النساء ٢

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۴:۱۷ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

و اموال یتیمان را (هنگامی که به حد رشد رسیدند) به آنها بدهید! و اموال بد (خود) را، با اموال خوب (آنها) عوض نکنید! و اموال آنان را همراه اموال خودتان (با مخلوط کردن یا تبدیل نمودن) نخورید، زیرا این گناه بزرگی است!

و اموال يتيمان را به آنان بدهيد و مال مرغوب [آنها] را با مال نامرغوب [خود] عوض نكنيد و اموال آنها را با اموال خودتان مخوريد كه اين گناه بزرگى است
و اموال يتيمان را به آنان [باز]دهيد، و [مال پاك‌] و [مرغوب آنان ] را با [مال‌] ناپاك [خود] عوض نكنيد؛ و اموال آنان را همراه با اموال خود مخوريد كه اين گناهى بزرگ است.
و اموال یتیمان را پس از بلوغ به دست آنها دهید، و مال بد و نامرغوب خود را به مرغوب (آنها) تبدیل نکنید و اموال آنان را به ضمیمه اموال خود مخورید، که این گناهی بس بزرگ است.
اموال یتیمان را [پس از رشدشان] به آنان بدهید، و [اموال] پست و بی ارزش [خود] را با [اموالِ] مرغوب و با ارزش [آنان] عوض نکنید؛ و اموالشان را با ضمیمه کردن به اموال خود نخورید؛ زیرا آن گناهی بزرگ است.
مال يتيمان را به يتيمان دهيد و حرام را با حلال مبادله مكنيد. و اموال آنها را همراه با اموال خويش مخوريد، كه اين گناهى بزرگ است.
و اموال یتیمان را به ایشان برگردانید و پلید را جانشین پاک مسازید و اموال ایشان را با اموال خویش مخورید که این گناه بزرگی است‌
و مالهاى يتيمان را به خودشان بدهيد، و پليد- از اموال خودتان- را با پاكيزه- از اموال آنان- بَدَل مكنيد، و مالهاى آنان را با مالهاى خودتان مخوريد- در هم مكنيد- كه اين گناهى بزرگ است.
و به یتیمان اموالشان را (بدان گاه که پا به رشد گذاشتند و به حدّ بلوغ رسیدند) بازپس بدهید، و اموال ناپاک (و بد خود) را با اموال پاک (و خوب یتیمان) جابجا نکنید، و اموال آنان را با اموال خودتان (به وسیله‌ی آمیختن و یا تعویض‌کردن) نخورید. بیگمان چنین کاری، گناه بزرگی است.
و اموال یتیمان را به آنان بازپس دهید و مال پاکیزه و مرغوب آنان را با (مال) ناپاکیزه(‌ی خودتان) هرگز جایگزین نکنید و اموال آنان را در شمار اموال خودتان مخورید (که) بی‌گمان این گناهی بزرگ بوده است.
بپردازید به یتیمان اموال ایشان را و زشت را به جای زیبا ندهید و نخورید اموال آنان را با اموال خویش که آن است همانا گناهی بزرگ‌


النساء ١ آیه ٢ النساء ٣
سوره : سوره النساء
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٩
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«آتُوا»: بدهید. «یَتَامَی»: جمع یتیم، یتیمان. «خَبِیثَ»: ناپاک. مراد بد و حرام است. «طَیِّبِ»: پاک. مراد خوب و حلال است. «لا تَأْکُلُوا»: مخورید. مراد این است که از آن بهره‌مند نشوید، به صورت نوشیدن، خوردن، پوشیدن، فروختن، و هر شکل دیگری که باشد. «إِلَی»: به همراه. با. «حُوباً»: گناه.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- وجوب پرداخت اموال یتیم به وى (و اتوا الیتامى اموالهم)

۲- رعایت حقوق ایتام، از مصادیق تقواست. (و اتّقوا اللّه ... و اتوا الیتامى اموالهم)

۳- اعتبار و رسمیّت مالکیت شخصى (و اتوا الیتامى اموالهم)

۴- حرمت تبدیل و تعویض اموال مرغوب یتیم، به اموال غیرمرغوب (و اتوا الیتامى اموالهم و لا تتبدّلوا الخبیث بالطّیّب)

۵- حرمت تصرف غاصبانه در اموال یتیمان (و اتوا الیتامى اموالهم ... و لا تاکلوا اموالهم الى اموالکم)

۶- لزوم برقرارى و حفظ امنیت اقتصادى در جامعه* (و اتوا الیتامى اموالهم ... و لا تاکلوا اموالهم الى اموالکم)

۷- متصدیان اموال یتیمان، در معرض لغزشهاى فراوان (و اتوا الیتامى ... و لا تاکلوا ... انّه کان حوباً کبیراً) لحن تأکیدآمیز آیه در برخورد با اموال یتیمان و رعایت احکام آن، حکایت از این معنا دارد که متصدیان اموال یتیم در معرض خطر انحراف مالى هستند.

۸- تبدیل اموال مرغوب یتیمان به نامرغوب، ضمیمه ساختن دارایى آنان به ثروت خویش، گناهى بزرگ (و لا تتبدّلوا الخبیث بالطیّب و لا تاکلوا ... انّه کان حوباً کبیراً) متعدى شدن فعل «لا تاکلوا» به «الى»، گویاى این است که در آن فعل، معناى ضمیمه ساختن تضمین شده است.

۹- تصرف غاصبانه در اموال یتیمان و تأخیر در واگذارى آن به ایشان، گناهى بزرگ (و اتوا الیتامى اموالهم و لا تاکلوا ... انّه کان حوباً کبیراً) تأخیر در پرداخت، از «و اتوا الیتامى» به دست مى آید ; چون علاوه بر لزوم پرداخت اموال یتیم، دلالت بر پرداخت به موقع آن نیز دارد.

۱۰- خیانت در اموال یتیمان، گناهى بزرگ (انّه کان حوباً کبیراً)

موضوعات مرتبط

  • احکام:۱، ۳، ۴، ۵
  • اقتصاد: امنیّت اقتصادى ۶
  • تقوا: موارد تقوا ۲
  • خیانت: گناه خیانت ۱۰
  • غصب: حرمت غصب ۵ ; گناه غصب ۹
  • گناه: عوامل گناه ۸ ; گناه کبیره ۸، ۹، ۱۰
  • مالکیت: احکام مالکیت ۳ ; مالکیت خصوصى ۳
  • محرّمات:۴، ۵
  • واجبات:۱
  • یتیم: احکام یتیم ۱، ۴، ۵ ; اولیاى یتیم ۷ ; تبدیل مال یتیم ۴، ۸ ; حقوق یتیم ۲ ; خیانت به یتیم ۱۰ ; مال یتیم ۱، ۵، ۹، ۱۰

منابع