الحشر ٢١

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۸:۵۷ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

اگر این قرآن را بر کوهی نازل می‌کردیم، می‌دیدی که در برابر آن خاشع می‌شود و از خوف خدا می‌شکافد! اینها مثالهایی است که برای مردم می‌زنیم، شاید در آن بیندیشید!

|اگر اين قرآن را بر كوهى نازل مى‌كرديم، بى‌شك آن را از بيم خدا خاكسار و متلاشى مى‌ديدى، و اين مثل‌ها را براى مردم مى‌زنيم، باشد كه آنها فكر كنند
اگر اين قرآن را بر كوهى فرومى‌فرستاديم، يقيناً آن [كوه‌] را از بيم خدا فروتن [و] از هم‌پاشيده مى‌ديدى. و اين مَثَلها را براى مردم مى‌زنيم، باشد كه آنان بينديشند.
اگر ما این قرآن (عظیم الشأن) را (به جای دلهای خلق) بر کوه نازل می‌کردیم مشاهده می‌کردی که کوه از ترس و عظمت خدا خاشع و ذلیل و متلاشی می‌گشت. و این امثال را برای مردم بیان می‌کنیم باشد که اهل (عقل و) فکرت شوند.
اگر این قرآن را بر کوهی نازل می کردیم، قطعاً آن را از ترس خدا فروتن و از هم پاشیده می دیدی. و این مثل ها را برای مردم می زنیم تا بیندیشند.
اگر اين قرآن را بر كوه نازل مى‌كرديم، از خوف خدا آن را ترسيده و شكاف خورده مى‌ديدى. و اين مثالهايى است كه براى مردم مى‌آوريم، شايد به فكر فرو روند.
اگر این قرآن را بر کوهی فرو فرستاده بودیم، بی‌شک آن را از ترس خداوند خاکسار و فرو پاشیده می‌دیدی، و اینها مثلهایی است که برای مردم می‌زنیم باشد که اندیشه کنند
اگر اين قرآن را بر كوهى فرو مى‌فرستاديم هر آينه آن را از بيم خدا ترسان و شكافته مى‌ديدى. و اين مثَلها را براى مردم مى‌آوريم شايد بينديشند.
اگر ما این قرآن را برای کوهی فرو می‌فرستادیم، کوه را از ترس خدا، کرنش‌کنان و شکافته می‌دیدی! ما این مثالها را برای مردمان بیان می‌داریم، شاید که ایشان بیندیشند (و با دید بینا و بینش آگاه به آیات قرآنی بنگرند و دل سنگین خود را با برق قرآن منفجر و آن را به تکان و لرزه آورند).
اگر این قرآن را بر کوهی فرو می‌فرستادیم، همواره آن کوه را از بیم خدا فروتن (و) از هم پاشیده می‌دیدی. و این مَثَلها را برای مردمان می‌زنیم، شاید آنان بیندیشند.
اگر می‌فرستادیم این قرآن را بر کوهی هر آینه می‌دیدیش سرافکنده از هم پاشیده از ترس خدا و این مثَلها را همی‌زنیم برای مردم شاید اندیشه کنند


الحشر ٢٠ آیه ٢١ الحشر ٢٢
سوره : سوره الحشر
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٩
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«لَوْ أَنزَلْنَا ...»: این آیه اشاره دارد به این حقیقت که نفوذ قرآن به قدری عمیق است که اگر بر کوهها نازل می‌شد آنها را با همه صلابت و استحکامی که دارند تکان می‌داد و متلاشی می‌کرد، اما عجب از انسانهای سنگدلی است که آیات آن را می‌شنوند و تکان نمی‌خورند و کمترین تغییری نمی‌کنند (نگا: بقره / ). «مُتَصَدِّعاً»: شکافته. «تِلْکَ الأمْثَالُ»: (نگا: بقره / و و رعد / ، حج / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - صخره هاى ستبر کوه، خاشع و فروتن از بیم خدا، در صورت نزول وحى و آیات قرآن بر آن (لو أنزلنا هذا القرءان على جبل لرأیته خشعًا متصدّعًا من خشیة اللّه)

۲ - از هم پاشیده شدن صخره هاى کوه از بیم خداوند، در صورت نازل شدن وحى و آیات قرآن بر آن (لو أنزلنا هذا القرءان ... و تلک الأمثل نضربها) «تصدّع» (مصدر «متصدّعاً») به معناى شکافته و از هم پاشیده شدن است.

