النحل ٧٨

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۶:۱۲ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

و خداوند شما را از شکم مادرانتان خارج نمود در حالی که هیچ چیز نمی‌دانستید؛ و برای شما، گوش و چشم و عقل قرار داد، تا شکر نعمت او را بجا آورید!

|و خداوند شما را از شكم مادرانتان بيرون آورد در حالى كه چيزى نمى‌دانستيد، و براى شما گوش و ديدگان و دل‌ها قرار داد تا شكر گزاريد
و خدا شما را از شكم مادرانتان -در حالى كه چيزى نمى‌دانستيد- بيرون آورد، و براى شما گوش و چشمها و دلها قرار داد، باشد كه سپاسگزارى كنيد.
و خدا شما را از بطن مادران بیرون آورد در حالی که هیچ نمی‌دانستید و به شما گوش و چشم و قلب اعطا کرد تا مگر (دانا شوید و) شکر (این نعمتها) به جای آرید.
و خدا شما را از شکم مادرانتان بیرون آورد در حالی که چیزی نمی دانستید، و برای شما گوش و چشم و قلب قرار داد تا سپاس گزاری کنید.
خدا شما را از بطن مادرانتان بيرون آورد و هيچ نمى‌دانستيد. و برايتان چشم و گوش و دل بيافريد. شايد سپاس گوييد.
و خداوند [است‌] که شما را از شکمهای مادرانتان، در حالی که هیچ چیز نمی‌دانستید، بیرون آورد، و [از پیش‌] برای شما گوش و چشم و قلب آفرید، باشد که سپاس گزارید
و خدا شما را از شكم مادرانتان بيرون آورد در حالى كه هيچ چيز نمى‌دانستيد و براى شما گوش و ديدگان و دلها قرار داد تا شايد سپاس داريد.
خداوند شما را از شکمهای مادرانتان بیرون آورد در حالی که چیزی (از جهان دور و بر خود) نمی‌دانستید، و او به شما گوش و چشم و دل داد تا (به وسیله‌ی آنها بشنوید و ببینید و بفهمید و نعمتهایش را) سپاسگزاری کنید.
و خدا شما را از شکم‌های مادرانتان - در حالی که چیزی نمی‌دانید - بیرون آورد، و برای شما گوش‌ها و چشم‌ها و دل‌های فروزان نهاد؛ شاید سپاسگزاری کنید.
و خدا برون آورد شما را از شکمهای مادرهای خویش نمی‌دانستید چیزی را و نهاد برای شما گوش و دیدگان و دلها را شاید سپاس گزارید


النحل ٧٧ آیه ٧٨ النحل ٧٩
سوره : سوره النحل
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٩
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«السَّمْعَ»: حسّ شنوائی. گوش. «الأبْصَارَ»: جمع بَصَر، حسّ بینائی. چشم. «الأفْئِدَةَ»: جمع فؤاد. دل. مراد ادراک و تمییز است.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- تولد انسانها از مادرانشان، جلوه اى از قدرت مطلق خداوند است. (إن الله على کلّ شىء قدیر . و الله أخرجکم من بطون أمّهتکم) برداشت فوق، با استفاده از ارتباط این آیه با آیه قبل است که در پایان آن، سخن از قدرت بى پایان الهى به میان آمده بود.

۲- انسان به هنگام تولد از مادر، فاقد هرگونه دانش و آگاهى است. (أخرجکم من بطون أمّهتکم لاتعلمون شیئًا)

۳- عدم برخوردارى فرزند انسان از علم و آگاهى از طریق ابزار شنوایى، بینایى و قلب به هنگام تولد، از نشانه هاى تدبیر و حکمت الهى * (و الله أخرجکم من بطون أمّهتکم لاتعلمون شیئًا) این آیه در مقام اثبات توحید و توجه دادن انسانها به آثار و نشانه هاى الهى است. بنابراین عالم نبودن فرزندان و عدم توجه آنان به موقعیت خویش، در مراحل تولد و پس از آن، مى تواند اشاره به حکمت الهى و اهمیت این موضوع در زندگى انسانها داشته باشد.

