النحل ١٠١

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۶:۱۳ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

و هنگامی که آیه‌ای را به آیه دیگر مبدّل کنیم [= حکمی را نسخ نماییم‌] -و خدا بهتر می‌داند چه حکمی را نازل کند- آنها می‌گویند: «تو افترا می‌بندی!» امّا بیشترشان (حقیقت را) نمی‌دانند!

و چون حكمى را به جاى حكم ديگر بياوريم در حالى كه خدا به آنچه نازل مى‌كند داناتر است، مى‌گويند: جز اين نيست كه تو دروغبافى. نه بلكه بيشتر آنان نمى‌دانند
و چون حكمى را به جاى حكم ديگر بياوريم -و خدا به آنچه به تدريج نازل مى‌كند داناتر است- مى‌گويند: «جز اين نيست كه تو دروغ‌بافى.» [نه،] بلكه بيشتر آنان نمى‌دانند.
و ما هرگاه آیتی را (از راه مصلحت) نسخ کرده و به جای آن آیتی دیگر آوریم-در صورتی که خدا بهتر داند تا چه چیز (به صلاح خلق) نازل کند- (کافران اعتراض بر نسخ آیه کرده و) می‌گویند تو (بر خدا) همیشه افترا می‌بندی. (چنین نیست) بلکه اکثر اینها نمی‌دانند (که این نزول آسمانی است).
و هنگامی که آیه ای را [که در بردارنده حکم جدیدی است] جایگزین آیه دیگر می کنیم، در حالی که خدا به آنچه نازل می کند داناتر است، مخالفان می گویند: تو فقط [بر خدا] دروغ می بندی!! [چنین نیست که می گویند] بلکه بیشترشان [اسرار تبدیلِ احکام را] نمی دانند.
چون آيه‌اى را جانشين آيه ديگر كنيم، خدا بهتر مى‌داند كه چه چيز نازل كند. گفتند كه تو دروغ مى‌بافى، نه، بيشترينشان نادانند.
و چون آیه‌ای را به جای آیه دیگر آوریم -و خداوند به آنچه نازل کرده است، آگاه‌تر استگویند تو فقط افترازنی، چنین نیست بلکه بیشترینه‌شان در نمی‌یابند
و چون آيه‌اى را جايگزين آيه‌اى كنيم- و خدا به آنچه فرومى‌فرستد داناتر است- گويند: همانا تو دروغبافى. [چنين نيست‌] بلكه بيشترشان نادانند.
هرگاه آیه‌ای (از قرآن) را به جای آیه‌ی دیگری (از تورات و انجیل) قرار دهیم (و برخی از احکام قرآن را جایگزین برخی از احکام کتابهای پیشین گردانیم) و خدا خود بهتر می‌داند که چه چیز را نازل می‌کند (و حکمت این تعویض و تبدیل چیست، کافران) می‌گویند: تو (ای محمّد!) بی‌گمان بر زبان خدا دروغ می‌بندی (و از پیش خود چیزهائی به هم می‌بافی و به نام خدا ارائه می‌دهی. امّا چنین نیست که ایشان می‌گویند و) بلکه بیشتر آنان ناآگاهند (و اهل علم و معرفت نیستند و از فلسفه‌ی تعویض احکام در مراحل انتقالی جامعه بی‌خبرند).
و چون (نشانه و) آیتی را به جای آیتی دیگر بیاوریم - و حال آنکه خدا به آنچه به تدریج نازل می‌کند داناتر است‌- گویند: «تو فقط دروغ بافی.» (نه) بلکه بیشتر آنان نادانی می‌کنند.
و هرگاه تبدیل کنیم آیتی را به جای آیتی و خدا داناتر است بدانچه می‌فرستد گویند جز این نیست که توئی دروغ‌آورنده بلکه بیشتر ایشان نمی‌دانند


النحل ١٠٠ آیه ١٠١ النحل ١٠٢
سوره : سوره النحل
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٩
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«آیَةً»: مراد جایگزین کردن احکام تازه قرآن به جای احکام کتابهای پیشین پیغمبران است (نگا: بقره / أنعام / و . و شاید مراد نسخ آیه‌ای از قرآن توسّط آیه دیگری از آن باشد که خداوند بخواهد برای بهبود جامعه بیمار ادویه و اطعمه آنان را کم و بیش و تعویض و تبدیل کند. «مُفْتَرٍ»: دروغ‌پرداز. بهم بافنده دروغ و ناروا از زبان خدا.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- متهم شدن پیامبر(ص) به دروغ گویى از سوى مشرکان، با رخ دادن نسخ و تبدیل پیامى به پیام دیگر در برخى از آیات قرآن (و إذا بدّلنا ءایة مکان ءایة ... قالوا إنما أنت مفتر)

۲- نسخ و تغییر برخى از پیامهاى الهى، دستاویزى براى مشرکان در مبارزه با پیامبر(ص) و متهم کردن او به دروغ گویى (و إذا بدّلنا ءایة مکان ءایة ... قالوا إنما أنت مفتر)

۳- وجود نسخ و تغییر برخى از پیامهاى الهى در قرآن به وسیله خود قرآن (و إذا بدّلنا ءایة مکان ءایة)

۴- آیات قرآن، به تدریج و به مرور زمان نازل شده است. (و إذا بدّلنا ءایة مکان ءایة) لازمه تبدیل یا نسخ آیات و پیامهاى قرآن، نزول تدریجى آنهاست.

۵- نزول تدریجى آیات قرآن و تغییر برخى از آنها از نظر مفاد به مرور زمان، ناشى از علم الهى است. (و إذا بدّلنا ءایة مکان ءایة و الله أعلم بما ینزّل)

۶- نسخ و تبدیل آیات و پیامهاى قرآن، داراى حکمت و دلیلى عالمانه است. (و إذا بدّلنا ءایة مکان ءایة و الله أعلم بما ینزّل)

۷- بیشتر منکران و تکذیب کنندگان قرآن و رسالت پیامبر(ص)، به حقیقت نسخ و حکمت آن جاهل بودند. (و إذا بدّلنا ءایة ... أکثرهم لایعلمون)

۸- وجود برخى از افراد آگاه و مغرض، در میان مشرکان و تکذیب کنندگان پیامبر(ص) (بل أکثرهم لایعلمون)

۹- جهل و ناآگاهى، ریشه اصلى گرایش به کفر، شرک و تکذیب پیامبر(ص) (قالوا إنما أنت مفتر بل أکثرهم لایعلمون)

موضوعات مرتبط

  • اسلام: تاریخ صدر اسلام ۲، ۸
  • جهل: آثار جهل ۹
  • خدا: علم خدا ۵
  • شرک: منشأ شرک ۹
  • قرآن: آثار نسخ در قرآن ۲; جهل مکذبان قرآن ۷; حقیقت نسخ در قرآن ۷; فلسفه نسخ در قرآن ۶، ۷; نزول تدریجى قرآن ۴، ۵; نسخ در قرآن ۱، ۳، ۵
  • کفر: منشأ کفر ۹
  • محمد(ص): تهمت دروغگویى به محمد(ص) ۱، ۲; جهل مکذبان محمد(ص) ۷; لجاجت مکذبان محمد(ص) ۸; مبارزه با محمد(ص) ۲; منشأ تکذیب محمد(ص) ۹
  • مشرکان: بهانه جویى مشرکان ۲; تهمتهاى مشرکان ۱، ۲; دشمنى علماى مشرکان ۸; مشرکان لجوج ۸

منابع