۳ - قلب هاى تأثیرناپذیر از آیات قرآن، سخت تر و بى اساس از سنگ هاى کوه (لو أنزلنا هذا القرءان ... متصدّعًا من خشیة اللّه)

۴ - آیات قرآن، پیامدار خشیت از خدا براى خلق (لو أنزلنا هذا القرءان ... متصدّعًا من خشیة اللّه)

۵ - بى باکى در برابر خدا و سرکشى در مقابل وحى، ویژگى دوزخیان (لایستوى أصحب النار و ... لو أنزلنا هذا القرءان على جبل لرأیته خشعًا) با استفاده از ارتباط این آیه و آیه قبل، و تعریضى که این آیه نسبت به تأثیرناپذیران از آیات وحى دارد، برداشت یاد شده به دست مى آید.

۶ - استفاده قرآن از مثال ها، براى به فکر واداشتن توده مردم (و تلک الأمثل نضربها للناس لعلّهم یتفکّرون)

۷ - فروتنى و «فروپاشى کوه ها در صورت نزول قرآن بر آنها»، تمثیلى به منظور گرایش یافتن انسان ها به اندیشه درباره آیات وحى (لو أنزلنا هذا القرءان على جبل ... و تلک الأمثل نضربها للناس لعلّهم یتفکّرون)

۸ - نیندیشیدن در آیات وحى، عامل بى باکى در برابر خدا و تأثیرناپذیرى از قرآن (لو أنزلنا هذا القرءان على جبل لرأیته خشعًا ... و تلک الأمثل ...لعلّهم یتفکّرون)

۹ - تفکر در آیات وحى، زمینه ساز خشیت و خشوع انسان در برابر خداوند (لو أنزلنا هذا القرءان على جبل لرأیته خشعًا متصدّعًا من خشیة اللّه ... لعلّهم یتفکّرون)

۱۰ - قرآن، کتابى قابل فهم براى اهل فکر و اندیشه (لو أنزلنا هذا القرءان ... لعلّهم یتفکّرون) در دسترس بودن قرآن - که از اسم اشاره قریب (هذا) فهمیده مى شود - و نیز ترغیب به اندیشیدن و تفکر در آن، بیانگر برداشت یاد شده است.

موضوعات مرتبط

  • ترس: آثار ترس از خدا ۱، ۲
  • تفکر: آثار تفکر در قرآن ۹; آثار عدم تفکر در قرآن ۸; زمینه تفکر ۶
  • جهنمیان: عصیان جهنمیان ۵; ویژگیهاى جهنمیان ۵
  • خشوع: زمینه خشوع ۹
  • خشیت: زمینه خشیت ۴، ۹
  • عصیان: عصیان از خدا ۵، ۸; عوامل عصیان ۸
  • قرآن: آثار تأثیرناپذیرى از قرآن ۳; آثار نزول قرآن ۱، ۲، ۷; روش بیانى قرآن ۶; فلسفه مثالهاى قرآن ۷; فواید مثالهاى قرآن ۶; فهم قرآن ۱۰; نقش قرآن ۴; ویژگیهاى قرآن ۱۰
  • قلب: عوامل قساوت قلب ۳
  • کوهها: عوامل انهدام کوهها ۲، ۷; عوامل خشوع کوهها ۱، ۲، ۷
  • وحى: آثار نزول وحى ۲

منابع