الرعد ٣٨

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۵:۵۸ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

ما پیش از تو (نیز) رسولانی فرستادیم؛ و برای آنها همسران و فرزندانی قرار دادیم؛ و هیچ رسولی نمی‌توانست ا (ز پیش خود) معجزه‌ای بیاورد، مگر بفرمان خدا! هر زمانی نوشته‌ای دارد (و برای هر کاری، موعدی مقرّر است)!

|و همانا پيش از تو نيز رسولانى فرستاديم و براى آنها همسران و فرزندانى قرار داديم، و هيچ پيامبرى را نرسد كه معجزه‌اى بياورد جز به اذن خدا. و براى هر زمانى نوشته‌اى [و براى هر امرى موعدى‌] است
و قطعاً پيش از تو [نيز] رسولانى فرستاديم، و براى آنان زنان و فرزندانى قرار داديم. و هيچ پيامبرى را نرسد كه جز به اذن خدا معجزه‌اى بياورد. براى هر زمانى كتابى است.
و محققا ما رسولانی پیش از تو فرستادیم و برای همه آنان (مانند تو) زنان و فرزندان مقرر نمودیم (یعنی همه رسل بشر بودند، یکی فرشته نبود که از لوازم بشری بی‌نیاز باشد) و هیچ پیغمبری را نرسد که بی اذن خدا آیت و معجزی آورد، که هر امری را وقتی معین مرقوم است.
و همانا پیش از تو پیامبرانی را فرستادیم، و برای آنان همسران و فرزندانی قرار دادیم. و هیچ پیامبری را نسزد که معجزه ای بیاورد مگر به فرمان خدا. برای هر زمانی برنامه مقدّر شده ای [ثبت] است.
به تحقيق پيش از تو پيامبرانى فرستاده‌ايم و برايشان همسران و فرزندان قرار داده‌ايم. و هيچ پيامبرى را حق آن نبود كه جز به فرمان خدا آيتى بياورد و هر امرى را زمانى مكتوب است.
و پیش از تو پیامبرانی فرستاده‌ایم و همسران و فرزندانی به آنان بخشیده‌ایم، و هیچ پیامبری را نرسد که معجزه‌ای جز به اذن الهی بیاورد، هر اجلی [را سرآمدی‌] معین است‌
و هر آينه پيش از تو پيامبرانى فرستاديم و ايشان را همسران و فرزندان داديم. و هيچ پيامبرى را نشايد كه جز به خواست و فرمان خدا نشانه‌اى- معجزه‌اى- بيارد. هر سرآمدى را نوشته‌اى- حكمى معلوم- است.
(برخیها داشتن زنان و فرزندان را بر تو عیب می‌گیرند) و ما پیش از تو پیغمبرانی را روانه کرده‌ایم و زنان و فرزندانی بدیشان داده‌ایم. (پیغمبران جملگی انسان بوده‌اند و بنا به سرشت انسانی خورده‌اند و خفته‌اند و با مردم رفت و آمد داشته و معامله کرده و ازدواج نموده‌اند) و هیچ پیغمبری را نرسیده است که معجزه‌ای جز با اجازه‌ی خدا بیاورد (و به مردم ارائه دهد). هر زمانی دارای نوعی معجزه است (که شایسته‌ی آن و حکمت و مصلحت در آن است).
و همواره پیش از تو (نیز) پیام‌آورانی فرستادیم و برای آنان زنان و فرزندانی نهادیم. و هیچ پیامبری را هرگز (چنان) نبوده است که جز به اذن خدا نشانه‌ای (رسالتی) بیاورد. برای هر سررسیدی (معین) نبشته‌ای (در تقدیر ربانی) است.
و همانا فرستادیم پیمبرانی را پیش از تو و قرار دادیم برای ایشان زنان و فرزندانی نبوده است فرستاده‌ای را که بیارد آیتی جز به اذن خدا برای هر سرآمدی است نامه‌ای‌


