مريم ٣٤

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۶:۳۴ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

این است عیسی پسر مریم؛ گفتار حقّی که در آن تردید می‌کنند!

|اين است ماجراى عيسى پسر مريم، همان سخن حقى كه در آن ترديد مى‌كنند
اين است [ماجراى‌] عيسى پسر مريم، [همان‌] گفتار درستى كه در آن شك مى‌كنند.
این است (قضیه) عیسی بن مریم که مردم در امر خلقتش شک و ریب دارند، اکنون به سخن حق و صواب، حقیقت حالش بیان گردید.
این است عیسی بن مریم، همان قول حق که [یهود و نصاری] درباره او در تردیدند.
اين است عيسى بن مريم -به سخن حق- همان كه در باره او در ترديد بودند.
[آری‌] این است عیسی بن مریم، این سخن راست و درستی است که آنان در آن شک و شبهه دارند
- اين است عيسى پسر مريم، گفتار درست و راستى كه در باره آن به شك اندرند.
این است عیسی پسر مریم، (با این صفات و خصالی که گذشت). این، سخن راستین درباره‌ی او است، سخن راستینی که در آن تردید می‌کنند.
این است عیسی پسر مریم؛ گفته‌ی حقی که در آن دو دلی می‌کنند.
این است عیسی پسر مریم سخن حقّی که در آن شک می‌کنند


مريم ٣٣ آیه ٣٤ مريم ٣٥
سوره : سوره مريم
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٩
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«ذلِکَ»: این موصوف به صفات جلیله و خصال حمیده. مبتدا است و خبر آن (عیسی) است. «قَوْلَ الْحَقِّ»: سخن راستین (نگا: آل‌عمران / و ). اضافه موصوف به صفت است. گفتار خدا. عیسی پدیده فرمان واژه (کُنْ) الله است. نصب (قَوْلَ) بدان علّت است که مفعول فعل محذوف است و تقدیر چنین است: أقُولُ لَکُمْ فیهِ قَوْلَ الْحَقِّ. یا حال است و تقدیر چنین می‌گردد: حالُ کَوْنِ عِیسی کَلِمَةُ اللهِ. یا این که نصب آن بنا بر مدح است. «یَمْتَرُونَ»: شکّ و تردید می‌کنند. اختلاف می‌ورزند.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- قرآن ترسیم کننده سیما و سرگذشت واقعى عیسى(ع) (ذلک عیسى ابن مریم قول الحقّ) «ذلک» اشاره به دارنده اوصافى است که در آیات گذشته تشریح شد. و «قول الحقّ» مفعول براى فعل محذوف (أقول) است، یعنى سخن درستى مى گویم.

۲- حضرت عیسى(ع) فرزند مریم(ع) و داراى منزلتى والا است. (ذلک عیسى ابن مریم) «ذلک» براى اشاره به بعید به کار مى رود. به کار بردن آن در جایى که مورد اشاره نزدیک باشد، بیانگر برجستگى منزلت مورد اشاره و بزرگداشت آن است.

۳- عیسى(ع)،بدون پدر تکوین یافته بود. (ذلک عیسى ابن مریم) نسبت دادن عیسى(ع) به مادرش مریم - با توجه به غیر متعارف بودن انتساب به مادر - گویاى برداشت یاد شده است.

۴- عیسى(ع)، فرزند خداوند نیست. (عیسى ابن مریم) انتساب عیسى(ع) به مادرش مریم(س)، تعریضى است به آنان که او را فرزند خداوند مى دانند; یعنى او را به کسى جز مادرش مریم(س) نباید نسبت داد. آیه بعد قرینه بر نکته یاد شده است.

۵- قرآن، بیان کننده حقایق تاریخ و واقعیت هاى آن است. (ذلک عیسى ابن مریم قول الحقّ الذى فیه یمترون)

۶- عیسى(ع)، کلمه خداوند و پدیدار شده به فرمان او بود. (ذلک عیسى ابن مریم قول الحقّ) منصوب بودن «قول» ممکن است به جهت حال بودن آن باشد و نیز محتمل است که منصوب به فعل مدح محذوف باشد. براساس این دو احتمال، مراد از «قول الحقّ» گفتار خداوند در خلقت عیسى(ع) (فرمان «کن») است.

۷- در باره ماهیت حضرت عیسى(ع) (بشربودن و تکوین یافتن او بدون پدر) در طول تاریخ تردیدهایى ناروا وجود داشته است. (ذلک عیسى ابن مریم ... الذى فیه یمترون) «الذى» وصف است براى «عیسى» یا «قول الحقّ» و «إمتراء» (مصدر «یمترون») به معناى شک و تردید کردن است. غایب ذکرشدن صیغه «یمترون» از آن حکایت دارد که کسانى غیر از مسلمانان در باره حضرت عیسى(ع) به عقایدى پاى بند بودند که برپایه یقین استوار نبود.

موضوعات مرتبط

  • تاریخ: منابع تاریخ ۵
  • خدا: اوامر خدا ۶; کلمات خدا ۶
  • عیسى(ع): بشر بودن عیسى(ع) ۷; شک در عیسى(ع) ۷; عیسى(ع) و فرزندى خدا ۴; فضایل عیسى(ع) ۶; قصه عیسى(ع) ۱; مادر عیسى(ع) ۲; مقامات عیسى(ع) ۲; منشأ خلقت عیسى(ع) ۶; ویژگیهاى خلقت عیسى(ع) ۳، ۷
  • قرآن: تعالیم قرآن ۱، ۵
  • مریم(ع): فرزند مریم(ع) ۲

منابع