النساء ٣١

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۴:۳۷ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

اگر از گناهان بزرگی که از آن نهی می‌شوید پرهیز کنید، گناهان کوچک شما را می‌پوشانیم؛ و شما را در جایگاه خوبی وارد می‌سازیم.

اگر از گناهان بزرگى كه از آن نهى شده‌ايد دورى كنيد، بدى‌هاى [كوچك‌] شما را مى‌پوشانيم و شما را به جايگاهى ارجمند وارد مى‌كنيم
اگر از گناهان بزرگى كه از آن‌[ها] نهى شده‌ايد دورى گزينيد، بديهاى شما را از شما مى زداييم، و شما را در جايگاهى ارجمند درمى‌آوريم.
(ای اهل ایمان) چنانکه از گناهان بزرگی که شما را از آن نهی کرده‌اند دوری گزینید، ما از گناهان دیگر شما درگذریم و شما را به مقامی نیکو برسانیم.
اگر از گناهان بزرگی که از آنها نهی می شوید دوری کنید، گناهان کوچکتان را از شما محو می کنیم، و شما را به جایگاهی ارزشمند و نیکو وارد می کنیم.
اگر از گناهان بزرگى كه شما را از آن نهى كرده‌اند اجتناب كنيد، از ديگر گناهانتان درمى‌گذريم و شما را به مكانى نيكو درمى‌آوريم.
اگر از گناهان بزرگی که از آن نهی شده‌اید، پرهیز کنید، سیئات شما را می‌زداییم و شما را به جایگاهی شایسته درمی‌آوریم‌
اگر از گناهان بزرگى كه از آن بازتان مى‌دارند دورى كنيد بديها و گناهان [كوچك‌] شما را از شما بزداييم و شما را به جايگاهى گرامى درآوريم.
اگر از گناهان کبیره‌ای بپرهیزید که از آن نهی شده‌اید، گناهان صغیره‌ی شما را (با فضل و رحمت خود) از شما می‌زدائیم و (به شرط استغفار از کبائر و عدم اصرار بر صغائر) شما را به جایگاه ارزشمندی (که بهشت برین است) وارد می‌گردانیم.
اگر از گناهان بزرگی که از آنها نهی می‌شوید دوری گزینید، گناهان کوچکتان را از شما می‌زداییم و شما را در جایگاهی ارجمند و پرکرامت در می‌آوریم.
اگر دوری کنید از گرانهای آنچه نهی شوید از آن بستریم از شما گناهان شما را و درآریمتان جایگاهی ارجمند


النساء ٣٠ آیه ٣١ النساء ٣٢
سوره : سوره النساء
نزول : ٨ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٣
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«کَبَآئِرَ»: گناهان بزرگ. گناهانی که در برابر آنها تهدید شدیدی آمده یا حدّی معیّن شده است. از قبیل: انباز قراردادن برای خدا، قتل، سحر و جادو، خوردن مال یتیم، رباخواری، زنا، تهمت زنا، عقوق والدین، شهادت دروغ و ناروا، فرار از جهاد. «مُدْخَلاً»: منزل و مأوی. اسم مکان باب افعال است.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- گناهان، داراى دو قسمِ صغیره و کبیره (ان تجتنبوا کبائر ما تنهون عنه نکفر عنکم سیّئاتکم) به قرینه مقابله بین کبائر و سیئات، مراد از سیئات در اینجا، گناهان صغیره است.

۲- دورى از گناهان بزرگ، زمینه آمرزش گناهان کوچک (ان تجتنبوا کبائر ما تنهون عنه نکفر عنکم سیّئاتکم)

۳- ترغیب و تشویق مردم از سوى خداوند به اجتناب از گناهان کبیره (ان تجتنبوا کبائر ما تنهون عنه نکفر عنکم سیّئاتکم و تدخلکم مدخلا کریماً) وعده آمرزش گناهان صغیره و کبیره و نیز وعده بهشت، براى تشویق مردم به دورى از گناهان کبیره است.

روایات و احادیث

۴- گناهى که وعده عذاب دوزخ در پى داشته باشد، کبیره است.* (سوف نصلیه ناراً ... ان تجتنبوا کبائر) ترغیب به اجتناب از گناهان کبیره، پس از بیان این حقیقت که برخى گناهان (همانند قتل نفس) آدمى را به دوزخ مى کشاند، گویا اشاره به این است که از نشانه هاى گناهان کبیره، این است که خداوند مرتکب آن را به آتش دوزخ تهدید کرده باشد. مؤیّد برداشت فوق فرمایش امام صادق (ع) است که درباره آیه فوق فرمود: الکبائر، التى اوجب اللّه عزّ و جل علیها النار.[۱]

۵- لزوم چشمپوشى از خلافکاریهاى کوچک کسانى که مرتکب خلافهاى بزرگ نمى شوند.* (ان تجتنبوا کبائر ما تنهون عنه نکفر عنکم سیّئاتکم) این آیه مى تواند درسى باشد براى زندگى اجتماعى مردم که همان گونه که خداوند در صورت اجتناب از گناهان بزرگ، گناهان کوچک را نادیده مى انگارد، شما مردم نیز چنین باشید.

