الأنفال ٤١

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۴:۴۸ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

بدانید هرگونه غنیمتی به دست آورید، خمس آن برای خدا، و برای پیامبر، و برای ذی‌القربی و یتیمان و مسکینان و واماندگان در راه (از آنها) است، اگر به خدا و آنچه بر بنده خود در روز جدایی حق از باطل، روز درگیری دو گروه (باایمان و بی‌ایمان) [= روز جنگ بدر] نازل کردیم، ایمان آورده‌اید؛ و خداوند بر هر چیزی تواناست!

و بدانيد هر گونه غنيمتى به دست آورديد، يك پنجم آن براى خدا و پيامبر و از آن خويشاوندان و يتيمان و تنگدستان و در راه ماندگان است، اگر به خدا و به آنچه بر بنده‌ى خود در روز جدايى [حق از باطل‌]، روزى كه آن دو گروه با هم رو در رو شدند، نازل كرديم ايمان آ
و بدانيد كه هر چيزى را به غنيمت گرفتيد، يك پنجم آن براى خدا و پيامبر و براى خويشاوندان [او] و يتيمان و بينوايان و در راه‌ماندگان است، اگر به خدا و آنچه بر بنده خود در روز جدايى [حق از باطل ]-روزى كه آن دو گروه با هم روبرو شدند- نازل كرديم، ايمان آورده‌ايد. و خدا بر هر چيزى تواناست.
و (ای مؤمنان) بدانید که هر چه غنیمت و فایده برید خمس آن خاص خدا و رسول و خویشان او و یتیمان و فقیران و در راه سفر ماندگان (از خاندان او) است، اگر به خدا و به آنچه بر بنده خود (محمّد صلّی اللّه علیه و آله و سلم) در روز فرقان، روزی که دو سپاه (اسلام و کفر در جنگ بدر) روبرو شدند نازل کرده‌ایم ایمان آورده‌اید، و خدا بر هر چیز تواناست.
و بدانید هر چیزی را که [از راه جهاد یا کسب یا هر طریق مشروعی] به عنوان غنیمت و فایده به دست آوردید [کم باشد یا زیاد] یک پنجم آن برای خدا و رسول خدا (صلی الله علیه وآله) و خویشان پیامبر، و یتیمان و مسکینان و در راه ماندگان است، اگر به خدا و آنچه بر بنده اش روز جدا کننده حق از باطل، روز رویارویی دو گروه [مؤمن وکافر در جنگ بدر] نازل کردیم، ایمان آورده اید [پس آن را به عنوان حقّی واجب به خدا و رسول و دیگر نامبردگان بپردازید]؛ و خدا بر هرکاری تواناست.
و اگر به خدا و آنچه بر بنده خود در روز فرقان كه دو گروه به هم رسيدند نازل كرده‌ايم ايمان آورده‌ايد، بدانيد كه هرگاه چيزى به غنيمت گرفتيد خمس آن از آن خدا و پيامبر و خويشاوندان و يتيمان و مسكينان و در راه ماندگان است. و خدا به هر چيز تواناست.
اگر به خداوند و آنچه بر بنده خود در یوم‌الفرقان [روز جنگ بدر، روز جدایی حق از باطل‌]، روز برخورد دو گروه [حق و باطل‌] نازل کرده‌ایم، ایمان دارید، بدانید که از هر غنیمتی که به دست آورید یک پنجم آن خاص خداوند و پیامبر و خویشاوندان [او] و یتیمان و بینوایان و در راه ماندگان است، و خداوند بر هر کاری تواناست‌
و بدانيد كه هر چه به چنگ آريد، پس پنج يك آن براى خداى و پيامبر و خويشان [پيامبر] و يتيمان و تهيدستان و در راه‌ماندگان [از خاندان پيامبر] است، اگر به خداى و آنچه [از قرآن‌] بر بنده خود روز جداشدن [حق از باطل‌]- روز بدر-، روزى كه آن دو گروه- كافران و مؤمنان- به هم رسيدند، فروفرستاديم ايمان آورده‌ايد و خدا بر هر چيزى تواناست.
(ای مسلمانان!) بدانید که همه‌ی غنائمی را که فراچنگ می‌آورید، یک پنجم آن متعلّق به خدا و پیغمبر و خویشاوندان (پیغمبر) و یتیمان و مستمندان و واماندگان در راه است. (سهم خدا و رسول به مصالح عامّه‌ای اختصاص دارد که پیغمبر در زمان حیات خود مقرّر می‌دارد یا پیشوای مؤمنان بعد از او معیّن می‌نماید. بقیّه‌ی یک پنجم هم صرف افراد مذکور می‌شود. چهار پنجم باقیمانده نیز میان رزمندگان حاضر در صحنه تقسیم می‌گردد. باید به این دستور عمل شود) اگر به خدا و بدانچه بر بنده‌ی خود در روز جدائی (کفر از ایمان، یعنی در جنگ بدر، روز هفدهم ماه رمضان سال دوم هجری) نازل کردیم ایمان دارید. روزی که دو گروه (مؤمنان و کافران) رویاروی شدند (و با هم جنگیدند، و گروه اندک مؤمنان، بر جمع کثیر کافران، در پرتو مدد الهی پیروز شدند) و خدا بر هر چیزی توانا است.
و بدانید که هر چیزی را به‌راستی به غنیمت گرفتید، یک‌پنجم آن برای خدا و برای پیامبر خدا و برای نزدیکترین نزدیکان (پیامبر) و (نیز برای) (کل) یتیمان و بینوایان و در راه مانده(ها‌)ست؛ اگر به خدا و (نیز) آنچه بر بنده‌ی خود در آن روز جدایی (حقّ از باطل) نازل کردیم ایمان آوردید؛ روزی که آن دو گروه با هم روبه‌رو شدند. و خدا بر هر چیزی تواناست.
و بدانید که آنچه در جنگ به دست آوردید همانا برای خدا است پنج یک آن و برای پیمبر و برای نزدیکان و یتیمان و بینوایان و درماندگان راه اگر ایمان آورده‌اید به خدا و آنچه فرستادیم بر بنده خود روز جداشدن روزی که دو سپاه روبرو شدند و خدا است بر هر چیزی توانا


