الشعراء ٢٢٧

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۵:۱۰ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

مگر کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام می‌دهند و خدا را بسیار یاد می کنند، و به هنگامی که مورد ستم واقع می‌شوند به دفاع از خویشتن (و مؤمنان) برمی‌خیزند (و از شعر در این راه کمک می‌گیرند)؛ آنها که ستم کردند به زودی می‌دانند که بازگشتشان به کجاست!

مگر كسانى كه ايمان آورده، كارهاى شايسته نموده، خدا را بسيار ياد كردند و پس از ستم ديدن به دفاع و نصرت خواهى برخاستند. و كسانى كه ستم كردند به زودى خواهند دانست به كدام بازگشتگاهى بر مى‌گردند
مگر كسانى كه ايمان آورده و كارهاى شايسته كرده و خدا را بسيار به ياد آورده و پس از آنكه مورد ستم قرار گرفته‌اند يارى خواسته‌اند. و كسانى كه ستم كرده‌اند به زودى خواهند دانست به كدام بازگشتگاه برخواهند گشت.
مگر آن شاعران که اهل ایمان و نیکوکار بوده و یاد خدا بسیار کردند و برای انتقام از (هجو و) ستمی که در حق آنها (و سایر مؤمنان) شده (به نظم سخن و طبع شعر) به انتقام و دفاع برخاستند (و به شمشیر زبان با دشمنان دین جهاد کردند، آنان را مؤمنان پیروی خواهند کرد) و آنان که ظلم و ستم کردند به زودی خواهند دانست که به چه کیفر گاهی و دوزخ انتقامی بازگشت می‌کنند.
مگر آنان که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام داده اند و خدا را بسیار یاد کردند و پس از آنکه [با شعرهای باطل دشمنان، هجویّات مشرکان و یاوه های کافران] مورد ستم قرار گرفتند [با شعرهای توحیدی و اصیل و استوار خود] به انتقام گرفتن [از دشمن و دفاع از خویش] برخاستند، و کسانی که ستم کرده اند، به زودی خواهند دانست که به چه بازگشت گاهی باز خواهند گشت؟!
مگر آنان كه ايمان آوردند و كارهاى شايسته كردند و خدا را فراوان ياد كردند و چون مورد ستم واقع شدند انتقام گرفتند. و ستمكاران به زودى خواهند دانست كه به چه مكانى باز مى‌گردند.
مگر کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته کرده‌اند و خداوند را بسیار یاد می‌کنند، و پس از آنکه ستم دیده‌اند انتقامشان را گرفته‌اند، و کسانی که ستم کرده‌اند زودا که بدانند که به چه بازگشتگاهی راه خواهند برد
مگر آنان كه ايمان آورده و كارهاى نيك و شايسته كرده و خداى را بسيار ياد كردند و پس از آنكه ستم ديدند كين‌ستانند و آنان كه ستم كردند، زودا كه بدانند به كدام بازگشتگاه بازخواهند گشت.
مگر شاعرانی که مؤمن هستند و کارهای شایسته و بایسته می‌کنند و بسیار خدا را یاد می‌نمایند (و اشعارشان مردم را به یاد خدا می‌اندازد) و هنگامی که مورد ستم قرار می‌گیرند (با این ذوق خویش خود را و سایر مؤمنان را) یاری می‌دهند. و کسانی که ستم می‌کنند خواهند دانست که بازگشتشان به کجا و سرنوشتشان چگونه است!!
مگر کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته‌ی (ایمان) کرده و خدا را بسیار به یاد آورده، و پس از آنکه مورد ستم قرار گرفته‌اند یاری خواسته‌اند. و کسانی که ستم کرده‌اند به زودی خواهند دانست (به) چه دگرگونی‌ای (در زمان و مکانی) دگرگون می‌گردند.
مگر آنان که ایمان آوردند و کردار شایسته کردند و یاد کردند خدا را بسیار و یاری جستند پس از آن که ستم شدند و زود است بدانند آنان که ستم کردند چه بازگشتگاهی بازمی‌گردند


الشعراء ٢٢٦ آیه ٢٢٧ الشعراء ٢٢٨
سوره : سوره الشعراء
نزول : ٣ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢٣
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«إِنتَصَرُوا»: کمک کردند و یاری دادند. مراد دفاع از اسلام و مؤمنان و پاسخ به هجاء باطل کافران با هجاء حق است. «مُنقَلَبٍ»: مرجع، بازگشت (نگا: کهف / ). «یَنقَلِبُونَ»: برمی‌گردند. بازگشت می‌کنند (نگا: شعراء / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - ارزش شعر، در پرتو ایمان، عمل صالح و یاد خداوند (و الشعراء یتّبعهم الغاون ... إلاّ الذین ءامنوا... و ذکروا اللّه کثیرًا )

۲ - ارجمندى شاعران مؤمن و نیک کردارِ پیوند خورده با یاد خدا، در پیشگاه پروردگار (و الشعراء یتّبعهم الغاون ... إلاّ الذین ءامنوا... و ذکروا اللّه کثیرًا)

۳ - ساحت شاعران مؤمن، مبرّا از خیال پردازى، گزافه گویى و گفتار بدون عمل (و الشعراء... فى کلّ واد یهیمون... یقولون ما لایفعلون . إلاّ الذین ءامنوا)

۴ - ایمان و اعتقاد به پروردگار یگانه، مایه رهایى انسان از وادى حیرت و سرگردانى در عقیده و عمل (ألم تر أنّهم فى کلّ واد یهیمون ... إلاّ الذین ءامنوا)

