القصص ٢٦

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۷:۲۷ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

یکی از آن دو (دختر) گفت: «پدرم! او را استخدام کن، زیرا بهترین کسی را که می‌توانی استخدام کنی آن کسی است که قویّ و امین باشد (و او همین مرد است)!»

|يكى از آن دو دختر گفت: اى پدر! او را استخدام كن همانا بهترين كسى كه استخدام مى‌كنى، كسى است كه نيرومند و امين است
يكى از آن دو [دختر] گفت: «اى پدر، او را استخدام كن، چرا كه بهترين كسى است كه استخدام مى‌كنى: هم نيرومند [و هم‌] در خور اعتماد است.»
یکی از آن دو دختر (صفورا) گفت: ای پدر این مرد را (که به شجاعت و امانت آراسته است) به خدمت خود اجیر کن که بهتر کسی که باید به خدمت برگزینی کسی است که توانا و امین باشد.
یکی از آن دو زن گفت: ای پدر! او را استخدام کن؛ زیرا بهترین کسی که استخدام می کنی آن کسی است که نیرومند و امین باشد [و او دارای این صفات است.]
يكى از آن دو گفت: اى پدر، اجيرش كن، كه اگر چنين كنى بهترين مرد نيرومند امينى است كه اجير كرده‌اى.
یکی از آن دو [دختر] گفت پدرجان او را [با دستمزد] به کار گیر که او بهترین کسی است که می‌توانی به کار بگیری، هم تواناست و هم درستکار
يكى از آن دو گفت: اى پدر، او را به مزد گير، زيرا بهترين كسى كه به مزد گيرى، آن است كه نيرومند و امين باشد.
یکی از آن دو (دختر) گفت: ای پدر من! او را استخدام کن. چرا که بهترین کسی را که باید استخدام کنی شخصی است که نیرومند و درستکار باشد.
یکی از آن دو (زن) گفت: «پدرم! او را به کاری برگمار، که بی‌گمان بهترین کس را به کارگری گرفتی؛ (او) نیرومند (و) در خور اعتماد است.»
گفت یکی از آن دو زن ای پدر مزدورش گیر که بهترین آنان که مزدور گیری نیرومندی است امین‌


القصص ٢٥ آیه ٢٦ القصص ٢٧
سوره : سوره القصص
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١١
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«یَآ أَبَتِ» ای پدر من! (نگا: یوسف / و مریم / - ). «إِسْتَأْجِرْهُ»: او را اجیر کن. او را به کار گمار. «إِسْتَأْجَرْتَ»: اجیر کرده‌ای. به کار گمارده‌ای. ذکر فعل به صورت ماضی و اراده معنی به صورت مضارع، اشاره دارد به این که، او آزموده و شناخته شده می‌باشد. «الْقَوِیُّ»: خبر (إِنَّ) است.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - پیشنهاد یکى از دختران شعیب به پدر براى استخدام موسى(ع) (قالت إحدیهما یأبت استئجره)

۲ - وجود رابطه صمیمى و فضاى آزاد براى گفت وگو میان شعیب(ع) و دختران وى (قالت إحدیهما یأبت استئجره ... القوىّ الأمین) از این که دختر شعیب پیشنهاد خودش را بدون هیچ تکلفى با پدر در میان گذاشت و آزادانه به ستایش موسى(ع) پرداخت مطلب بالا استفاده مى شود.

۳ - ستایش دختر شعیب از موسى(ع) نزد پدر (إنّ خیر من استئجرت القوىّ الأمین)

۴ - جواز ستایش زنان از مردان نامحرم (إنّ خیر من استئجرت القوىّ الأمین)

۵ - نیاز خانواده شعیب به اجیر کردن مردى جهت نگه دارى گوسفندانشان (قالت إحدیهما یأبت استئجره) با توجه به آیات پیشین، مراد از «استئجره» استیجار براى نگه دارى گوسفندان شعیب مى باشد.

