سبإ ٩

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۷:۴۶ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

آیا به آنچه پیش رو و پشت سر آنان از آسمان و زمین قرار دارد نگاه نکردند (تا به قدرت خدا بر همه چیز واقف شوند)؟! اگر ما بخواهیم آنها را (با یک زمین‌لرزه) در زمین فرومی‌بریم، یا قطعه‌هایی از سنگهای آسمانی را بر آنها فرومی‌ریزیم؛ در این نشانه‌ای است (بر قدرت خدا) برای هر بنده توبه‌کار!

آيا به آنچه پيش رو و پشت سرشان از آسمان و زمين است، نگاه نكردند؟ اگر بخواهيم آنها را در زمين فرو مى‌بريم، يا قطعاتى از آسمان بر سرشان مى‌افكنيم. قطعا در اين [هشدار] براى هر بنده‌ى توبه كارى عبرت است
آيا به آنچه -از آسمان و زمين- در دسترسشان و پشت سرشان است ننگريسته‌اند؟ اگر بخواهيم آنان را در زمين فرو مى‌بريم، يا پاره‌سنگهايى از آسمان بر سرشان مى‌افكنيم. قطعاً در اين [تهديد] براى هر بنده توبه‌كارى عبرت است.
آیا (کافران منکر قیامت) به آسمان و زمین که بر آنها از پیش و پس احاطه کرده ننگریستند (تا از حکمت خلقت پی به زندگانی ابدی قیامت برند) که اگر ما بخواهیم آنها را به زمین فرو می‌بریم یا یک قطعه از آسمان را بر سرشان فرود آوریم؟ همانا در آن آیتی (از حکمت و قدرت ما) بر هر بنده خدا شناس با اخلاص به خوبی پدیدار است.
آیا به آنچه از آسمان و زمین پیش رو و پشت سر آنان است، ننگریستند [که همان خدایی که جهان هستی را آفرید بر زنده کردن مردگان تواناست؟] ما اگر بخواهیم آنان را در زمین فرو می بریم یا پاره هایی از آسمان را بر سرشان می افکنیم؛ بی تردید در این [آفرینش] برای هر بنده بازگشت کننده، نشانه ای [بر قدرت خدا] ست.
آيا به پيش روى يا پشت سر خود از آسمانها و زمين نمى‌نگرند؟ اگر بخواهيم، آنها را در زمين فرو مى‌بريم يا قطعه‌اى از آسمان را بر سرشان مى‌افكنيم. و در اين براى هر بنده‌اى كه به خدا باز مى‌گردد عبرتى است.
آیا آسمان و زمینی را که پیش روی و پشت ایشان است ننگریسته‌اند؟، اگر خواهیم به زمین فرو بریمشان، یا بر آنان پاره‌ای از آسمان را فرو اندازیم، در این امر برای هر بنده توبه کار، مایه عبرتی است‌
آيا به آنچه فرارويشان و آنچه پشت سرشان است از آسمان و زمين ننگريسته‌اند؟ اگر خواهيم آنان را در زمين فرو بريم يا پاره‌اى از آسمان را بر آنان فروافكنيم. هر آينه در اين [هشدار] براى هر بنده بازگردنده [به خداوند] نشانه و عبرتى است.
آیا به چیزهائی که پیش رو و پشت سر آنان از آسمان و زمین قرار دارد نگاه نمی‌کنند (تا ببینند زیر پایشان کره‌ی مذاب و سوزان و در حال فوَرانی است، و بالای سرشان اشعّه‌ی کیهانی و سنگهای سرگردانی است، و انسانها در میان دو منبع خطر زندگی می‌کنند؟). اگر بخواهیم ایشان را به دل زمین فرو می‌بریم، یا این که قطعه‌هائی از آسمان بر سرشان فرو می‌افکنیم. قطعاً در این (چیزهائی که می‌بینند) نشانه‌ای (از عظمت و قدرت خدا) است برای هر بنده‌ای که بخواهد خالصانه به سوی خدا برگردد.
پس آیا به آنچه از آسمان و زمین رو در رویشان و پشت (سر)شان است ننگریسته‌اند؟ اگر بخواهیم آنان را در زمین فرو می‌بریم، یا پاره‌سنگ‌هایی از آسمان بر سرشان می‌افکنیم. همواره در این (تهدید) برای هر بنده‌ی پیاپی بازگشت‌کننده (سوی خدا) نشانه‌ای است.
آیا ننگرند بدانچه پیش روی ایشان است و آنچه پشت سر ایشان است از آسمان و زمین که اگر خواهیم فروبریمشان در زمین یا افکنیم بر ایشان پاره‌هائی از آسمان همانا در این است آیتی برای هر بنده بازگشت‌کننده‌


سبإ ٨ آیه ٩ سبإ ١٠
سوره : سوره سبإ
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٣٢
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«مَا بَیْنَ أَیْدِیهِمْ»: مراد همه چیزهائی است که پیش روی انسان است و رو بدانها دارد. یا مراد زمین است که در زیر پای انسان است. «مَا خَلْفَهُمْ»: مراد همه چیزهائی است که پشت سر انسان است و رو بدانها ندارد. یا مراد آسمان است که بالای سر او قرار دارد. «نَخْسِفْ»: (نگا: قصص / و ، عنکبوت / ، نحل / ). «کِسَفاً»: جمع کِسْفَة، بر وزن و معنی قِطْعَة (نگا: اسراء / ). «مُنِیبٍ»: کسی که با توبه خالصانه به درگاه خدا برمی‌گردد. بازگردنده.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - احاطه قدرتمندانه خداوند بر جهان هستى، دلیل توانایى او بر تحقق معاد (هل ندلّکم على رجل ینبّئکم إذا مزّقتم کلّ ممزّق إنّکم لفى خلق جدید ... أفلم یروا إلى ما بین أیدیهم و ما خلفهم من السماء و الأرض)