الأنفال ٤٠ آیه ٤١ الأنفال ٤٢
سوره : سوره الأنفال
نزول : ١ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٤١
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«خُمُس»: یک پنجم. «ذِی الْقُرْبی»: خویشاوندان. مراد بنی‌هاشم و بنی عبدالمطّلب است. «یَوْمَ الْفُرْقَانِ»: روز جدائی حق از باطل و ایمان از کفر. مراد روزی است که قرآن در شب آن نازل گردید (نگا: آل‌عمران / و فرقان / و جنگ بدر در سال دوم هجری در آن به وقوع پیوست.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- پیکارگران مسلمان باید خمس غنایم جنگى به دست آمده را بپردازند. (أنما غنمتم من شىء فأن للّه خمسه) از مصادیق مورد نظر براى «ما غنمتم» به دلیل وقوع آن در بین آیات جنگ، چیزهایى است که از دشمن گرفته مى شود که به آن غنایم جنگى اطلاق مى گردد.

۲- باید خمس (یک پنجم) استفاده هاى مالى، هر چند اندک باشد، پرداخت شود. (و اعلموا أنما غنمتم من شىء فأن للّه خمسه) «غُنم» مصدر «غنمتم» به معناى به دست آوردن فایده است. راغب در مفردات مى گوید: غنم به معناى به دست آوردن گوسفندان بوده و سپس در مورد هر چیزى که بدان دست یافته شود، استعمال شده است ; چه در جنگ از دشمنان به دست آید و یا از طریقى دیگر. «من شىء» بیان و توضیحى است براى «ما»ى موصوله و دلالت مى کند بر اینکه باید خمس آن فایده به دست آمده، هر چند اندک باشد، پرداخت شود.

۳- ضرورت توجه به حکمِ شرعى غنایم در کنار مسایل جنگ و جهاد (و اعلموا أنما غنمتم من شىء)

۴- غنیمتهاى جنگ و دیگر استفاده هاى مالى، بجز خمس آن، از آنِ غنیمت گیرنده و استفاده برنده است. (و اعلموا أنما غنمتم من شىء فأن للّه خمسه)

۵- خمس غنایم جنگ و دیگر درآمدها از آنِ خدا و پیامبر(ص) و خویشان اوست. (فأن للّه خمسه و للرسول و لذى القربى) «ذى القربى» به معناى خویش است و چون خویشى یک معناى اضافى است با قراین کلامى روشن مى شود که خویشان چه کسى مراد است. در اینجا مراد از «ذى القربى» به دلیل کلمه «الرسول»، خویشان پیامبر(ص) هستند. در حقیقت «ال» در «القربى» جانشین مضاف إلیه است ; یعنى: للرسول و لذى قرباه.