۵ - شعر در پرتو ایمان، به دور از گمراهى و گمراه گرى است. (و الشعراء یتّبعهم الغاون ... إلاّ الذین ءامنوا)

۶ - ایمان آمیخته به عمل صالح، داراى ارزش در بینش الهى (إلاّ الذین ءامنوا و عملوا الصلحت)

۷ - شعر ارزشمند، پیامدار یاد خدا و دفاع از مظلوم (و ذکروا اللّه کثیرًا و انتصروا من بعد ما ظلموا)

۸ - هنر شعر، از ابزار کارآمد مبارزه با ظلم و ستمگران و حمایت از مظلومان (و انتصروا من بعد ما ظلموا)

۹ - تبلیغ یاد خدا، ارزش هاى عقیدتى و عملى و عدالت خواهى، اصیل ترین محتواى شعر ارزشى (و الشعراء یتّبعهم الغاون ... إلاّ الذین ءامنوا... و انتصروا من بعد ماظلموا)

۱۰ - یاد خدا و عدالت خواهى از بارزترین نمودهاى ایمان و عمل صالح (إلاّ الذین ءامنوا و عملوا الصلحت و ذکروا اللّه کثیرًا و انتصروا من بعد ما ظلموا)

۱۱ - استفاده کافران از شعر، در هجو ارزش هاى الهى و پیامبر(ص) (و ذکروا اللّه کثیرًا و انتصروا من بعد ما ظلموا) قیدهاى «ذکروا اللّه کثیراً» و «انتصروا من بعد ما ظلموا» مى تواند نشانگر این باشد که شاعران جاهلى، ارزش هاى الهى و شخص پیامبر(ص) و مسلمانان را هجو مى کردند و خداوند ضمن تشویق شاعران مسلمان به تبلیغ ارزش هاى الهى (و ذکروا اللّه کثیراً)، مقابله به مثل را نیز براى آنان تجویز کرده است (وانتصروا من بعد ما ظلموا).

۱۲ - تشویق شاعران مسلمان از سوى خداوند به مقابله به مثل کردن با شاعران کفرپیشه هجوگو (و انتصروا من بعد ما ظلموا)

۱۳ - تهدید ظالمان و کفرپیشگان از سوى خدا به کیفرى حتمى و نه چندان دور (و سیعلم الذین ظلموا أىّ منقلب ینقلبون)

۱۴ - ترویج باطل و مبارزه با دین در قالب شعر، ظلم بوده و داراى عقوبتى سخت است. (و الشعراء یتّبعهم الغاون ... و سیعلم الذین ظلموا أىّ منقلب ینقلبون)

موضوعات مرتبط

  • ارزشها: تبلیغ ارزشها ۹; ملاک ارزشها ۵
  • ایمان: آثار ایمان ۱، ۲، ۵; آثار ایمان به توحید ۴; ملاک ارزش ایمان۶; نشانه هاى ایمان ۱۰
  • تبلیغ: آثار تبلیغ باطل ۱۴; ابزار تبلیغ ۹; ظلم تبلیغ باطل ۱۴
  • خدا: تشویقهاى خدا ۱۲; تهدیدهاى خدا ۱۳
  • خیال پردازى: تنزیه از خیال پردازى ۳
  • دین: آثار دین ستیزى ۱۴; ظلم دین ستیزى ۱۴
  • ذکر: آثار ذکر خدا ۱، ۲; ذکر خدا در شعر ۱، ۷، ۹; عوامل ذکر خدا ۱۰
  • سرگردانى: عوامل نجات از سرگردانى ۴
  • شاعران: تشویق شاعران مؤمن ۱۲; تنزیه شاعران مؤمن ۳; شاعران مؤمن و خیال پردازى ۳; شاعران مؤمن و سخن بى عمل ۳; فضایل شاعران ذاکر ۲; فضایل شاعران صالح ۲; فضایل شاعران مؤمن ۲
  • شعر: ارزش شعر ۵; ایمان در شعر ۱، ۵; شرایط ارزش شعر ۱; شعر ارزشمند ۹; ظلم شعر باطل ۱۴; عمل صالح در شعر ۱; عدالتخواهى در شعر ۹; کیفر شعر باطل ۱۴; ملاک ارزش شعر ۷; نقش شعر ۸
  • ظالمان: ابزار مبارزه با ظالمان ۸; تهدید ظالمان ۱۳; حتمیت کیفر ظالمان ۱۳
  • ظلم: ابزار ظلم ستیزى ۸
  • عدالتخواهى: تبلیغ عدالتخواهى ۹; عوامل عدالتخواهى ۱۰
  • عقیده: آثار عقیده به توحید ربوبى ۴
  • عمل صالح: آثار عمل صالح ۱، ۲; ارزش عمل صالح ۶; نشانه هاى عمل صالح ۱۰
  • کافران: تهدید کافران ۱۳; حتمیت کیفر کافران ۱۳; روش برخورد کافران ۱۱; کافران و ارزشها ۱۱; کافران و شعر ۱۱; کافران و محمد(ص) ۱۱; مقابله به مثل با کافران ۱۲
  • کیفر: مراتب کیفر ۱۴; موجبات کیفر ۱۴
  • گمراهى: عوامل گمراهى ۵
  • مظلوم: ابزار حمایت از مظلوم ۸; دفاع از مظلوم در شعر ۷
  • هجوسرایان: مقابله به مثل با هجوسرایان ۱۲

منابع