هود ١٤

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۵:۳۷ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

و اگر آنها دعوت شما را نپذیرفتند، بدانید (قرآن) تنها با علم الهی نازل شده؛ و هیچ معبودی جز او نیست! آیا با این حال، تسلیم می‌شوید؟

|پس اگر پاسخ شما را ندادند، بدانيد كه آنچه نازل شده به علم خداست و هيچ معبودى جز او نيست، پس آيا تسليم مى‌شويد
پس اگر شما را اجابت نكردند، بدانيد كه آنچه نازل شده است به علم خداست، و اينكه معبودى جز او نيست. پس آيا شما گردن مى‌نهيد؟
پس هرگاه کافران جواب شما را ندادند در این صورت بدانید که این کتاب به علم خدا نازل شده و دعوتش این است که هیچ خدایی جز آن ذات یکتای الهی نیست، پس آیا شما مردم تسلیم (حکم خدا و رسول) خواهید شد؟
پس اگر آنان دعوت شما را اجابت نکردند [که هرگز اجابت نمی کنند] بدانید که آنچه نازل شده به دانش خداست وهیچ معبودی جز او نیست، پس آیا تسلیم [حق] می شوید؟
پس اگر شما را اجابت نكردند، بدانيد كه قرآن به علم خدا نازل شده و نيز هيچ خدايى جز او نيست. آيا تسليم مى‌شويد؟
آنگاه اگر از عهده پاسخ شما بر نیامدند بدانید که آن به علم الهی نازل شده است، و اینکه خدایی جز او نیست، پس آیا پذیرنده‌اید؟
پس اگر [آن ياوران،] شما را پاسخ ندهند، بدانيد كه جز اين نيست كه [اين قرآن‌] از دانش خدا فروآمده، و اينكه جز او خدايى نيست پس آيا شما مسلمان- گردن‌نهاده- ايد؟
پس (ای مشرکان!) اگر (کسانی را که برای یاری در این کار دعوت می‌کنید) پاسخ شما را ندادند (و استدعای شما را نپذیرفتند، چرا که از انجام آن ناتوانند) بدانید که این قرآن با آگاهی الله و وحی خدا نازل شده است (و از علم الهی سرچشمه گرفته است) و معبودی جز خدا نیست (و نزول این آیاتِ معجز، دلیلی و نشانی بر این حقیقت است). پس آیا اسلام را می‌پذیرید و فرمانبردار خدا می‌گردید؟ (باید که تسلیم شوید اگر طالب حقّ می‌باشید).
«پس اگر [:به سود] شما اجابت نکردند، بدانید که قرآن بی‌گمان تنها به علم خدا نازل شده و اینکه معبودی جز او نیست. پس آیا شما (در برابر حق) تسلیمید؟»
پس اگر نپذیرفتند از شما بدانید که آنچه فرستاده شده است به علم خدا است و آنکه نیست خدائی جز او پس آیا هستید شما اسلام‌آورندگان‌


هود ١٣ آیه ١٤ هود ١٥
سوره : سوره هود
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٨
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«فَإِن لَّمْ یَسْتَجِیبُوا لَکُمْ ...»: مرجع ضمیر (و) در این فعل به (مَنْ) در آیه قبلی، یعنی مدعوّین مشرکان جهت یاری ایشان برمی‌گردد، و ضمیر (کُمْ) به خود مشرکان مخاطب، امّا اگر مرجع (و)، مشرکان مخاطب، و مرجع (کُمْ)، پیغمبر و مؤمنان باشد، معنی چنین می‌شود: اگر مشرکان دعوت شما مسلمانان را اجابت نکردند و حاضر نشدند لااقل ده سوره همانند این سوره‌ها را بیاورند، شما مؤمنان بدانید که این ضعف و ناتوانی نشانه آن است که این آیات از علم الهی سرچشمه گرفته است، و ... (نگا: قصص / ). «أُنزِلَ بِعِلْمِ اللهِ»: نازل شده است با دانش خدا نه با دانش محمّد یا دیگران (نگا: نساء / هود / ).


تفسیر

نکات آیه

۱- انسانها و معبودهاى دروغینشان ، ناتوان از آوردن ده سوره هم طراز قرآن (قل فأتوا بعشر سور مثله ... فإلّم یستجیبوا لکم) ظاهر این است که خطاب در «لکم» و «اعملوا» - به قرینه «فهل أنتم مسلمون» - متوجه مشرکان باشد. براین اساس، ضمیر فاعلى در «یستجیبوا» به «من استطعتم» باز مى گردد; یعنى، [اى پیامبر ! به مشرکان بگو:] اگر کسى و از جمله معبودهایتان، براى آوردن همانند قرآن - به خاطر عجزشان - دعوت شما را اجابت نکردند ... .

