روایت:الکافی جلد ۲ ش ۶۸

از الکتاب


آدرس: الكافي، جلد ۲، كتاب الإيمان و الكفر

عده من اصحابنا عن احمد بن محمد عن عثمان بن عيسي عن سماعه بن مهران قال :

سَأَلْتُهُ عَنِ اَلْإِيمَانِ وَ اَلْإِسْلاَمِ‏ قُلْتُ لَهُ أَ فَرْقٌ بَيْنَ‏ اَلْإِسْلاَمِ‏ وَ اَلْإِيمَانِ قَالَ فَأَضْرِبُ لَكَ مَثَلَهُ قَالَ قُلْتُ أَوْرِدْ ذَلِكَ قَالَ مَثَلُ اَلْإِيمَانِ وَ اَلْإِسْلاَمِ‏ مَثَلُ‏ اَلْكَعْبَةِ اَلْحَرَامِ‏ مِنَ‏ اَلْحَرَمِ‏ قَدْ يَكُونُ فِي‏ اَلْحَرَمِ‏ وَ لاَ يَكُونُ فِي‏ اَلْكَعْبَةِ وَ لاَ يَكُونُ فِي‏ اَلْكَعْبَةِ حَتَّى يَكُونَ فِي‏ اَلْحَرَمِ‏ وَ قَدْ يَكُونُ‏ مُسْلِماً وَ لاَ يَكُونُ مُؤْمِناً وَ لاَ يَكُونُ مُؤْمِناً حَتَّى يَكُونَ‏ مُسْلِماً قَالَ قُلْتُ فَيُخْرِجُ مِنَ اَلْإِيمَانِ شَيْ‏ءٌ قَالَ نَعَمْ قُلْتُ فَيُصَيِّرُهُ إِلَى مَا ذَا قَالَ إِلَى‏ اَلْإِسْلاَمِ‏ أَوِ اَلْكُفْرِ وَ قَالَ لَوْ أَنَّ رَجُلاً دَخَلَ‏ اَلْكَعْبَةَ فَأَفْلَتَ مِنْهُ بَوْلُهُ‏ أُخْرِجَ مِنَ‏ اَلْكَعْبَةِ وَ لَمْ يُخْرَجْ مِنَ‏ اَلْحَرَمِ‏ فَغَسَلَ ثَوْبَهُ وَ تَطَهَّرَ ثُمَّ لَمْ يُمْنَعْ أَنْ يَدْخُلَ‏ اَلْكَعْبَةَ وَ لَوْ أَنَّ رَجُلاً دَخَلَ‏ اَلْكَعْبَةَ فَبَالَ فِيهَا مُعَانِداً أُخْرِجَ مِنَ‏ اَلْكَعْبَةِ وَ مِنَ‏ اَلْحَرَمِ‏ وَ ضُرِبَتْ عُنُقُهُ‏


الکافی جلد ۲ ش ۶۷ حدیث الکافی جلد ۲ ش ۶۹
روایت شده از : -
کتاب : الکافی (ط - الاسلامیه) - جلد ۲
بخش : كتاب الإيمان و الكفر
عنوان : حدیث در کتاب الكافي جلد ۲ كتاب الإيمان و الكفر‏‏ بَابٌ آخَرُ مِنْهُ وَ فِيهِ أَنَّ الْإِسْلَامَ قَبْلَ الْإِيمَان‏
موضوعات :