۴- شنوایى، بینایى و قلب (مرکز ادراک) مهم ترین ابزار شناخت (و الله أخرجکم ... لاتعلمون شیئًا و جعل لکم السمع و الأبصر و الأفئدة)

۵- شنوایى، بینایى و قلب (قدرت ادراک)، از مهم ترین نعمتهاى خداوند به انسان (و الله أخرجکم ... و جعل لکم السمع و الأبصر و الأفئدة) برداشت فوق، از آن جاست که آیه شریفه علاوه بر بیان آیات قدرت الهى، در صدد برشمردن نعمتهاى الهى و در مقام امتنان است.

۶- انسان در شناخت حقایق، داراى دو ابزار حسى و غیر حسى است. (و جعل لکم السمع و الأبصر و الأفئدة)

۷- حس و تجربه (شنیدن و دیدن)، زمینه شکوفایى ادراک و دانشهاى بشر * (و جعل لکم السمع و الأبصر و الأفئدة) این برداشت بدان احتمال است که تقدم «السمع و الأبصار» بر «الأفئدة» اشاره به مطلب مذکور داشته باشد.

۸- توجه به اهمیت شنوایى، بینایى و ادراک، مستلزم سپاسگزارى انسان از خداوند (و جعل لکم السمع و الأبصر و الأفئدة لعلّکم تشکرون)

۹- شکر نعمتهاى خداوند، امرى لازم و بایسته (و جعل لکم ... لعلّکم تشکرون)

۱۰- هدف از آفرینش انسان و اعطاى نعمت (قواى ادراکى و ...) به او، شناخت خداوند و شکر اوست. (و الله أخرجکم من بطون ... و جعل لکم السمع ... لعلّکم تشکرون)

۱۱- انسان، در معرض کفران نعمتهاى خداوند قرار دارد. (لعلّکم تشکرون) تعبیر «لعلّکم» مى تواند اشاره به غفلت انسانها از شکرگزارى خدا باشد.

موضوعات مرتبط

  • ادراک: اهمیت ادراک ۸; زمینه ادراک ۷; فلسفه قواى ادراکى ۱۰
  • انسان: جهل انسان ها ۲، ۳; فلسفه خلقت انسان ۱۰; ولادت انسان ها ۱، ۲، ۳
  • بینایى: اهمیت بینایى ۴، ۸; نقش بینایى ۷
  • تجربه: نقش تجربه ۷
  • تعلم: زمینه تعلم ۷
  • حواس: نقش حواس ۷
  • خدا: اهمیت خدا شناسى ۱۰; فلسفه نعمتهاى خدا ۱۰; نشانه هاى تدبیر خدا ۳; نشانه هاى حکمت خدا ۳; نشانه هاى قدرت خدا ۱; نعمتهاى خدا ۵
  • ذکر: آثار ذکر نعمت ۸
  • شکر: اهمیت شکر خدا ۱۰; اهمیت شکر نعمت ۹; زمینه شکر ۸
  • شناخت: ابزار شناخت ۳، ۴; ابزار شناخت حسى ۶; ابزار شناخت غیرحسى ۶; اقسام ابزار شناخت ۶
  • شنوایى: اهمیت شنوایى ۴، ۸; نقش شنوایى ۷
  • قلب: اهمیت قلب ۴
  • کفران: زمینه کفران نعمت ۱۱
  • نعمت: مهمترین نعمت ۵; نعمت بینایى ۵; نعمت شنوایى ۵; نعمت قلب ۵; نعمت قواى ادراکى ۵
  • نوزاد: ادراک نوزاد ۳; بینایى نوزاد ۳; شنوایى نوزاد ۳; قلب نوزاد ۳

منابع