الرعد ٣٧ آیه ٣٨ الرعد ٣٩
سوره : سوره الرعد
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢٥
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«آیَةٍ»: معجزه. مراد معجزاتی است که مشرکان و یهودیان پیشنهاد می‌کردند و انجام آنها را درخواست می‌نمودند (نگا: إِسراء / - ، فرقان / و أ «أَجَلٍ»: مدّت. زمان. «کِتَابٌ»: کار حتمی و امر معیّن. مصدر است و به معنی اسم مفعول، یعنی (مکتوب) به معنی محتوم است. در اینجا مراد حکم معیّن و معجزه مشخّص و کار مقدّر است. «لِکُلِّ أَجَلٍ کِتَابٌ»: هر زمانی معجزه مربوط به خود دارد. هر زمانی دارای حکم معیّن و کار مقدّری است که جز آن در آن انجام نمی‌گیرد (نگا: انعام / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- پیامبران متعددى پیش از پیامبر اکرم(ص) ، به رسالت مبعوث شدند. (و لقد أرسلنا رسلاً من قبلک)

۲- رسول اکرم(ص) و سایر پیامبران ، از ناحیه خداوند به رسالت برانگیخته شدند. (و لقد أرسلنا رسلاً من قبلک)

۳- برخوردارى پیامبر(ص) از همسر و فرزند (داشتن زندگانى عادى و بشرى) مورد طعن و ایراد مخالفان آن حضرت بود. (و لقد أرسلنا رسلاً من قبلک و جعلنا لهم أزوجًا و ذریّة) لحن آیه شریفه گویاى این است که حقایق مطرح شده در آن، پاسخ به اشکالها و ایرادهاى مطرح شده از ناحیه مردم عصر بعثت است. جمله «و لقد أرسلنا ...» اشاره به این معنا دارد که مردم آن عصر، بعثت بشر را از ناحیه خدا پذیرا نبودند و جمله «جعلنا ...» گویاى آن است که آنان زندگانى عادى و داشتن زن و فرزند را براى پیامبر(ص) نمى پسندیدند و جمله «ما کان ...» بیانگر پندار آنان درباره لزوم توانایى پیامبر(ص) بر ارائه هر نوع معجزه است.

۴- پیامبران پیشین نیز همانند پیامبر اکرم(ص) داراى همسر و فرزند بودند. (و لقد أرسلنا رسلاً من قبلک و جعلنا لهم أزوجًا و ذریّة)

۵- خداوند اعطا کننده همسر و فرزند به پیامبران خویش (و جعلنا لهم أزوجًا و ذریّة)

۶- پیامبر بودن با داشتن زن و فرزند (زندگانى بشرى و عادى) منافات ندارد. (و جعلنا لهم أزوجًا و ذریّة)

۷- مردم عصر بعثت ، پیامبرىِ فردى از افراد بشر را امرى بعید مى شمردند. (و لقد أرسلنا رسلاً من قبلک و جعلنا لهم أزوجًا و ذریّة)

۸- قرآن با توجه دادن مردم به زندگانى بشرى و عادى پیامبران پیشین ، طعن و ایراد مخالفان پیامبر(ص) را امرى نابجا و ناموجه دانست. (و لقد أرسلنا رسلاً من قبلک و جعلنا لهم أزوجًا و ذریّة)

۹- پیامبران ، بدون اذن و رخصت خداوند نمى توانند آیت و معجزه اى به مردم ارائه کنند. (و ما کان لرسول أن یأتى بأیة إلاّ بإذن الله)

۱۰- حوادث و وقایع را خداوند از پیش تقدیر و تعیین کرده است. (لکل أجل کتاب) «أجل» به معناى مدت و «کتاب» مصدر و به معناى اسم مفعول (مکتوب) است و در آیه شریفه به معناى امر تقدیر شده مى باشد. بنابراین «لکل أجل کتاب» ; یعنى ، براى هر زمانى تقدیرى ثابت شده است.

