النمل ١٢

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۷:۲۱ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

و دستت را در گریبانت داخل کن؛ هنگامی که خارج می‌شود، سفید و درخشنده است بی آنکه عیبی در آن باشد؛ این در زمره معجزات نه‌گانه‌ای است که تو با آنها بسوی فرعون و قومش فرستاده می‌شوی؛ آنان قومی فاسق و طغیانگرند!»

|و دستت را در گريبانت كن تا بى‌هيچ عيبى، سفيد و درخشان بيرون آيد، [اين‌] در زمره‌ى معجزات نه گانه‌اى است [كه تو با آنها] به سوى فرعون و قومش [فرستاده مى‌شوى‌] همانا آنان قومى فاسقند
و دستت را در گريبانت كن تا سپيد بى‌عيب بيرون آيد. [اينها] از [جمله‌] نشانه‌هاى نُه‌گانه‌اى است [كه بايد] به سوى فرعون و قومش [ببَرى‌]، زيرا كه آنان مردمى نافرمانند.
و دست در گریبان خود کن تا چون بیرون آید نه از مرض (برص، بلکه از نظر لطف خدا) سپید و روشن (چون ماه تابان) گردد، آن گاه با نه معجز الهی (یعنی عصا و ید بیضا و ملخ و قمّل و ضفدع و خون و شکافتن دریا و کوه و طوفان) به سوی فرعون و قومش که گروهی فاسق و نابکارند به رسالت روانه شو.
و دستت را در گریبانت کن تا بدون هیچ عیبی، سفید و درخشان بیرون آید، [با این دو معجزه که در ضمن] نه معجزه است به سوی فرعون و قومش [برو] که قطعاً آنان گروهی نافرمانند؛
دستت را در گريبان ببر تا بى‌هيچ آسيبى سفيد بيرون آيد. با نه نشانه نزد فرعون و قومش برو كه مردمى عصيانگرند.
و دستت را در گریبانت کن، تا سپید و درخشان بدون هیچ بیماری [پیسی‌] بیرون آید [و با] معجزات نه‌گانه به سوی فرعون و قومش [برو] که ایشان قومی نافرمانند
و دستت را در گريبانت بَر تا روشن نه از آسيب [پيسى‌] بيرون آيد [و اين‌] در ميان نِه نشانه است به سوى فرعون و گروهش، زيرا كه آنان گروهى بدكار نافرمانند.
و (ای موسی!) دست خود را به گریبان خویش فرو ببر (و سپس آن را از چاک گریبان بیرون بیار و ببین) که سفید و درخشان (همچون ماه تابان) به در می‌آید، بدون آن که (به بیماری بَرَص یا بیماری دیگری مبتلا شده باشد و) عیبی در آن وجود داشته باشد، (و بدان که معجزات تو منحصر به ید بیضاء و عصا نیست، و بلکه این دو معجزه) از جمله‌ی نه معجزه‌ای است که تو آنها را به فرعون و قوم او نشان خواهی داد. ایشان واقعاً جماعت طغیانگر و نافرمانبرداری هستند.
«و دستت را در گریبانت ببر تا سپیدی بی‌عیب برون آید؛ در نشانه‌های نُه‌گانه‌ای (که باید) سوی فرعون و قومش (ببری). آنان بی‌گمان مردمی نافرمان بوده‌اند.»
و فرو بر دستت را در گریبان خود برون آید درخشنده بی‌آزاری در نه آیت بسوی فرعون و قومش که همانا بودند قومی فاسقان‌


النمل ١١ آیه ١٢ النمل ١٣
سوره : سوره النمل
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢١
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«بَیْضَآءَ» سفید. درخشان (نگا: اعراف / . حال است. «تِسْعِ آیَاتٍ»: نُهْ معجزه. نُهْ دلیل بر صدق رسالت موسی (نگا: اسراء / . «فَاسِقِینَ»: درروندگان از پذیرش فرمان خدا.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - فرمان خدا به موسى(ع) مبنى بر فروبردن دست در گریبان خویش و خارج ساختن آن با سپیدیى جذّاب و غیرزننده (و أدخل یدک فى جیبک تخرج بیضاء من غیر سوء)

۲ - «ید بیضا»، دومین معجزه عطا شده به موسى(ع) از جانب خدا در وادى طور (و ألق عصاک ... و أدخل یدک فى جیبک تخرج بیضاء)

۳ - تجهیز موسى(ع) از سوى خدا به معجزه اى بیم آفرین و معجزه اى زیبا و پرجاذبه (و ألق عصاک ... ولّى مدبرًا ... و أدخل یدک... بیضاء من غیر سوء)

۴ - اعطاى نه معجزه و نشانه از سوى خدا به موسى(ع) براى هدایت فرعون و فرعونیان (فى تسع ءایت إلى فرعون و قومه)

۵ - فرعون و فرعونیان، مردمى گرفتار فسق و انحراف دیرپاى (إلى فرعون و قومه إنّهم کانوا قومًا فسقین) تعبیر «کانوا قوماً فاسقین» بیانگر آن است که فرعونیان از دیرباز گرفتار فسق و انحراف بوده اند.

۶ - مبارزه با فسق و تجاوزگرى فرعون و فرعونیان، در رأس برنامه ها و وظایف موسى (فى تسع ءایت إلى فرعون و قومه إنّهم کانوا قومًا فسقین)

۷ - لزوم مبارزه با سردمداران فسق و انحرافات جامعه (إلى فرعون و قومه إنّهم کانوا قومًا فسقین) «إنّهم کانوا...» در مقام تعلیل است و هر کجا علت پیدا شد، احکام و پى آمدهاى آن نیز جارى خواهد گشت.

روایات و احادیث

۸ - «عن أبى عبداللّه(ع) [فى قوله تعالى ]«أدخل یدک فى جیبک تخرج بیضاء من غیر سوء» قال: من غیر برص;[۱] از امام صادق(ع) درباره سخن خداوند متعال خطاب به موسى(ع) که مى فرماید: «أدخل یدک فى جیبک من غیر سوء» روایت شده که فرمود: مراد از «سوء» بیمارى برص و پیسى است».

موضوعات مرتبط

  • اعداد: عدد نه ۴
  • انحراف اجتماعى: اهمیت مبارزه با انحراف اجتماعى ۷
  • خدا: اوامر خدا ۱
  • فرعون: فسق فرعون ۵، ۶; هدایت فرعون ۴
  • فرعونیان: فسق فرعونیان ۵، ۶; هدایت فرعونیان ۴
  • فسق: اهمیت مبارزه با فسق ۷; مبارزه با فسق ۶
  • معجزه: آثار معجزه ۴
  • موسى(ع): ترسناکى معجزه موسى(ع) ۳; تعداد معجزه موسى(ع) ۴; رسالت موسى(ع) ۱; زیبایى معجزه موسى(ع) ۳; قصه موسى(ع) ۱; مربى موسى(ع) ۳; معجزه موسى(ع) ۱، ۲، ۸; منشأ معجزه موسى(ع) ۳; موسى(ع) در کوه طور ۲; مهمترین رسالت موسى(ع) ۶; نقش معجزه موسى(ع) ۳; هدایتگرى موسى(ع) ۴; یدبیضاى موسى(ع) ۱، ۲، ۸
  • هدایت: ابزار هدایت ۴

منابع

  1. معانى الأخبار، ص ۱۷۲، ح ۱; نورالثقلین، ج ۴، ص ۷۴، ح ۶.