الأحقاف ٣٣

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۵:۲۳ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

آیا آنها نمی‌دانند خداوندی که آسمانها و زمین را آفریده و از آفرینش آنها ناتوان نشده است، می‌تواند مُردگان را زنده کند؟! آری او بر هر چیز تواناست!

|آيا نديدند آن خدايى كه آسمان‌ها و زمين را آفريد و در آفريدن آنها درمانده نشد، قادر است مردگان را زنده كند؟ آرى! او بر هر كارى تواناست
مگر ندانسته‌اند كه آن خدايى كه آسمانها و زمين را آفريده و در آفريدن آنها درمانده نگرديد؛ مى‌تواند مردگان را [نيز] زنده كند؟ آرى، اوست كه بر همه چيز تواناست.
آیا کافران ندیدند خدایی که آسمانها و زمین را آفرید و هیچ از آفرینش آنها فرو نماند البته هم او قادر بر آن است که مردگان را باز زنده کند؟ آری البته او بر هر چیز قادر است.
آیا ندانسته اند خدایی که آسمان ها و زمین را آفرید و از آفرینش آنها درمانده و خسته نشد، قدرت دارد که مردگان را زنده کند؟ آری، او بر هر کاری تواناست؛
آيا نمى‌بينند كه خداى يكتاست آن كه آسمانها و زمين را بيافريد و در آفريدن آنها در نماند. او مى‌تواند مردگان را زنده كند. بلى او بر هر كارى تواناست.
آیا نیندیشیده‌اند که خداوندی که آسمانها و زمین را آفریده است، و در آفرینش آنها در نمانده است، توانای آن است که مردگان را زنده بدارد، آری او بر هر کاری تواناست‌
آيا نديده‌ايد- ندانسته‌اند- كه آن خداى كه آسمانها و زمين را آفريد و در آفريدن آنها ناتوان و وامانده نشد تواناست بر اينكه مردگان را زنده كند؟ آرى، او بر هر چيزى تواناست.
آیا نمی‌دانند خدائی که آسمانها و زمین را آفریده است و در آفرینش آنها خسته و درمانده نشده است، می‌تواند مردگان را زنده کند؟! آری، او بر هر کاری توانا است.
آیا و ندانستند آن خدایی که آسمان‌ها و زمین را آفرید -حال آنکه در آفریدن آنها درمانده نگردید- می‌تواند مردگان را (نیز) زنده کند؟ آری، همواره اوست که بر همه چیزی بسیار تواناست.
آیا ندیدند آنکه خداوندی که آفرید آسمانها و زمین را و خسته نگردید از آفریدن آنها توانا است که زنده کند مُردگان را بلی همانا او است بر همه چیز توانا


الأحقاف ٣٢ آیه ٣٣ الأحقاف ٣٤
سوره : سوره الأحقاف
نزول : ٩ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢٦
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«لَمْ یَعْیَ»: درمانده نشده است. از ماده (عیی).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- نمودهاى آفرینش، گواهى آشکار بر قدرت خداوند (أوَلم یروا أنّ اللّه الذى خلق السموت و الأرض ... بقدر)

۲- خداوند، خواهان اندیشیدن انسان به مظاهر قدرت او، در آسمان ها و زمین (أوَلم یروا أنّ اللّه الذى خلق السموت و الأرض ... بقدر)

۳- تردید مشرکان، در امکان معاد، در عین اعتقاد به وجود آفریدگار * (أوَلم یروا أنّ اللّه الذى خلق ... بقدر على أن یحیى الموتى) با توجه به این که مخاطب آیه شریفه، مشرکان است و اصل وجود خداوند مسلم شمرده شده و صرفاً براى امکان معاد، برهان آمده است; مطلب بالا استفاده مى شود.

۴- آفرینش توانمندانه آسمان ها و زمین از سوى خداوند، دلیل قدرت او بر تجدید حیات مردگان (اللّه الذى خلق ... و لم یعى بخلقهنّ بقدر على أن یحیى الموتى)

۵- عارض نگشتن کم ترین ضعف و خستگى بر خداوند، در نتیجه آفرینش آسمان ها و زمین (و لم یعى بخلقهنّ) مفاد جمله «لم یعى بخلقهنّ» راه نیافتن تعب و خستگى در ذات حق است.

۶- اصول و معارف دین، مبتنى بر دلیل و برهان عقلى (أوَلم یروا أنّ اللّه ... بقدر على أن یحیى الموتى) خداوند در این آیه، براى اثبات امکان زنده شدن دو باره مردگان، دلیل عقلى آورده است و آن نمود مظاهر قدرت و حکمت در پیکره آفرینش است.

۷- بعید شمردن تجدید حیات مردگان، ناشى از سطحى نگرى انسان به هستى و خالق آن است. (أوَلم یروا أنّ اللّه خلق ... بقدر على أن یحیى الموتى) تعبیر «أوَلم یروا...» بیانگر نوعى سرزنش است; یعنى، منکران معاد، بدون تأمّل و اندیشه در نظام هستى، به انکار آن پرداخته اند; در حالى که اگر به دقت مى نگریستند، قدرت خداوند را بر حیات مردگان به وضوح درمى یافتند.

۸- خداوند، داراى قدرت مطلق و نامحدود (بلى إنّه على کلّ شىء قدیر)

۹- عظمت آفرینش آسمان ها و زمین، نمایانگر قدرت مطلقه خداوند بر هر چیز; علاوه بر قدرت او بر احیاى مردگان (خلق السموت و الأرض ... بلى إنّه على کلّ شىء قدیر) از ارتباط بخش هاى این آیه، مطلب بالا استفاده مى شود; زیرا در مرحله نخست از آفرینش آسمان ها و زمین، قدرت خداوند بر احیاى مردگان استفاده شده است; ولى در مرحله بعد، نتیجه اى کلى تر (قدرت مطلقه الهى) مطرح گردیده است.

موضوعات مرتبط

  • آسمان: آثار خلقت آسمان ها ۵; خلقت آسمان ها ۴
  • آفرینش: عظمت خلقت آفرینش ۹
  • آیات خدا: نقش آیات آفاقى ۱
  • اسماء و صفات: صفات جلال ۵
  • تعقل: تعقل در آیات آفاقى ۲; توصیه به تعقل ۲
  • خدا: آثار خالقیت خدا ۴; توصیه هاى خدا ۲; خالقیت خدا ۵; خدا و خستگى ۵; خدا و ضعف ۵; دلایل قدرت خدا ۱، ۴; نشانه هاى قدرت خدا ۹; وسعت قدرت خدا ۸
  • دین: برهان در دین ۶; عقلانیت دین ۶
  • زمین: آثار خلقت زمین ۵; خلقت زمین ۴; عظمت خلقت زمین ۹
  • سطحى نگرى: آثار سطحى نگرى ۷
  • مردگان: احیاى مردگان ۹
  • مشرکان: خداشناسى مشرکان ۳; شک مشرکان ۳
  • معاد: دلایل معاد ۴; شک در معاد ۳; عوامل استبعاد معاد۷

منابع