۱۱- ارائه آیتها و معجزه ها ، هر کدام داراى وقتى مشخص و مختص به دوره و زمان خاص خود است. (ما کان لرسول أن یأتى بأیة ... لکل أجل کتاب) در پى بیان این حقیقت که معجزه در اختیار پیامبر نیست بلکه در اختیار خداوند و به اذن اوست، این پرسش مطرح مى شود که چرا خداوند اذن ارائه معجزه هاى درخواستى را به پیامبرش نمى دهد تا مردمان ایمان بیاورند؟ جمله «لکل أجل کتاب» در پاسخ سؤال مذکور بیان مى دارد که انجام هر کارى و از جمله ارائه معجزات، زمانى مشخص دارد ; این گونه نیست که هر کارى در هر زمان بتواند تحقق یابد.

۱۲- حوادث و وقایع داراى نظامى خاص و معین و هر کدام در ظرف و زمان خاص خود تحقق مى پذیرد. (لکل أجل کتاب)

۱۳- توانایى به ارائه هر گونه معجزه و در هر زمان ، از شرایط پیامبرى در دیدگاه ناصواب مردم عصر بعثت (و لقد أرسلنا رسلاً ... و ما کان لرسول أن یأتى بأیة إلاّ بإذن الله لکل أجل کتاب)

روایات و احادیث

۱۴- «قال أبوعبدالله(ع): ... نحن ذریّة محمد(ص) و أمّنا فاطمة(س) و ما آتى الله أحداً من المرسلین شیئاً إلاّ و قد آتاه محمداً(ص) ... - ثم تلا - «و لقد أرسلنا رسلاً من قبلک و جعلنا لهم أزواجاً و ذریّة»  ;[۱] از امام صادق(ع) روایت شده است که فرمود: ما فرزندان حضرت محمد(ص) هستیم و مادرمان فاطمه(س) است و خداوند به هیچ یک از پیامبران(ع) چیزى را نداده مگر آن که آن را به حضرت محمد(ص) نیز داده است، سپس این آیه را تلاوت فرمود: و لقد أرسلنا رسلاً من قبلک ...».

موضوعات مرتبط

  • آیات خدا: زمان ارائه آیات خدا ۱۱; شرایط آیات خدا ۱۱
  • اسلام: تاریخ صدر اسلام ۳
  • انبیا: اعطاء فرزند به انبیا ۵; اعطاء همسر به انبیا ۵; انبیا و خانواده ۶; انبیا و معجزه ۹; انبیاى قبل از محمد(ص) ۱; برگزیدگى انبیا ۲; بشر بودن انبیا ۴، ۶، ۷، ۸; تاریخ انبیا ۱; تشابه انبیا ۴; فرزندان انبیا ۴; محدوده اختیارات انبیا ۹; مقامات انبیا ۹; نبوت انبیا ۲; همسران انبیا ۴
  • بصیرت: اهل بصیرت ۲ حوادث: تقدیر حوادث ۱۰; زمان حوادث ۱۲; قانونمندى حوادث ۱۲
  • خدا: عطایاى خدا ۵; مقدرات خدا ۱۰; نقش اذن خدا ۹
  • قرآن: تعالیم قرآن ۸
  • محمد(ص): برگزیدگى محمد(ص) ۲; بشر بودن محمد(ص) ۳، ۴; طعن به محمد(ص) ۳; طعن مخالفان محمد(ص) ۳، ۸; عطایاى خدا به محمد(ص) ۱۴; فضایل محمد(ص) ۱۴; نبوت محمد(ص) ۲; نسل محمد(ص) ۱۴
  • مردم: بینش مردم صدراسلام ۷، ۱۳; مردم صدراسلام و نبوت ۱۳; مردم صدراسلام و نبوت بشر ۷
  • معجزه: زمان معجزه ۱۱; شرایط معجزه ۱۱; منشأ معجزه ۹
  • نبوت: شرایط نبوت ۱۳; نبوت و معجزه ۱۳

منابع

  1. محاسن برقى، ج ۱، ص ۱۵۵، ح ۸۳ ; بحارالأنوار، ج ۲۴، ص ۲۶۵، ح ۲۷.