الأعراف ١٠٣

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۵:۰۶ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

سپس بدنبال آنها [= پیامبران پیشین‌] موسی را با آیات خویش به سوی فرعون و اطرافیان او فرستادیم؛ اما آنها (با عدم پذیرش)، به آن (آیات) ظلم کردند. ببین عاقبت مفسدان چگونه بود!

آن‌گاه از پس ايشان موسى را با آيات خويش به سوى فرعون و سران قومش فرستاديم، ولى در حق آن [آيات‌] ستم كردند. اينك بنگر كه عاقبت مفسدان چگونه گشت
آنگاه بعد از آنان، موسى را با آيات خود به سوى فرعون و سران قومش فرستاديم. ولى آنها به آن [آيات‌] كفر ورزيدند. پس ببين فرجام مفسدان چگونه بود.
بعد از آن رسولان، باز ما موسی را با آیات و ادلّه روشن خود به سوی فرعون و مهتران قومش فرستادیم، آنها هم با آن آیات مخالفت و به آنها ستم کردند بنگر تا عاقبت به روزگار آن تبهکاران چه رسید!
سپس بعد از پیامبران گذشته موسی را با آیات خود به سوی فرعون و اشراف و سران قومش فرستادیم؛ ولی آنان به آن آیات ستم ورزیدند. پس با تأمل بنگر که سرانجام مفسدین و تبهکاران چگونه بود؟
بعد از آنها موسى را با آياتمان بر فرعون و قومش مبعوث داشتيم. به خلافش برخاستند. اينك بنگر كه عاقبت مفسدان چگونه بوده است.
سپس بعد از آنان موسی را همراه با معجزات خویش به سوی فرعون و بزرگان قومش فرستادیم و در حق آیات ما ستم کردند، بنگر که سرانجام اهل فساد چگونه بوده است‌
سپس از پس ايشان- پيامبران گذشته- موسى را با نشانه‌هاى خويش به سوى فرعون و مهتران [قوم‌] او فرستاديم، اما به آن نشانه‌ها ستم- انكار- كردند پس بنگر كه سرانجام تباهكاران چگونه بود.
سپس به دنبال آنان (یعنی پیغمبران مذکور،) موسی را همراه با دلائل روشن و معجزات متقن خود به سوی فرعون و اطرافیان او فرستادیم، و ایشان (به جای این که بدانها ایمان بیاورند) بدانها کفر ورزیدند (و سزای کفر خود را چشیدند) و بنگر که سرانجام تباهکاران چه شد (و از جمله فرعون و فرعونیان کارشان به کجا کشید و چه بلاهائی بدیشان رسید؟).
سپس، بعد از آنان، موسی را با آیات خود سوی فرعون و سران قومش فرستادیم. پس آنها به آن (آیات) ستم ورزیدند. پس ببین فرجام مفسدان چگونه بوده است.
سپس برانگیختیم پس از ایشان موسی را به آیتهای ما بسوی فرعون و قومش پس ستم نمودند بدانها بنگر تا چگونه شد فرجام تبهکاران‌


الأعراف ١٠٢ آیه ١٠٣ الأعراف ١٠٤
سوره : سوره الأعراف
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٧
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«بَعَثْنَا»: مبعوث کردیم. فرستادیم. «ظَلَمُوا بِهَا»: بدانها کفر ورزیدند. به سبب تکذیب آنها کافر شدند. به سبب کفر ورزیدن بدانها، بر خود و قوم خود ستم ورزیدند. آنها را تکذیب کردند.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- خداوند، موسى(ع) را پس از نوح، هود، صالح، لوط و شعیب به پیامبرى مبعوث کرد. (ثم بعثنا من بعدهم موسى) مراد از ضمیر در «من بعدهم» پیامبرانى است که داستانشان در آیات پیشین مطرح شد.

۲- فاصله زمانى بین بعثت موسى(ع) و پیامبران پیش از او (نوح و ... ) فاصله اى طولانى (ثم بعثنا من بعدهم موسى) کلمه «ثم» دلالت مى کند که بعثت موسى(ع) با فاصله اى طولانى نسبت به بعثت پیامبران پیشین، تحقق یافته است.

۳- موسى(ع)، برخوردار از دلایلى فراوان بر حقانیت رسالت خویش (ثم بعثنا من بعدهم موسى بئایتنا) کلمه «آیات» به معناى علامتها و نشانه هاست و از مصادیق آن به قرینه «بعثنا»، نشانه هاى راستى و درستى بعثت موسى خواهد بود.

۴- معجزه و دلایل روشنگر موسى(ع)، عطیه اى بود از جانب خداوند به وى (ثم بعثنا من بعدهم موسى بئایتنا) کلمه «نا» در «آیاتنا» بیانگر این است که نشانه هاى نبوت از جانب خداوند به موسى اعطا شده بود ; یعنى: آیات منّا.

۵- موسى(ع) پیامبرى از جانب خداوند براى ارشاد و هدایت فرعون زمان خویش و بزرگان دربار وى (إلى فرعون و ملإیه) کلمه «فرعون» عنوان و لقب پادشاهان و حاکمان بزرگ مصر در عصرهاى گذشته بوده است.

۶- ارشاد اهرمهاى اصلى نظام فرعونى (فرعون و کارگزاران ارشد وى) نخستین و مهمترین رسالت موسى(ع) (إلى فرعون و ملإیه)

۷- ابلاغ رسالتهاى الهى به سردمداران نظامهاى غیر الهى، وظیفه اى بر عهده مبلغان دین (إلى فرعون و ملإیه)

۸- فرعون و بزرگان دربار او، آیات و معجزات ارائه شده از سوى موسى را تکذیب کردند. (بئایتنا إلى فرعون و ملإیه فظلموا بها) ضمیر در «بها» به «آیاتنا» برمى گردد و چون «ظلم» به حرف باء متعدى شده (ظلموا بها) متضمن معناى تکذیب است.