۶- دست اندازى به داراییها دیگران با شیوه هاى باطل، گناهى بزرگ (لا تاکلوا اموالکم بینکم بالباطل ... ان تجتنبوا کبائر ما تنهون عنه) به مقتضاى ارتباط این آیه و آیات قبل، از مصادیق مورد نظر براى گناهان کبیره، همان تصرف ناروا در اموال دیگران است.

۷- کشاندن جامعه به فساد و تباهى، از گناهان کبیره (لا تاکلوا اموالکم بینکم بالباطل ... و لا تقتلوا انفسکم ... ان تجتنبوا کبائر ما تنهون عنه)

۸- آدمکشى، از گناهان کبیره (لا تقتلوا انفسکم ... ان تجتنبوا کبائر ما تنهون عنه)

۹- انتحار و خودکشى، از گناهان کبیره* (لا تقتلوا انفسکم ... ان تجتنبوا کبائر ما تنهون عنه)

۱۰- بهشت، پاداش اجتناب کنندگان از گناهان کبیره (و ندخلکم مدخلا کریماً)

۱۱- سراى اخروى پرهیزکنندگان از گناهان کبیره، جایگاهى گرانمایه و با شرافت (و ندخلکم مدخلا کریماً)

۱۲- بهشت، مکانى گرانمایه و با شرافت (و ندخلکم مدخلا کریماً)

۱۳- پاکى از گناهان صغیره و کبیره، شرط ورود به بهشت (ان تجتنبوا کبائر ... نکفر عنکم سیّئاتکم و ندخلکم و مدخلا کریماً)

۱۴- بهشت، پیامد پاکى و پیراستگى از گناهان صغیره و کبیره (ان تجتنبوا ... و ندخلکم مدخلا کریماً)

۱۵- خداوند، آمرزنده گناهان و جاى دهنده پاکان در بهشت (نکفر عنکم ... و ندخلکم مدخلا کریماً)

۱۶- مؤمنان پرهیزکننده از گناهان کبیره، معاف از پاسخگویى درباره گناهان صغیره خویش (ان تجتنبوا کبائر ما تنهون عنه نکفر عنکم سیّئاتکم) امام کاظم (ع): ... من اجتنب الکبائر من المؤمنین لم یسئل عن الصغائر سپس آن حضرت آیه فوق را تلاوت فرمود.[۲]

موضوعات مرتبط

  • بهشت: عظمت بهشت ۱۲ ; موجبات بهشت ۱۰، ۱۳، ۱۴
  • پاکان: در بهشت ۱۵
  • جامعه: افساد جامعه ۷
  • جهنم: عذاب جهنم ۴
  • خدا: آمرزش خدا ۱۵
  • خودکشى: گناه خودکشى ۹
  • عذاب: وعده عذاب ۴
  • قتل: گناه قتل ۸
  • غصب: مال ۶
  • گناه: آمرزش گناه ۱۵ ; اجتناب از گناه ۱۰، ۱۶ ; اجتناب از گناه صغیره ۱۳، ۱۴ ; اجتناب از گناه کبیره ۲، ۳، ۱۳، ۱۴ ; اقسام گناه ۱ ; پاداش اجتناب از گناه ۱۱، ۱۴ ; زمینه آمرزش گناه ۲ ; عفو گناه صغیره ۵، ۱۶ ; کیفر گناه کبیره ۴ ; گناه صغیره ۱ ; گناه کبیره ۱، ۴، ۶، ۷، ۸، ۹
  • متقین: پاداش متقین ۱۱

منابع

  1. کافى، ج ۲، ص ۲۷۶، ح ۱ ; نورالثقلین، ج ۱، ص ۴۷۳- ، ح ۲۰۷.
  2. توحید صدوق، ص ۴۰۷، ح ۶، ب ۶۳ ; نورالثقلین، ج ۱، ص ۴۷۳، ح ۲۰۶ ; تفسیر عیاشى، ج ۱، ص ۲۳۸، ح ۱۱۲ ; تفسیر برهان، ج ۱، ص ۳۶۵، ح ۴، ۱۳.