۶- یتیمان، مساکین و در راه ماندگان، باید از خمس غنایم و دیگر درآمدها بهره مند شوند. (و الیتمى و المسکین و ابن السبیل)

۷- یتیمان، مساکین و در راه ماندگان در صورتى مى توانند از خمس استفاده کنند که از وابستگان پیامبر(ص) باشند.* (و الیتمى و المسکین و ابن السبیل) برداشت فوق مبتنى بر این است که «ال» در «الیتامى» و ... جانشین مضاف إلیه باشد ; یعنى یتامى الرسول و ... .

۸- پذیرش مالکیت اشخاص حقوقى در اسلام (و لذى القربى و الیتمى و المسکین)

۹- برطرف سازى نیاز نیازمندان از اهداف مسائل اقتصادى در اسلام (و لذى القربى و الیتمى و المسکین و ابن السبیل)

۱۰- پرداخت خمس غنیمتها و دیگر استفاده هاى مالى، نشان ایمان به خدا و ایمان به پیروزى آفرینى خدا در جنگ بدر است. (فأن للّه خمسه و للرسول ... إن کنتم ءامنتم باللّه و ما أنزلنا على عبدنا) مراد از «ما أنزلنا ... » مى تواند همان امدادهاى غیبى الهى باشد که مسلمانان در پرتو آن به پیروزى در جنگ بدر دست یافتند.

۱۱- آزمودن مسلمانان در ادعاى ایمانشان به خدا و آیات او منشایى براى تشریع دستور خمس (و اعلموا أنما غنمتم) برداشت فوق ناظر بر این اساس است که جمله «و اللّه على کل شىء قدیر» ناظر به لزوم پرداخت خمس باشد. یعنى این فرمان نه از آن روست که خداوند نیازمند اموال شماست و بر رفع نیاز بینوایان توانا نیست، بلکه هدف از این فرمان اولا تمایز مؤمنان راستین از غیر ایشان است و ثانیا این است که نیاز نیازمندان هر جامعه توسط همان جامعه تأمین شود.

۱۲- مسلمانان داراى زمینه هایى براى تخلف از دستور خمس و رساندنش به صاحبان آن (و اعلموا أنما غنمتم من شىء ... إن کنتم ءامنتم) از اینکه پرداخت خمس نشانه ایمان به خدا و آیات او دانسته شده و به این وسیله مورد تأکید قرار گرفته، برداشت فوق به دست مى آید.

۱۳- خداوند به برکت وجود پیامبر(ص) مسلمانان را در جنگ بدر یارى کرد و آنان را به پیروزى رسانید. (و ما أنزلنا على عبدنا) با توجه به اینکه آیات ۹ تا ۱۲ همین سوره امدادهاى الهى را شامل همه پیکارگران بدر دانست و این آیه پیامبر(ص) را محط نزول امدادها شمرد، معلوم مى شود وجود پیامبر(ص) در نزول امدادها دخالت فراوانى داشته است.

۱۴- پیامبر(ص) بنده کامل خداوند و داراى مقامى بس ارجمند در پیشگاه او (و ما أنزلنا على عبدنا) مراد از «عبدنا» پیامبر اکرم (ص) است و توصیف خداوند از او به «بنده ما»، اشاره به خلوص کامل وى در بندگى خداوند دارد.

۱۵- جنگ بدر، میدان رویارویى جبهه ایمان و کفر، صحنه تمایز حق و باطل و ثبوت حقانیت پیامبر(ص) (یوم الفرقان یوم التقى الجمعان) ال در «الفرقان» براى عهد است و اشاره به جنگ بدر دارد. و فرقان یعنى چیزى که به وسیله آن بین دو یا چند چیز تمایز داده مى شود. خداوند از آن رو جنگ بدر را فرقان نامید که در آن نبرد، على رغم وجود شرایط پیروزى براى مشرکان، مسلمانان پیروز شدند و این نشانه اى بود براى حقانیت پیامبر(ص) و دین اسلام.

۱۶- تمایز حق از باطل با امدادهاى ویژه خداوند در جنگ بدر نمودى از قدرت مطلقه او (یوم الفرقان یوم التقى الجمعان و اللّه على کل شىء قدیر) برداشت فوق بر این مبناست که جمله «و اللّه ... » ناظر به «یوم الفرقان» بودنِ جنگ بدر باشد.

