الطلاق ٧

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۹:۰۲ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

آنان که امکانات وسیعی دارند، باید از امکانات وسیع خود انفاق کنند و آنها که تنگدستند، از آنچه که خدا به آنها داده انفاق نمایند؛ خداوند هیچ کس را جز به مقدار توانایی که به او داده تکلیف نمی‌کند؛ خداوند بزودی بعد از سختیها آسانی قرار می‌دهد!

صاحب وسعت بايد از وسعت خود انفاق كند و هر كه تنگدست باشد، بايد از آنچه خدايش داده انفاق كند. خدا هيچ كس را جز به اندازه‌اى كه به او داده تكليف نمى‌كند. زودا كه خدا پس از دشوارى آسانى پيش آورد
بر توانگر است كه از دارايى خود هزينه كند، و هر كه روزى او تنگ باشد بايد از آنچه خدا به او داده خرج كند. خدا هيچ كس را جز [به قدر] آنچه به او داده است تكليف نمى‌كند. خدا به زودى پس از دشوارى آسانى فراهم مى‌كند.
مرد دارا به وسعت و فراوانی نفقه زن شیرده دهد، و آن که نادار و تنگ معیشت است از آنچه خدا به او داده انفاق کند. که خدا هیچ کس را جز به مقدار آنچه (توانایی) داده تکلیف نمی‌کند، و خدا به زودی بعدِ هر سختی آسانی قرار دهد.
بر توانگر است که از توانگری اش [همسر بچه دارش را در ایام عدّه] هزینه دهد، و هر که رزق و روزی اش تنگ باشد از همان که خدا به او عطا کرده هزینه دهد. خدا هیچ کس را جز به اندازه رزقی که به او عطا کرده است، تکلیف نمی کند. خدا به زودی پس از سختی و تنگنا، فراخی و گشایش قرار می دهد.
هر مالدارى از مال خود نفقه دهد، و كسى كه تنگدست باشد، از هر چه خدا به او داده است نفقه دهد. خدا هيچ كسى را مگر به آن اندازه كه به او داده است مكلف نمى‌سازد، و زودا كه خدا پس از سختى آسانى پيش آورد.
تا توانگر بر وفق توان خود خرج کند و کسی که روزی‌اش تنگ شده است، در همان حد که خداوند به او بخشیده است خرج کند، خداوند بر هیچ کس جز بر وفق آنچه به او بخشیده است، تکلیف نمی‌کند، زودا که خداوند پس از تنگنا، آسایش مقرر دارد
فراخدست از فراخدستى خود هزينه كند، و هر كه روزى‌اش بر او تنگ شده باشد از آنچه خداوند به او داده است هزينه كند- يعنى به اندازه توان خود- خدا هيچكس را تكليف نمى‌كند مگر [به اندازه‌] آنچه به او داده است. خداوند پس از سختى و دشوارى آسانى و فراخى پديد خواهد آورد.
آنان که دارا هستند، از دارائی خود (برای زن شیر دهنده، به اندازه‌ی توان خود) خرج کنند، و آنان که تنگدست هستند، از چیزی که خدا بدیشان داده است خرج کنند، خداوند هیچ کسی را جز بدان اندازه که بدو داده است مکلّف نمی‌سازد. خدا بعد از سختی و ناخوشی، گشایش و خوشی پیش می‌آورد.
هر که دارای گشایش است باید از گشایشش هزینه کند و هر که روزیش تنگ شده، باید از آنچه خدا به او داده هزینه کند. خدا هیچ کس را جز (به اندازه‌ی) آنچه به او داده است تکلیف نمی‌کند. خدا به زودی پس از دشواری آسانی می‌نهد.
باید هزینه کند گشایشمند از گشایش خویش و آنکه تنگ شده است بر او روزی پس باید بدهد از آنچه خدایش داده است تکلیف نکند خدا کسی را جز آنچه بدادش زود است نهد خدا پس از تنگی گشایشی‌


الطلاق ٦ آیه ٧ الطلاق ٨
سوره : سوره الطلاق
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢٦
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«ذُوسَعَةٍ»: دارا. ثروتمند. «قُدِرَ عَلَیْهِ رِزْقُهُ»: روزی او کم گردید و فقیر شد (رعد / ، اسراء / ، قصص / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - مردان متمکّن و توانگر، باید به میزان توانایى و فراخْ دستى خویش، هزینه زندگى زنان مطلّقه را در دوران شیردادن به نوزادان - افزون بر پرداخت اجرت شیردادن - بپردازند. (لینفق ذو سعة من سعته) در این که حکم انفاق در این آیه، اختصاص به دوران شیردادن زنان مطلّقه به نوزادشان دارد و یا شامل دوران عدّه نیز مى شود، میان مفسران اختلاف هست. برداشت یاد شده، مبتنى بر احتمال نخست است.

۲ - مردان متمکن و توانا، باید به میزان توانایى و فراخْ دستى خویش، هزینه زندگى زنان مطلّقه خود را در دوران عدّه بپردازند. (لینفق ذو سعة من سعته)

۳ - مردان تنگ دست، باید به مقدار توانایى خویش هزینه زندگى زنان مطلّقه را در دوران شیردادن به نوزادان - افزون بر پرداخت اجرت شیردادن - بپردازند. (و من قدر علیه رزقه فلینفق ممّا ءاتیه اللّه)

۴ - مردان تنگ دست، باید به میزان توانایى خویش، هزینه زندگى زنان مطلّقه را در ایّام عدّه بپردازند. (و من قدر علیه رزقه فلینفق ممّا ءاتیه اللّه)

۵ - میزان پرداخت هزینه زندگى همسران و انفاق به دیگران، بسته به توانایى و دارایى شوهران و انفاق گران است. (لینفق ذو سعة من سعته و من قدر علیه رزقه فلینفق ممّا ءاتیه اللّه) برداشت یاد شده، براساس دیدگاه برخى از مفسران است که گفته اند: آیه شریفه، علاوه بر مورد زنان مطلّقه، شامل همه زنان و همه انفاق هاى واجب و مستحب مى شود.