۶ - موسى(ع)، مردى نیرومند و شخصیتى امین در دیدگاه دختر شعیب (إنّ خیر من استئجرت القوىّ الأمین)

۷ - موسى(ع)، از دیدگاه دختر شعیب، بهترین و شایسته ترین مرد براى نگه دارى دام هایشان (قالت إحدیهما ... إنّ خیر من استئجرت القوىّ الأمین)

۸ - لزوم معیار قرار دادن توانایى و امانت در گزینش و استخدام کارگران، مدیران و کارگزاران (إنّ خیر من استئجرت القوىّ الأمین) جمله «إنّ خیر من استئجرت...» تعلیل براى «استأجره» مى باشد و با توجه به این که تعلیل مفید تعمیم است، مطلب یاد شده از آن استفاده مى شود.

۹ - استقبال شعیب(ع) از پیشنهاد دختر خویش براى استخدام موسى(ع) (إنّ خیر من استئجرت القوىّ الأمین) سکوت شعیب(ع) در برابر پیشنهاد دختر خویش، نشانگر پذیرفته شدن آن از سوى وى مى باشد. آیه بعد نیز گویاى همین مطلب است.

۱۰ - احترام گذاشتن و ترتیب اثر دادن به نظرات و پیشنهادهاى دختران، رفتارى پسندیده براى پدر (قالت إحدیهما یأبت استئجره ... القوىّ الأمین)

۱۱ - ضرورت اجتناب از واگذاشتن کارهاى سخت بیرون خانه به زنان و دختران، در صورت امکان استخدام مردى شایسته و امین (قالت إحدیهما یأبت استئجره ... القوىّ الأمین)

روایات و احادیث

۱۲ - «عن الرضا(ع): ... و لمّا قالت: «استأجره إنّ خیر من استأجرت القوىّ الأمین» قال أبوها کیف علمت ذلک؟ قالت لمّا أتیته برسالتک فأقبل معى قال کونى خلفى و دلّینى على الطریق...;[۱] از امام رضا(ع) روایت شده [است که فرمود] آن گاه که دختر شعیب به پدرش گفت: موسى را اجیر کن; چون بهترین اجیر کسى است که نیرومند و امین باشد; پدر گفت: چگونه به این حقیقت پى برده اى؟ گفت: آن گاه که پیام تو را براى او بردم با من همراه شد و گفت: تو پشت سر من باش و راه را به من نشان ده...».

موضوعات مرتبط

  • احکام :۴
  • پدر: مسؤولیت پدر ۱۰
  • تربیت: روش تربیت ۱۰
  • دختر: احترام به دختر ۱۰; قبول پیشنهاد دختر ۱۰
  • روانشناسى: روانشناسى تربیتى ۱۰
  • زن: محدوده مسؤولیت زن ۱۱
  • شعیب(ع): آزادى در خانواده شعیب(ع) ۲; بینش دختر شعیب(ع) ۶، ۷ پیشنهاد دختر شعیب(ع) ۱; چوپان خانواده شعیب(ع) ۵; روابط عاطفى در خانواده شعیب(ع) ۲; ساختار خانوادگى شعیب(ع) ۲; قبول پیشنهاد دختر شعیب(ع) ۹; قصه شعیب(ع) ۱، ۳، ۵، ۹، ۱۲; مدحهاى دختر شعیب(ع) ۳; نیازهاى مادى خانواده شعیب(ع) ۵
  • عمل: عمل پسندیده ۱۰
  • کارگر: امانتدارى کارگر ۸; شرایط استخدام کارگر ۸; قدرت کارگر ۸
  • مدیر: امانتدارى مدیر ۸; شرایط مدیر ۸; قدرت مدیر ۸
  • موسى(ع): استخدام موسى(ع) ۱، ۹; امانتدارى موسى(ع) ۶، ۱۲; چوپانى موسى(ع) ۷; عفت موسى(ع) ۱۲; فضایل موسى(ع) ۷، ۱۲; قدرت موسى(ع) ۶; قصه موسى(ع) ۱، ۳، ۶، ۷، ۹، ۱۲; مدح موسى(ع) ۳
  • نامحرم: احکام نامحرم ۴; مدح نامحرم ۴

منابع

  1. قصص الأنبیاء، ص ۱۵۲، ح ۱۶۱; بحارالأنوار، ج ۱۳، ص ۴۴، ح ۱۰.