۱۷- خداوند توانا بر انجام هر کار و داراى قدرتى مطلق (و اللّه على کل شىء قدیر)

۱۸- یارى رسیدن به مسلمانان در جنگ بدر و به پیروزى رساندن آنان نمودى از قدرت مطلقه خداوند (و ما أنزلنا على عبدنا ... و اللّه على کل شىء قدیر) جمله «و اللّه ... » مى تواند ناظر به تمام حقایقى باشد که در آیه مورد بحث مطرح شده است که از جمله آنها امدادهاى خداوند در جنگ بدر است که «و ما أنزلنا ... » دلالت بر آن دارد.

۱۹- رفع نیازهاى جامعه ایمانى از سوى خود مسلمانان، منشأ تشریع خمس، نه ناتوانى خداوند بر تأمین آن نیازها (و اعلموا أنما غنمتم من شىء ... و اللّه على کل شىء قدیر)

روایات و احادیث

۲۰- عن أبى جعفر(ع) فى قول اللّه عز و جل: «و اعلموا انما غنمتم من شىء فأن للّه خمسه و للرسول و لذى القربى» قال: هم قرابة رسول اللّه(ص) ... .[۱] از امام باقر (ع) درباره آیه «و اعلموا انما غنمتم من شىء ... و لذى القربى» روایت شده است که مراد از «ذى القربى» خویشان رسول خدا(ص) هستند ... .

۲۱- احمد بن محمد بن أبى نصر عن الرضا(ع) قال: سئل عن قول اللّه عز و جل: «و اعلموا انما غنمتم من شىء فان للّه خمسه و للرسول و لذى القربى» فقیل له: فما کان للّه فلمن هو؟ فقال: لرسول اللّه (ص) و ما کان لرسول اللّه (ص) فهو للامام فقیل له: أرأیت إن کان صنف من الاصناف اکثر و صنف اقل ما یصنع به؟ قال: ذلک إلى الامام ... .[۲] احمد بن محمد بى ابى نصر گوید: از امام رضا(ع) درباره قول خداى عز و جل «و اعلموا انما غنمتم ... » سؤال شد که آنچه (از خمس) براى خداست از آن کیست؟ فرمود: از آن رسول خدا(ص) و آنچه از آنِ رسول خداست از آن امام است. به امام گفته شد، اگر صنفى از اصناف (مورد مصرف خمس) بیشتر و یا صن---فى کمتر بودند، چه باید کرد؟ فرمود: اختیار آن با امام است ... .

۲۲- عن حکیم مؤذن بن عیسى قال: سألت أبا عبداللّه (ع) عن قول اللّه عز و جل: «و اعلموا انما غنمتم من شىء ... » ... قال: هى و اللّه الافادة یوما بیوم ... .[۳] حکیم مؤذن بن عیسى گوید: از امام صادق(ع) درباره آیه «و اعلموا انما غنمتم من شىء .. » سؤال کردم، فرمود: ... به خدا سوگند آن (غنیمت) درآمد روز به روز است ... .

۲۳- عن احدهما علیهماالسلام فى قول اللّه ع--ز و جل: «و اعلموا انما غنمتم ... و لذى القربى و الیتامى و المساکین و ابن السبیل» قال: ... و خمس ذى القربى لقرابة الرسول و الامام، و الیتامى یتامى آل الرسول و المساکین منهم، و ابناء السبیل منهم فلایخرج منهم إلى غیرهم.[۴] از امام باقر یا امام صادق (علیهماالسلام) درباره قول خداى تعالى «و اعلموا انما غنمتم ... » روایت شده است: ... خمس ذى القربى براى خویشان پیامبر(ص) و امام است. و مقصود از «یتامى و مساکین و ابناء السبیل» یتیمان و مسکینان و در راه ماندگان از آل رسول خدا(ص) هستند و از آنان خارج نیست و به دیگران نمى رسد.

۲۴- عن النبى (ص): ... ان عبدالمطلب سنّ فى الجاهلیة خَمس سنن أجراها اللّه فى الاسلام ... و وجد کنزاً فاخرج منه الخمس و تصدق به فانزل اللّه تعالى «و اعلموا انما غنمتم من شىء فأن اللّه خمسه ... ».[۵] از رسول خدا(ص) روایت شده است: ... عبدالمطلب در جاهلیت پنج سنت قرار داد که خداوند آنها را در اسلام جارى کرد ... و (دیگر اینکه) گنجى پیدا کرد و خمسش را خارج نمود و آن را صدقه داد پس خداوند این آیه را نازل کرد «و اعلموا انما غنمتم من شىء ... ».