۶ - خداوند، به میزان توانایى ها و امکانات هر شخصى، به او تکلیف کرده و از وى مسؤولیت خواسته است. (لایکلّف اللّه نفسًا إلاّ ما ءاتیها)

۷ - مقدار توانایى و امکانات افراد، از شاخصه هایى است که باید در تکلیف کردن و مسؤولیت خواستن لحاظ شود. (لایکلّف اللّه نفسًا إلاّ ما ءاتیها)

۸ - اموال، توانایى ها و امکانات بشر، همگى داده خداوند و جلوه لطف او است. (فلینفق ممّا ءاتیه اللّه لایکلّف اللّه نفسًا إلاّ ما ءاتیها)

۹ - خداوند، براى مؤمنان پس از هر دشوارى، آسانى مقرر فرموده است. (سیجعل اللّه بعد عسر یسرًا)

۱۰ - نوید خداوند به امکان رفع مشکل زنان مطلّقه و همسرانشان، در صورت رعایت تعالیم و رهنمودهاى الهى (لینفق ذو سعة من سعته ... سیجعل اللّه بعد عسر یسرًا)

۱۱ - زنان مطلّقه و شوهران تنگ دست آنان - در صورت رعایت آموزه ها و رهنمودهاى الهى - مورد عنایت و حمایت خدا قرار مى گیرند. (سیجعل اللّه بعد عسر یسرًا)

۱۲ - امید بستن به حل مشکلات زندگى مشترک و تبدیل شدن سختى ها به آسانى ها - در پرتو لطف و عنایت خداوند - امیدى شایسته و بجا براى مؤمنان (سیجعل اللّه بعد عسر یسرًا) آیه شریفه، ضمن امید بخشیدن به مردان و زنان درگیر با مشکلات زندگى مشترک، آنان را به رفع شدن مشکلاتشان در پرتو عنایت و لطف خداوند، امیدوار ساخته و به این امیدوارى تشویق و ترغیب کرده است.

۱۳ - عنایت و لطف ویژه خداوند، نسبت به قشر آسیب پذیر و محروم جامعه در تعالیم و تکالیف خویش (و من قدر علیه رزقه فلینفق ممّا ءاتیه اللّه ... سیجعل اللّه بعد عسر یسرًا) برداشت یاد شده، مبتنى بر این نکته است که جمله «سیجعل اللّه ...» ناظر به تنگدستان (من قدر علیه رزقه) باشد.

۱۴ - اهتمام اسلام به حقوق زنان مطلّقه و دفاع از آنان در استیفاى آن    فطلّقوهنّ لعدّتهنّ ... فأمسکوهنّ بمعروف ... أسکنوهنّ ... فأنفقوا علیهنّ ... سیجعل اللّه بعد عسر یسرًا برداشت یاد شده، با توجه به این نکته است که آیه شریفه، آخرین آیه اى است که درباره زنان مطلّقه و تکالیف شوهرانشان در برابر آنها مى باشد و در تمام آیات گذشته، مردان مورد خطاب قرار گرفته اند و از آنان خواسته شده که حقوق همسران خود را (از قبیل مسکن، نفقه و اجرت شیردادن و ...) پرداخت نمایند و نیز با آنان به طور شایسته و مطابق با موازین عقل و شرع رفتار کنند.

موضوعات مرتبط

  • آسانى: منشأ آسانى ۹
  • امکانات دنیوى: منشأ امکانات دنیوى ۸
  • امیدوارى: امیدوارى بجا ۱۲; امیدوارى به حل مشکلات ۱۲
  • انفاق: قدرت در انفاق ۵; محدوده انفاق ۵
  • تکلیف: آثار عمل به تکلیف ۱۰، ۱۱; شرایط تکلیف ۶، ۷; قدرت در تکلیف ۵، ۶، ۷
  • حمایتهاى خدا: مشمولان حمایتهاى خدا ۱۱
  • خدا: آثار لطف خدا ۱۲; افعال خدا ۹، ۱۰; بشارتهاى خدا۱۰; عطایاى خدا ۸; نشانه هاى لطف خدا ۸
  • رضاع: مزد رضاع ۱، ۳
  • سختى: آثار سختى ۹
  • شوهر: بشارت به شوهر ۱۰; تکلیف شوهران ثروتمند ۱، ۲; تکلیف شوهران فقیر ۳، ۴; حمایت از شوهر ۱۱
  • طلاق: احکام طلاق ۱، ۲، ۳; احکام عده طلاق ۴
  • فقرا: امداد به فقرا ۱۳
  • قدرت: منشأ قدرت ۸
  • لطف خدا: مشمولان لطف خدا ۱۱، ۱۳
  • مال: منشأ مال ۸
  • مؤمنان: امیدوارى مؤمنان ۱۲
  • مشکلات: منشأ رفع مشکلات ۱۰، ۱۲
  • مطلقه: اهمیت حقوق مطلقه ۱۴; حقوق مطلقه ۱، ۲، ۳، ۴، ۱۰; حمایت از مطلقه ۱۱; نفقه مطلقه ۱، ۲، ۳، ۴
  • نفقه: احکام نفقه ۵; قدرت در نفقه ۵; محدوده نفقه ۵
  • همسر: نفقه همسر ۵

منابع