۹- نادیده گرفتن آیات الهى و تکذیب آنها، ظلم است. (فظلموا بها)

۱۰- فرعون و بزرگان دربارش به عاقبتى شوم گرفتار شدند. (فانظر کیف کان عقبة المفسدین)

۱۱- فرعون و بزرگان دربارش، مردمى فسادانگیز بودند. (إلى فرعون و ملإیه ... فانظر کیف کان عقبة المفسدین)

۱۲- فسادگران در معرض گرفتار آمدن به سرنوشتى شوم (فانظر کیف کان عقبة المفسدین)

۱۳- ضرورت بررسى و دقت در فرجام شوم فسادگران و تکذیب کنندگان آیات الهى و رسالت پیامبران (فظلموا بها فانظر کیف کان عقبة المفسدین)

۱۴- تکذیب کنندگان آیات الهى و منکران رسالت انبیا، از مفسدان و در معرض فرجامى شوم هستند. (فظلموا بها فانظر کیف کان عقبة المفسدین) به کارگیرى عنوان «مفسدین» براى فرعون و اشرافیان دربارش مى تواند به این سبب باشد که آنان آیات الهى را تکذیب کردند و رسالت موسى(ع) را نپذیرفتند. همچنین مى تواند براى تبیین ریشه تکذیب آیات الهى و انکار رسالت از سوى آنان باشد. برداشت فوق بر اساس احتمال اول است.

۱۵- سرپیچى فرعون و درباریانش از پذیرش رسالت موسى، پیامد آلودگى آنان به فساد و تبهکارى بود. (فظلموا بها فانظر کیف کان عقبة المفسدین) برداشت فوق بر این اساس است که عنوان «مفسدین» بر فرعونیان، اشاره به علت تکذیب داشته باشد. یعنى چون مردمى مفسد بودند، رسالت موسى را انکار کردند و آیات الهى را دروغ پنداشتند.

۱۶- فسادگران داراى زمینه هایى براى تکذیب آیات الهى و انکار رسالت پیامبران (فظلموا بها فانظر کیف کان عقبة المفسدین)

۱۷- فرجام امور، تعیین کننده ارزش و یا بى ارزشى آنهاست. (فانظر کیف کان عقبة المفسدین)

موضوعات مرتبط

  • آیات خدا: افساد مکذبان آیات خدا ۱۴ ; تکذیب آیات خدا ۸، ۹ ; فرجام مکذبان آیات خدا ۱۳، ۱۴ ; مکذبان آیات خدا ۱۶
  • ارزش: ملاکهاى ارزش ۱۷
  • ارزیابى: ملاک ارزیابى ۱۷
  • افساد: آثار افساد ۱۶
  • امور: فرجام امور ۱۷
  • انبیا: افساد مکذبان انبیا ۱۴ ; فرجام مکذبان انبیا ۱۳، ۱۴ ; مکذبان انبیا ۱۶
  • حاکمان: هدایت حاکمان گمراه ۷
  • دین: مسؤولیت مبلغان دین ۷
  • شعیب(ع): نبوت شعیب(ع) ۱
  • صالح(ع): نبوت صالح(ع) ۱
  • ظلم: موارد ظلم ۹
  • عصیان: عوامل عصیان ۱۵
  • فرجام: شوم ۱۳، ۱۴
  • فرعون: آلودگى فرعون ۱۵ ; افساد فرعون ۱۱ ; عصیان فرعون ۱۵ ; فرجام فرعون ۱۰ ; فرعون و آیات خدا ۸ ; فرعون و معجزه موسى(ع) ۸ ; فرعون و موسى(ع) ۸ ; قصه فرعون ۵، ۸، ۱۰، ۱۱ ; هدایت فرعون ۵، ۶
  • فرعونیان: آلودگى فرعونیان ۱۵ ; افساد فرعونیان ۱۱ ; عصیان فرعونیان ۱۵ ; فرجام فرعونیان ۱۰ ; فرعونیان و موسى(ع) ۸ ; هدایت فرعونیان ۵، ۶
  • فساد: آثار فساد ۱۵
  • لوط(ع): نبوت لوط(ع) ۱
  • مفسدان:۱۱، ۱۴ روحیه مفسدان ۱۱، ۱۴ ۱۶ ; فرجام مفسدان ۱۱، ۱۴ ۱۲، ۱۳ ; هشدار به مفسدان ۱۱، ۱۴ ۱۲
  • موسى(ع): اهداف رسالت موسى(ع) ۵، ۶ ; تکذیب معجزه موسى(ع) ۸ ; دلایل حقانیت موسى(ع) ۳ ; دوران نبوت موسى(ع) ۱ ; عصیان از موسى(ع) ۱۵ ; عوامل تکذیب موسى(ع) ۱۵ ; قصه موسى(ع) ۸ ; معجزه موسى(ع) ۴ ; موسى(ع) و فرعونیان ۵، ۶ ; موسى(ع) و فرعون ۵، ۶ ; مهمترین مسؤولیت موسى(ع) ۶ ; نبوت موسى(ع) ۵ ; هدایتگرى موسى(ع) ۵، ۶
  • نوح(ع): دوران نوح(ع) تا موسى (ع) ۲ ; نبوت نوح(ع) ۱
  • هود(ع): نبوت هود(ع) ۱

منابع