الشورى ٣٦

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۵:۲۱ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

آنچه به شما عطا شده متاع زودگذر زندگی دنیاست، و آنچه نزد خداست برای کسانی که ایمان آورده و بر پروردگارشان توکّل می‌کنند بهتر و پایدارتر است.

|و آنچه به شما داده شده متاع زندگى دنياست، و آنچه نزد خداست براى آنها كه ايمان آورده‌اند و بر خداى خود توكل مى‌كنند بهتر و پايدارتر است
و آنچه به شما داده شده، برخوردارى [و كالاى‌] زندگى دنياست، و آنچه پيش خداست براى كسانى كه گرويده‌اند و به پروردگارشان اعتماد دارند بهتر و پايدارتر است.
پس چیزی که نصیب شما گردیده متاع (فانی) زندگی دنیاست و آنچه نزد خداست بسیار بهتر و باقی‌تر است اما آن مخصوص است به آنان که به خدا ایمان آورده‌اند و بر پروردگار خود توکل می‌کنند.
پس آنچه [از کالا، وسایل و ابزار مادی] به شما داده اند، متاع [اندک و زودگذر] زندگی دنیاست، و آنچه [از بهره و پاداش] نزد خداست، برای کسانی که ایمان آورده اند و بر پروردگارشان توکل می کنند، بهتر و پایدارتر است.
آنچه شما را داده‌اند بهره اين زندگى دنيوى است. و آنچه در نزد خداست براى آنها كه ايمان آورده‌اند و به پروردگارشان توكل مى‌كنند، بهتر و پاينده‌تر است.
پس آنچه به شما داده شده است، بهره زندگانی دنیاست، و برای کسانی که ایمان آورده‌اند و به پروردگارشان توکل کرده‌اند، آنچه نزد خداوند است، بهتر و پایدارتر است‌
پس هر چه- كه تعلق به اين جهان دارد از مال و فرزند- به شما داده‌اند، [اندك‌] بهره‌اى است از زندگانى [ناپايدار] دنيا و آنچه نزد خداوند است بهتر و پاينده‌تر است براى آنان كه ايمان آورده‌اند و بر پروردگارشان توكل مى‌كنند
آنچه به شما داده شده است، متاع (زودگذر و فناپذیر) زندگی دنیا است (و در اصل برق جهان، شعله‌ای در برابر باد، حبابی بر سطح آب، و غباری در مسیر طوفان است). ولی آنچه (از پاداشها و مواهبی که) نزد خدا است بهتر و پایدارتر برای کسانی است که ایمان آورده باشند و بر پروردگارشان توکّل کرده باشند.
پس آنچه به شما داده شده، برخورداری (از کالای) زندگی دنیاست و آنچه پیش خداست برای کسانی که ایمان آورده و به پروردگارشان اعتماد دارند بهتر و پایدارتر است.
پس آنچه داده شدید از چیزی همانا بهره زندگانی دنیا است و آنچه نزد خدا است بهتر و پایدارتر است برای آنان که ایمان آوردند و بر پروردگار خویش توکّل کنند


الشورى ٣٥ آیه ٣٦ الشورى ٣٧
سوره : سوره الشورى
نزول : ١ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢٠
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«مَآ أُوتِیتُمْ»: چیزهائی که به شما عطا شده است. «مَتَاعُ الْحَیَاةِ الدُّنْیَا»: کالا و توشه زندگی دنیا است نه زاد آخرت «خَیْرٌ وَ أَبْقی»: (نگا: طه / و قصص / ).


تفسیر

نکات آیه

۱ - دارایى ها و امکانات دنیوى، محدود و ناپایدار است. (فما أُوتیتم من شىء فمتع الحیوة الدنیا و ما عند اللّه خیر و أبقى)

۲ - موهبت هاى اخروى، بهتر از بهره ورى هاى دنیایى و برتر از آن است. (فما أوتیتم ... و ما عند اللّه خیر)

۳ - نعمت ها و بهره ورى هاى جهان آخرت، جاویدان و زوال ناپذیر است. (و ما عند اللّه خیر و أبقى)

۴ - خداوند، سرچشمه تمامى مواهب و نعمت هاى دنیا و آخرت (فما أُوتیتم من شىء ... و ما عند اللّه) مجهول آمدن فعل «أُوتیتم» بیانگر این مطلب است که خداوند، سرچشمه موهبت ها و نعمت ها است - نه خود انسان - چنان که تعبیر «ما عند اللّه» نسبت به نعمت هاى اخروى ظهور در این معنا دارد.