ترجمه

کمره ای, اصول کافی ترجمه کمره ای جلد ۴, ۹۳

از سماعة بن مهران گويد: از او ايمان و اسلام را پرسيدم، گفتم: ميان اسلام و ايمان فرقى هست؟ فرمود: من مثلش را براى تو بزنم؟ گويد به او گفتم: بياور آن، فرمود: مثل ايمان و اسلام چون كعبة الحرام است نسبت به حرم، گاهى در حرم است و در كعبه نيست و در كعبه نباشد تا آنكه در حرم باشد و گاهى مسلمان باشد و مؤمن نيست و مؤمن نباشد تا مسلمان باشد، گويد: گفتم: چيزى از ايمان بيرون برد؟ فرمود: آرى، گفتم: او را به كجا برد؟ فرمود: به اسلام يا كفر و فرمود: اگر مردى در خانه كعبه در آيد و بى‏اختيار بشاشد، از كعبه‏اش بيرون كنند ولى از حرمش بيرون نكنند جامه‏اش بشويد و تطهير كند و مانعش نشوند كه به كعبه در آيد و اگر مردى در خانه كعبه رود و از روى عناد در آن بشاشد از كعبه و حرم هر دو بيرون شود و گردنش را بزنند.

مصطفوى‏, اصول کافی ترجمه مصطفوی جلد ۳, ۴۵

سماعة بن مهران گويد: از امام سؤال كردم: آيا ميان اسلام و ايمان فرقى است؟! فرمود: مثلش را برايت بزنم؟ عرضكردم: بيان فرمائيد. فرمود: مثل ايمان و اسلام مثل كعبة الحرام است با حرم مكه، گاهى انسان در حرم است و در كعبه نيست، ولى در كعبه نميباشد، جز اينكه در حرم باشد، همچنين گاهى انسان مسلمان است و مؤمن نيست ولى مؤمن نباشد، جز آنكه مسلمان باشد. عرضكردم: چيزى هست كه انسان را از ايمان خارج كند؟ فرمود: آرى، عرضكردم: او را (كه از ايمان خارج كرد) بكجا ميبرد؟ فرمود: بسوى اسلام يا كفر. و فرمود: اگر مردى وارد كعبه شود و ناگاه بولش بريزد، از كعبه بيرون رود، ولى از حرم بيرون نرود و جامه‏اش را بشويد و تطهير كند، آنگاه دخولش در كعبه مانعى ندارد، ولى اگر مردى داخل كعبه شود و از روى عناد و ستيزه در آنجا بول كند، از كعبه و حرم اخراج شده، گردنش زده شود.

محمدعلى اردكانى, تحفة الأولياء( ترجمه أصول كافى) - جلد ۳, ۷۹

چند نفر از اصحاب ما روايت كرده‏اند، از احمد بن محمد، از عثمان بن عيسى، از سماعة بن مهران كه گفت: سؤال كردم او را از ايمان و اسلام، و به او عرض كردم: آيا در ميانه اسلام و ايمان فرقى هست؟ فرمود: «آيا از برايت مَثَل آن را بيان كنم؟» راوى مى‏گويد: عرض كردم: آن مثل را ايراد فرما. فرمود: «مَثَل ايمان و اسلام، مثل خانه كعبه محرّمه است نسبت به حرم. گاه است كه كسى در حرم مى‏باشد و در خانه كعبه نمى‏باشد؛ و در كعبه نمى‏باشد تا آنكه در حرم باشد. و گاه است كه كسى مسلمان مى‏باشد و مؤمن نمى‏باشد، تا آنكه مسلمان باشد». سماعه مى‏گويد: عرض كردم: چيزى اين كس را از ايمان بيرون مى‏برد؟ فرمود: «آرى». عرض كردم: پس او را به سوى چه چيزى مى‏كشاند؟ فرمود: «به سوى اسلام يا كفر». و فرمود: «اگر مردى داخل خانه كعبه شود و بولش از او رها شود، او را از خانه كعبه بيرون مى‏كنند، و از حرم بيرون نمى‏كنند؛ پس جامه خود را مى‏شويد و خود را پاك مى‏كند. بعد از آن، كسى او را از داخل شدن در خانه كعبه منع نمى‏كند. و اگر مردى داخل خانه كعبه شود و از روى عناد در آن بول كند، او را از خانه كعبه و از حرم بيرون مى‏كنند و گردنش را مى‏زنند».


شرح

آیات مرتبط (بر اساس موضوع)

احادیث مرتبط (بر اساس موضوع)