الإسراء ٤٩

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۶:۱۸ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

و گفتند: «آیا هنگامی که ما، استخوانهای پوسیده و پراکنده‌ای شدیم، دگر بار آفرینش تازه‌ای خواهیم یافت؟!»

|و گفتند: آيا وقتى ما استخوان و خاك شديم، دگر بار به آفرينش تازه‌اى زنده خواهيم شد
و گفتند: «آيا وقتى استخوان و خاك شديم [باز] به آفرينشى جديد برانگيخته مى‌شويم؟»
و (کافران به معاد) گفتند: آیا ما چون استخوان پوسیده و غبار پراکنده شویم باز روزی از نو زنده و برانگیخته خواهیم شد؟!
و گفتند؛ هنگامی که ما استخوان [هایی جدا از هم و ریز ریز] و پوسیده شدیم، آیا به طور قطع در آفرینشی جدید برانگیخته می شویم؟!
گفتند: آيا اگر از ما استخوانى بماند و خاكى، باز هم با آفرينشى نو از قبر برمى‌خيزيم؟
و گفتند آیا چون استخوانهای [پوسیده و] خرد و خاک شدیم، در هیئت آفرینشی تازه برانگیخته خواهیم شد؟
و گفتند: آيا هنگامى كه ما استخوان و خاك- بهم ريخته و ريز ريز- شديم، آيا ما با آفرينشى نو برانگيخته مى‌شويم؟!
و (اینان و منکرانِ دیگر رستاخیز) می‌گویند: آیا هنگامی که ما استخوانی (پوسیده) و تکّه‌هائی خشکیده (و از هم پاشیده) شدیم، مگر دیگر باره آفرینش تازه‌ای خواهیم یافت (و زندگی دوباره‌ای پیدا خواهیم کرد؟!).
و گفتند: «آیا هنگامی که استخوان‌ها و پوسیدگانی پراکنده بودیم، آیا به‌راستی ما (با) آفرینشی جدید، بی‌چون (از) برانگیخته‌شدگانیم‌؟»
و گفتند آیا گاهی که شدیم ما استخوانهائی و خاکی آیا ما برانگیختگانیم در آفرینشی نوین‌


الإسراء ٤٨ آیه ٤٩ الإسراء ٥٠
سوره : سوره الإسراء
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٣
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«عِظَاماً»: جمع عَظْم، استخوانها. «رُفَاتاً»: درهم شکسته و از هم پراکنده. «خَلْقاً جَدِیداً»: آفرینش تازه. مخلوق نو و دوباره جان به پیکر دمیده (نگا: رعد / ابراهیم / ، یس / و ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- مشرکان مکه، ناباورى و بى اعتقادى خود را به امکان حیات مجدد پس از تبدیل شدن به استخوان خُرد و ریز ریز شده، اعلام داشتند. (و قالوا أءذا کنّا عظمًا و رفتًا أءنَّا لمبعوثون خلقًا جدیدًا) «رفات» از ریشه «رَفْت» به معناى شکستن و خُرد و ریز ریز شدن است (مفردات راغب).

۲- تردید و ناباورى مشرکان به معاد، نمونه بارزى از گمراهى آنان است. (فضلّوا ... و قالوا أءذا کنّا ... أءنَّا لمبعوثون خلقًا جدیدًا)

۳- مشرکان، مرگ را به منزله نیستى و نابودى پنداشته و حیات پس از آن را مستبعد مى شمردند. (أءذا کنّا عظمًا و رفتًا أءنَّا لمبعوثون خلقًا جدیدًا)

۴- ایمان به رستاخیز و معاد، از تعالیم مهم دین و آموزه هاى قرآن است. (و قالوا أءذا ... لمبعوثون خلقًا جدیدًا) ذکر مسأله معاد پس از بیان موضوع قرآن و رسالت پیامبر(ص) از میان سایر تعالیم دین، حکایت از جایگاه ویژه آن دارد.

۵- مشرکان، معاد جسمانى را امرى مستبعد و غیر ممکن مى دانستند. (و قالوا أءذا کنّا عظمًا و رفتًا أءنَّا لمبعوثون خلقًا جدیدًا) از اینکه براى مشرکان، بازسازى استخوانهاى خرد شده انسان امرى مستبعد و ناممکن مى نمود، به دست مى آید که آنان، معاد جسمانى را غیر ممکن مى دانستند.

۶- رستاخیز و معاد انسان، آفرینشى نو و جدید است. (أءنَّا لمبعوثون خلقًا جدیدًا)

۷- ایمان نیاوردن مشرکان به معاد، معلول عدم درک حقیقت معاد و استبعاد آن بوده است. (لایؤمنون بالأخرة ... و قالوا أءذا کنّا عظمًا و رفتًا أءنَّا لمبعوثون خلقًا جدیدًا)

۸- مشرکان در انکار معاد، فاقد استدلال و دلیل قطعى و تنها متکى بر استبعاد هستند. (أءذا کنّا عظمًا و رفتًا أءنَّا لمبعوثون خلقًا جدیدًا) از اینکه مشرکان، در انکار معاد تنها به استبعاد پرداختند، نشان مى دهد که آنان دلیلى براى تکذیب خود نداشتند.

۹- ناتوانى مشرکان از درک حقانیت معاد، عامل متهم ساختن پیامبر(ص) از سوى آنان به سحرزدگى * (إن تتّبعون إلاّ رجلاً مسحورًا ... و قالوا أءذا کنّا عظمًا ...أءنَّا لمبعوثون) احتمال دارد که شنیدن سخنان غیر قابل درک از پیامبر(ص) عامل نسبت دادن جنون و سحرزدگى به آن حضرت از سوى مشرکان بوده است و از جمله آن سخنان، تبلیغ پیامبر(ص) در مورد معاد جسمانى است.

روایات و احادیث

۱۰- «جاء أُبّى بن خلف فأخذ عظماً بالیاً من حائط ففتّه، ثمّ قال: یا محمد «إذا کنّا عظاماً و رفاتاً أءنَّا لمبعوثون خلقاً جدیداً...»;[۱] ابّى بن خلف استخوان پوسیده اى را از دیوارى برداشت [و خدمت رسول خدا(ص)] آمد و با دستش آن را خرد کرد، سپس گفت: اى محمد! إذا کنّا عظاماً و رفاتاً أءنَّا لمبعوثون خلقاً جدیداً...».

موضوعات مرتبط

  • انسان: خلقت اخروى انسان ۶
  • ایمان: اهمیت ایمان به معاد ۴
  • دین: اصول دین ۴
  • قرآن: مهمترین تعالیم قرآن ۴
  • محمد(ص): تهمت جادوزدگى به محمد(ص) ۹
  • مشرکان: آثار عدم درک مشرکان ۹; بى منطقى مشرکان ۸; بینش مشرکان ۳; شک مشرکان به معاد ۲; عوامل تهمتهاى مشرکان ۹; کفر مشرکان ۵; مشرکان و مرگ ۳; مشرکان و معاد ۳; نشانه هاى گمراهى مشرکان ۲
  • مشرکان مکه: کفر مشرکان مکه ۱
  • معاد: آثار عدم درک معاد ۷; استبعاد معاد ۳، ۵، ۸; بى منطقى مکذبان معاد ۸; حقیقت معاد ۶; عوامل تکذیب معاد ۷; مکذبان معاد ۱، ۱۰; مکذبان معاد جسمانى ۵

منابع

  1. تفسیرعیاشى، ج ۲، ص ۲۹۶، ح ۸۹; نورالثقلین، ج ۳، ص ۱۷۴، ح ۲۵۲.