۵ - دلبستگى به زندگى دنیایى، منشأ اصلى مجادله در آیات الهى و انکار آن است. (و یعلم الذین یجدلون ... فما أُوتیتم من شىء فمتع الحیوة الدنیا) با توجه به فاى تفریع در «فما أُوتیتم»، مى توان استفاده کرد که مجادله در آیات الهى و انکار آن، از دنیامحورى برخاسته است.

۶ - لزوم انتخاب و ترجیح ارزش هاى اخروى به هنگام تعارض با مزایا و بهره ورى هاى زندگى دنیوى (فما أُوتیتم من شىء فمتع الحیوة الدنیا و ما عند اللّه خیر و أبقى) رابطه دو قسمت آیه شریفه نشان مى دهد که خداوند با طرح جاودانگى موهبت هاى اخروى، درصدد بیان این مطلب است که نباید اعمال و ارزش هاى اخروى را فداى تمتعات محدود دنیوى کرد.

۷ - مجموعه بهره هاى دنیوى، پست و حقیر در مقایسه با موهبت هاى زندگى اخروى (فما أُوتیتم من شىء فمتع الحیوة الدنیا و ما عند اللّه خیر و أبقى) پستى و حقارت از دو نکته استفاده مى شود: الف) واژه دنیا که به شکلى حامل معناى حقارت است. ب) خداوند نعمت هاى اخروى را به خاطر ارجمندى و اهمیت آنها به خود نسبت داده است; ولى در مورد نعمت هاى دنیوى فعل را مجهول آورده، گویى که ارزش انتساب نداشته است.

۸ - اهل ایمان و توکل کنندگان به خداوند، برخوردار از نعمت هاى برتر و جاودان اخروى (خیر و أبقى للذین ءامنوا و على ربّهم یتوکّلون)

۹ - رهایى از جلوه هاى فانى دنیا و تلاش در راه نعمت هاى پایدار اخروى، تنها در سایه ایمان و توکّل بر خدا ممکن است. (فما أُوتیتم من شىء ... و ما عند اللّه ... للذین ءامنوا و على ربّهم یتوکّلون)

۱۰ - تنها خداوند، شایسته توکل و اعتماد است و نه دنیا و مظاهر آن (فما أُوتیتم من شىء ... و على ربّهم یتوکّلون)

۱۱ - توکل بر خداوند، از نمودهاى بارز و مهم ایمان و از فروع و لوازم آن (للذین ءامنوا و على ربّهم یتوکّلون) توکل بر خداوند، یکى از فروع و لوازم اصل ایمان است و از این که اختصاص به ذکر یافته است، اهمیت آن قابل استفاده است.

۱۲ - ایمان به پروردگارى و مقام ربوبیت خداوند، مقتضى توکّل انسان بر او، در همه امور خویش (و على ربّهم یتوکّلون)

موضوعات مرتبط

  • آخرت طلبى: اهمیت آخرت طلبى ۶
  • آیات خدا: منشأ تکذیب آیات خدا ۵; منشأ مجادله در آیات خدا ۵
  • ارزشها: اهمیت ارزشهاى اخروى ۶
  • امکانات دنیوى: بى ارزشى امکانات دنیوى ۷; محدودیت امکانات دنیوى ۱; ناپایدارى امکانات دنیوى ۱; ویژگیهاى امکانات دنیوى ۱
  • ایمان: آثار ایمان به خدا ۱۲; آثار ایمان به ربوبیت خدا ۱۲; اهمیت ایمان ۹; نشانه هاى ایمان ۱۱
  • توکل: اهمیت توکل بر خدا ۹; توکل بر خدا ۱۰، ۱۱; زمینه توکل بر خدا ۱۲
  • خدا: اختصاصات خدا ۱۰; نعمتهاى خدا ۴
  • دنیاطلبى: آثار دنیاطلبى ۵; نجات از دنیاطلبى ۹
  • دین: آسیب شناسى دینى ۵
  • مؤمنان: نعمتهاى اخروى مؤمنان ۸
  • متوکلان: فضایل متوکلان ۸; نعمتهاى اخروى متوکلان ۸
  • نعمت: ارزش نعمت هاى اخروى ۷; اهمیت نعمت هاى اخروى ۲; تلاش براى نعمت هاى اخروى ۹; جاودانگى نعمت هاى اخروى ۳، ۸; منشأ نعمت هاى اخروى ۴; منشأ نعمت هاى دنیوى ۴; ویژگیهاى نعمت هاى اخروى ۳

منابع