الأحزاب ٢١

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۵:۱۴ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

مسلّماً برای شما در زندگی رسول خدا سرمشق نیکویی بود، برای آنها که امید به رحمت خدا و روز رستاخیز دارند و خدا را بسیار یاد می‌کنند.

|قطعا براى شما در [رفتار] رسول خدا سرمشقى نيكوست، براى كسى كه به خدا و روز واپسين اميد دارد و خدا را فراوان ياد مى‌كند
قطعاً براى شما در [اقتدا به‌] رسول خدا سرمشقى نيكوست: براى آن كس كه به خدا و روز بازپسين اميد دارد و خدا را فراوان ياد مى‌كند.
البته شما را به رسول خدا (چه در صبر و مقاومت با دشمن و چه دیگر اوصاف و افعال نیکو) اقتدایی نیکوست، برای آن کس که به (ثواب) خدا و روز قیامت امیدوار باشد و یاد خدا بسیار کند.
یقیناً برای شما در [روش و رفتار] پیامبر خدا الگوی نیکویی است برای کسی که همواره به خدا و روز قیامت امید دارد؛ و خدا را بسیار یاد می کند.
براى شما اگر به خدا و روز قيامت اميد مى‌داريد و خدا را فراوان ياد مى‌كنيد، شخص رسول اللّه مقتداى پسنديده‌اى است.
به راستی که برای شما و برای کسی که به خداوند و روز بازپسین امید [و ایمان‌] دارد و خداوند را بسیار یاد می‌کند، در پیامبر خدا سرمشق نیکویی هست‌
هر آينه شما را در [خصلت‌ها و روش‌] پيامبر خدا نمونه و سرمشق نيكو و پسنديده‌اى است، براى كسى كه به خدا و روز بازپسين اميد مى‌دارد و خداى را بسيار ياد مى‌كند.
سرمشق و الگوی زیبائی در (شیوه‌ی پندار و گفتار و کردار) پیغمبر خدا برای شما است. برای کسانی که (دارای سه ویژگی باشند:) امید به خدا داشته، و جویای قیامت باشند، و خدای را بسیار یاد کنند.
به‌راستی همواره برای شما در (اقتدای به) رسول خدا سرمشقی نیکو بوده‌است؛ برای کسی که به خدا و روز بازپسین امید می‌داشته و خدا را زیاد یاد کرده است.
همانا شما را است در پیمبر خدا پیرویی نکو برای آن که امید دارد خدا و روز بازپسین را و یاد کند خدا را بسیار


الأحزاب ٢٠ آیه ٢١ الأحزاب ٢٢
سوره : سوره الأحزاب
نزول : ٥ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٩
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«أُسْوَةٌ»: قدوه و پیشوا. الگو و سرمشق. «یَرْجُو»: امیدوار باشد. بخواهد. الف زائدی در رسم‌الخطّ قرآنی در آخر دارد.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - پیامبراسلام(ص) قطعاً، الگویى خوب و شایسته براى مؤمنان بود. (لقد کان لکم فى رسول اللّه أُسوة حسنة) «لام» و «قد» دلالت بر قطعیت و حتمیت مى کنند.

۲ - پیامبراکرم(ص)، الگو و اسوه اى شایسته، براى مؤمنان در جهاد است. (لقد کان لکم فى رسول اللّه أُسوة حسنة) به قرینه آیات قبل و بعد که درباره غزوه احزاب است و نیز برخورد منافقان با جهاد و مسلمانان، به احتمال قوى توصیه به الگوگیرى از پیامبر(ص) مربوط به جهاد است.

۳ - سنت پیامبر(ص) حجت بوده و عمل به آن، امر شایسته اى است. (لقد کان لکم فى رسول اللّه أُسوة حسنة) از آن جایى که خطاب آیه، عام است و شامل دوران حیات و وفات پیامبر(ص) مى شود و نیز آنچه پس از ارتحال آن حضرت مانده، سنت او است، آیه شامل سنت هم مى شود.

۴ - پیامبر(ص) الگویى شایسته و مناسب، براى امیدواران به خدا و عالم آخرت است. (لقد کان لکم فى رسول اللّه أُسوة حسنة لمن کان یرجوا اللّه و الیوم الأخر) «لمن کان یرجوا...» بدل از ضمیر خطاب در «لکم» است.

۵ - استفاده از پیامبر(ص) به عنوان الگو، تنها براى افراد خاص میسّر است. (لقد کان لکم فى رسول اللّه أُسوة ... لمن کان یرجوا اللّه)

۶ - پیامبر(ص)، الگویى خوب و شایسته، براى کسانى است که خداوند را فراوان یاد مى کنند. (لقد کان لکم فى رسول اللّه أُسوة ... لمن کان یرجوا اللّه ... و ذکر اللّه کثیرًا)

۷ - امیدوارى به خداوند و عالم آخرت و ذکر فراوان خدا، امورى بس قابل توجه و با اهمیت (لقد کان لکم فى رسول اللّه أُسوة حسنة لمن کان یرجوا اللّه و الیوم الأخر و ذکر اللّه کثیرًا)

موضوعات مرتبط

  • الگو: شرایط استفاده از الگو ۵
  • امیدواران: الگوى امیدواران ۴
  • امیدوارى: اهمیت امیدوارى به آخرت ۷; اهمیت امیدوارى به خدا ۷
  • جهاد: الگو در جهاد ۲
  • ذاکران خدا: الگوى ذاکران خدا ۶
  • ذکر: اهمیت ذکر خدا ۷
  • سنت: حجیت سنت ۳; عمل به سنت ۳
  • عمل: عمل پسندیده ۳
  • مؤمنان: الگوى مؤمنان ۱، ۲
  • محمد(ص): الگو بودن محمد(ص) ۱، ۲، ۴، ۵، ۶

منابع