۲۵- عن أبى جعفر(ع): ... لیلة سبع عشرة من شهر رمضان هى لیلة التقاء الجمعین لیلة بدر ... .»[۶] از امام باقر(ع) روایت شده است: ... شب هفدهم ماه رمضان، شب بدر و شب روبرو شدن سپاه اسلام و سپاه کفر است ... .

موضوعات مرتبط

  • ابنخالسبیل: تأمین ابنخالسبیل ۶، ۷
  • احکام:۱، ۲، ۳، ۵، ۶، ۷
  • اسلام: تاریخ صدر اسلام ۱۳، ۱۵، ۱۶، ۱۸
  • اقتصاد: تعدیل اقتصادى ۶، ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۹ ; فلسفه نظام اقتصادى ۹ ; مشمولان تأمین اقتصاد ى ۷
  • امتحان: ابزار امتحان ۱۱
  • انحراف: زمینه انحراف اجتماعى ۱۲
  • ایمان: به آیات خدا ۱۱ ; ایمان به خدا ۱۰، ۱۱ ; متعلق ایمان ۱۰ ; نشانه هاى ایمان ۱۰
  • باطل: تشخیص باطل ۱۵، ۱۶
  • جامعه: تأمین نیازهاى جامعه دینى ۱۹
  • جهاد: اهمیت جهاد ۳
  • حق: تشخیص حق ۱۵، ۱۶
  • خدا: امداد خدا ۱۳، ۱۶ ; قدرت خدا ۱۶، ۱۹ ; محدوده قدرت خدا ۱۷ ; نشانه هاى قدرت خدا ۱۸
  • خمس: اجتناب از اداى خمس ۱۲ ; احکام خمس ۱، ۲، ۳، ۴، ۵، ۶، ۷ ; اداى خمس ۱۰ ; خمس غنایم خمس ۱، ۵، ۱۰ ; شرایط استفاده از خمس ۷ ; فلسفه خمس ۱۱، ۱۹ ; مالک خمس ۵ ; مصارف خمس ۶، ۷
  • شخصیت حقوقى: مالکیت شخصیت حقوقى ۸
  • عبودیت: اهمیت عبودیت ۱۴
  • غزوه بدر: آثار غزوه بدر ۱۵ ; امداد در غزوه بدر ۱۳، ۱۶ ; پیروزى غزوه بدر ۱۰، ۱۳، ۱۸
  • غنایم: احکام غنایم ۱، ۳، ۴، ۶ ; اهمیت غنایم ۳ ; مالک غنایم ۴
  • مالکیت: احکام مالکیت ۸
  • مجاهدان: مسلمان ۱
  • محمد(ص): اموال ذویخالقرباى محمد(ص) ۵ ; اموال محمد(ص) ۵ ; برکت محمد(ص) ۱۳ ; حقانیت محمد(ص) ۱۵ ; حقوق ذویخالقرباى محمد(ص) ۷ ; عبودیت محمد(ص) ۱۴ ; مقامات محمد(ص) ۱۴
  • مساکین: تأمین مساکین ۶، ۷
  • مسلمانان: امتحان مسلمانان ۱۱ ; امداد به مسلمانان ۱۳، ۱۸ ; پیروزى مسلمانان ۱۸ ; عصیان در مسلمانان ۱۲ ; مسلمانان و خمس ۱۲ ; مسؤولیت مسلمانان ۱۹
  • مقربان:۱۴
  • نیازمندان: تأمین نیازمندان ۹
  • واجبات: مالى ۱، ۲
  • یتیم: تأمین یتیم ۶، ۷

منابع

  1. کافى، ج ۱، ص ۵۳۹، ح ۲ ; نورالثقلین، ج ۲، ص ۱۵۵- ، ح ۹۹.
  2. کافى، ج ۱، ص ۵۴۴، ح ۷ ; نورالثقلین، ج ۲، ص ۱۵۵- ، ح ۱۰۰.
  3. کافى، ج ۱، ص ۵۴۴، ح ۱۰ ; نورالثقلین، ج ۲، ص ۱۵۶، ح ۱۰۱.
  4. تهذیب شیخ طوسى، ج ۴، ص ۱۲۵، ح ۲، ب ۳۶ ; نورالثقلین، ج ۲، ص ۱۵۷، ح ۱۰۶.
  5. من لایحضره الفقیه، ج ۴، ص ۲۶۴، ح ۱، ب ۱۷۶ ; نورالثقلین، ج ۲، ص ۱۵۸، ح ۱۰۹.
  6. خصال صدوق، ص ۵۰۸، ح ۱، باب السبعة عشر ; نورالثقلین، ج ۲، ص ۱۶۰، ح ۱۱۷.