۲- قرآن ، کتابى از ناحیه خدا و جلوه اى از علم اوست. (فاعلموا أنما أُنزل بعلم الله)

۳- خوددارى عاجزانه مخالفان دین از آوردن همانند براى قرآن ، نشانه و برهانى روشن بر الهى بودن قرآن و ابتناى آن بر علم خداست. (فإلّم یستجیبوا لکم فاعلموا أنما أُنزل بعلم الله)

۴- پدید آمدن و نشأت گرفتن قرآن از علم الهى ، دلیل ناتوانى غیر خدا از آوردن همانند براى آن است. (فإلّم یستجیبوا لکم فاعلموا أنما أُنزل بعلم الله) جمله «فإلّم یستجیبوا لکم فاعلموا ...» ناظر به علت اثباتى (اقامه برهان بر الهى بودن قرآن است) و در عین حال از علت ثبوتى (سرّ و ریشه ناتوانى بشر از آوردن همانند براى قرآن) نیز حکایت مى کند.

۵- هیچ معبودى جز خداى یگانه نیست. (فاعلموا ... أن لا إله إلاّ هو)

۶- قرآن، به دلیل ناتوانى همگان از آوردن کتابى همسان آن، نشانه یکتایى خدا و نبود هیچ معبودى شایسته پرستش جز او (فإلّم یستجیبوا لکم فاعلموا ... أن لا إله إلاّ هو) «أن لا إله إلاّ هو» - که حاکى از یکتایى خدا و ضرورت توحید عبادى است - عطف بر «أنما أُنزل ...» مى باشد لذا جزاى شرط (فإلّم یستجیبوا) خواهد بود و حکایت از آن دارد که قرآن، به دلیل ناتوانى بشر از آوردن همانند براى آن، خود نشانه اى بر توحید است.

۷- قرآن ، معجزه و سند حقانیت پیامبر(ص) است. (أم یقولون افتریه ... فإلّم یستجیبوا لکم فاعلموا أنما أُنزل بعلم الله)

۸- لزوم تسلیم شدن در برابر خدا و پذیرش اسلام وتوحید و الهى بودن قرآن (فإلّم یستجیبوا لکم ... فهل أنتم مسلمون) استفهام در جمله «فهل أنتم ...» استفهامى است که به داعى امر و ترغیب ایراد شده است; یعنى: فاسلموا ... .

۹- ناتوانى همگان ، از آوردن همانند براى قرآن ، دلیل لزوم پذیرش اسلام و تسلیم شدن در برابر خداست. (فإلّم یستجیبوا لکم ... فهل أنتم مسلمون) برداشت فوق ، با توجه به حرف «فاء» که جمله «هل أنتم ...» را بر «فإلّم یستجیبوا ...» تفریع کرده است ، استفاده مى شود.

۱۰- خداوند ، با توجه دادن مشرکان به الهى بودن قرآن ، آنان را به پذیرش اسلام و قرآن دعوت کرد. (فإلّم یستجیبوا لکم فاعلموا ... فهل أنتم مسلمون)

موضوعات مرتبط

  • اسلام: اهمیت قبول اسلام ۸; دعوت به اسلام ۱۰; دلایل قبول اسلام ۹
  • اعداد: عدد ده ۱
  • انسان: عجز انسان ها ۱، ۶، ۹
  • ایمان: ایمان به اسلام ۱۰; ایمان به قرآن ۱۰
  • تسلیم: اهمیت تسلیم به خدا ۸; دلایل تسلیم به خدا ۹
  • توحید: اهمیت قبول توحید ۸; توحید عبادى ۵; نشانه هاى توحید عبادى ۶
  • جهان بینى: جهان بینى توحیدى ۵
  • خدا: اختصاصات خدا ۵; دعوتهاى خدا ۱۰; نشانه هاى علم خدا ۲، ۳، ۴
  • قرآن: آثار بى نظیرى قرآن ۶، ۹; آثار وحیانیت قرآن ۱۰; اعجاز قرآن ۱; بى نظیرى قرآن ۱، ۳; دلایل بى نظیرى قرآن ۴; دلایل وحیانیت قرآن ۳، ۴; معجزه قرآن ۷; منشأ قرآن ۳، ۴; وحیانیت قرآن ۲، ۸; ویژگیهاى قرآن ۲; همانندسازى براى قرآن ۱
  • محمد(ص): دلایل حقانیت محمد(ص) ۷; معجزه محمد(ص) ۷
  • مشرکان: دعوت از مشرکان ۱۰; مشرکان و قرآن ۱۰
  • معبودان باطل: عجز معبودان باطل ۱

منابع