۲ - وجود آسمان و زمین در مقابل دیدگان انسان ها، نشانه قدرت الهى است. (أفلم یروا إلى ما بین أیدیهم و ما خلفهم من السماء و الأرض)

۳ - استفاده از امور محسوس و قابل مشاهده، براى اثبات امور غیبى و دور از دسترس، از شیوه هاى تبلیغى قرآن کریم (رجل ینبّئکم إذا مزّقتم کلّ ممزّق إنّکم لفى خلق جدید ...أفلم یروا إلى ما بین أیدیهم و ما خلفهم من السماء و الأرض)

۴ - هشدار خداوند به کافران به عالم آخرت، مبنى بر این که آنان در احاطه کامل مأموران الهى اند. (الذین لایؤمنون بالأخرة ... أفلم یروا إلى ما بین أیدیهم و ما خلفهم) «فا» در «أفلم یروا» تفریع بر «بل الذین لایؤمنون...» است. توجه دادن به این که پشت سرشان آسمان و زمین است، کنایه از احاطه مأموران الهى (آسمان - زمین) بر آنان است.

۵ - شگفت آور بودن انکار معاد و عالم آخرت، با توجه به مخلوق خدا بودن آسمان و زمین (الذین لایؤمنون بالأخرة ... أفلم یروا إلى ما بین أیدیهم و ما خلفهم) استفهام در «أفلم» تعجیبى است و دلالت مى کند بر این که کفر به آخرت و انکار معاد، با توجه به این که آسمان و زمین در احاطه خدا قرار دارند، امر شگفت آورى است.

۶ - تشویق خداوند به دقت نظر در افقهاى آسمان و زمین، جهت آگاهى یافتن از قدرت خدا بر تجدید حیات مردگان (رجل ینبّئکم إذا مزّقتم کلّ ممزّق إنّکم لفى خلق جدید ...أفلم یروا إلى ما بین أیدیهم) «أفلم یروا» تشویق و تحریک بر اندیشیدن در آسمان ها و زمین است و این که انسان ها در احاطه آنها هستند و هیچ راه گریزى از آن نیست.

۷ - تهدید شدن منکران معاد از سوى خداوند، به فرو بردن در زمین (إن نشأ نخسف بهم الأرض)

۸ - فرو کشیده شدن منکران معاد در زمین، بسته به خواست و مشیت خداوند است. (إن نشأ نخسف بهم الأرض)

۹ - تهدید شدن منکران معاد، به سقوط قطعه هایى از آسمان بر سرشان (إن نشأ ... أو نسقط علیهم کسفًا من السماء)

۱۰ - سقوط قطعه هایى از آسمان بر سر منکران معاد، بسته به خواست و مشیت خدا است. (إن نشأ ... أو نسقط علیهم کسفًا من السماء)

۱۱ - در احاطه آسمان و زمین بر انسان ها، از آیه هاى خداوند براى هر بنده اهل انابه اى است. (إن فى ذلک لأیة لکلّ عبد منیب) مشارالیه «ذلک» «ما بین أیدیهم و ما خلفهم من السماء و الأرض» است. گفتنى است که «إنابة» (مصدر «منیب») به معناى رجوع کننده است و «عبد منیب» کسى است که پیوسته رو به خدا دارد.

۱۲ - بندگانى که همواره در صدد بازگشت به خدایند، از آیات الهى بهره مى برند. (إنّ فى ذلک لأیة لکلّ عبد منیب)

موضوعات مرتبط

  • آخرت: انذار مکذبان آخرت ۴
  • آسمان: احاطه آسمان بر انسانها ۱۱; عذاب با سقوط آسمان ۹; منشأ سقوط آسمان ۱۰; نقش آسمان ۲
  • آیات خدا: آیات آفاقى ۱۱; استفاده از آیات خدا ۱۲; مطالعه آیات آفاقى ۶
  • انذار: انذار از فروروى در زمین ۷
  • بازگشت به خدا :۱۱ بندگان خدا فضایل بندگان خدا ۱۲
  • تبلیغ: ارائه نمونه عینى در تبلیغ ۳
  • تشبیهات قرآن: تشبیه معقول به محسوس ۳
  • خدا: آثار مشیت خدا ۸، ۱۰; انذارهاى خدا ۴، ۷; تشویقهاى خدا ۶; فروروى مکذبان خدا در زمین ۸; قدرت خدا ۶; نشانه هاى قدرت خدا ۲; وسعت قدرت خدا ۱
  • ذکر: ذکر خلقت آسمان ۵; ذکر خلقت زمین ۵
  • زمین: احاطه زمین بر انسانها ۱۱; نقش زمین ۲
  • عذاب: عذاب با سقوط آسمان ۹
  • قرآن: روش بیانى قرآن ۳
  • کارگزاران خدا :۴ کافران انذار کافران ۴
  • معاد: انذار مکذبان معاد ۷، ۹; دلایل معاد ۱، ۶; شگفتى تکذیب معاد ۵; عذاب مکذبان معاد ۱۰

منابع