گمنام

تفسیر:المیزان جلد۱۶ بخش۲۵: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
خط ۱۷۸: خط ۱۷۸:


==مضامين سوره مباركه لقمان و غرض از نزول آن ==
==مضامين سوره مباركه لقمان و غرض از نزول آن ==
غرض اين سوره - به طورى كه آغاز و انجام آن ، و نيز سياق تمامى آيات آن اشاره مى كند - دعوت به توحيد و ايقان و ايمان به معاد، و عمل به كليات شرايع دين است
غرض اين سوره - به طورى كه آغاز و انجام آن، و نيز سياق تمامى آيات آن اشاره مى كند - دعوت به «توحيد» و ايقان و ايمان به «معاد»، و عمل به كليات شرايع دين است.


از ابتداى سوره پيداست كه درباره بعضى از مشركين نازل شده ، كه مردم را از راه خدا و شنيدن قرآن ، به وسيله تبليغاتى دروغ جلوگيرى نموده ، مى خواستند مساله خدا و دين را از ياد مردم ببرند، اتفاقا روايت وارده در تفسير آيه ((و من الناس من يشترى لهو الحديث ...(( - به طورى كه خواهيد ديد - نيز همين را مى گويد
از ابتداى سوره پيداست كه درباره بعضى از مشركان نازل شده، كه مردم را از راه خدا و شنيدن قرآن، به وسيله تبليغاتى دروغ جلوگيرى نموده، مى خواستند مسأله خدا و دين را از ياد مردم ببرند. اتفاقا روايت وارده در تفسير آيه: «وَ مِنَ النَّاسِ مَن يَشتَرِى لَهوَ الحَدِيث...» - به طورى كه خواهيد ديد - نيز، همين را مى گويد.


پس اين سوره نازل شد تا اصول عقايد و كليات شرايع حق را بيان نمايد، و در برابر احاديث سرگرم كننده آنان مقدارى از داستان لقمان و مواعظش را ايراد كرده است
پس اين سوره نازل شد تا اصول عقايد و كليات شرايع حق را بيان نمايد، و در برابر احاديث سرگرم كننده آنان، مقدارى از داستان لقمان و مواعظش را ايراد كرده است.


و اين سوره - به شهادت سياقى كه آيات آن دارد - در مكه نازل شده ، و يك ى از آيات بر جسته آن آيه ((ذلك بان الله هو الحق و ان ما يدعون من دونه هو الباطل ...(( است
و اين سوره - به شهادت سياقى كه آيات آن دارد - در مكه نازل شده، و يكى از آيات بر جسته آن، آيه: «ذَلِکَ بِأنَّ اللهَ هُوَ الحَقُّ وَ إنَّ مَا يَدعُونَ مِن دُونِهِ هُوَ البَاطِلُ...» است.
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۶ صفحه ۳۱۳ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۶ صفحه ۳۱۳ </center>
«'''الم تِلْك ءَايَت الْكِتَبِ الحَْكِيمِ هُدًى وَ رَحْمَةً لِّلْمُحْسِنِينَ ... يُوقِنُونَ'''»:
«'''الم * تِلْك آيَاتُ الْكِتَابِ الحَْكِيمِ * هُدًى وَ رَحْمَةً لِّلْمُحْسِنِينَ * ... يُوقِنُونَ'''»:


تفسير مفردات اين آيات در سوره هاى قبل گذشت ، چيزى كه تذكرش لازم است اين است كه : ((كتاب (( را به لفظ ((حكيم (( توصيف كرده ، و اين دلالت دارد بر اينكه هيچ لهو الحديثى در آن وجود ندارد، بلكه نقطه ضعف و درزى ندارد كه سخن باطل و لهو الحديث بخواهد آن را پر كند، و نيز آن را توصيف كرد به دو وصف ((هدى (( و ((رحمه للمحسنين (( تا صفت حكيم بودن قرآن را تكميل كند، پس ‍ قرآن به سوى واقع و حق هدايت مى كند، و به واقع نيز مى رساند، نه مثل لهو الحديث كه انسان را از مهمش باز داشته ، و به واقعى نمى رساند، و نيز قرآن رحمت است ، نه نقمت تا از نعمت باز بدارد
تفسير مفردات اين آيات در سوره هاى قبل گذشت. چيزى كه تذكرش لازم است، اين است كه: «كتاب» را به لفظ «حكيم» توصيف كرده، و اين دلالت دارد بر اين كه هيچ «لهو الحديثى» در آن وجود ندارد، بلكه نقطه ضعف و درزى ندارد كه سخن باطل و لهو الحديث بخواهد آن را پُر كند.


آن گاه محسنين را توصيف و معرفى نموده به اين كه نماز مى خوانند و زكات مى دهند، كه دو ركن مهم عملند، و به اين كه داراى ايقان به آخرتند، و معلوم است كه يقين به آخرت مستلزم يقين به توحيد و رسالت و همه شرايط و مراحل تقوى نيز هست ، و همه اين توصيف ها كه براى كتاب كرده در مقابل لهو الحديث است ، و دارد به كسى كه گوش ‍ به لهو الحديث مى دهد، مى گويد: به اين حقايق گوش كن ، نه به لهو الحديث
و نيز، آن را توصيف كرد به دو وصف «هُدى» و «رَحمَةً لِلمُحسِنِين»، تا صفت «حكيم» بودن قرآن را تكميل كند. پس قرآن به سوى واقع و حق هدايت مى كند، و به واقع نيز مى رساند. نه مثل «لهو الحديث» كه انسان را از مهمش باز داشته، و به واقعى نمى رساند. و نيز، قرآن رحمت است، نه نقمت تا از نعمت باز بدارد.
 
آنگاه «محسنين» را توصيف و معرفى نموده به اين كه: نماز مى خوانند و زكات مى دهند، كه دو ركن مهم عمل اند، و به اين كه داراى ايقان به «آخرت» اند. و معلوم است كه يقين به آخرت، مستلزم يقين به توحيد و رسالت و همه شرايط و مراحل تقوا نيز هست. و همه اين توصيف ها كه براى كتاب كرده، در مقابل «لهو الحديث» است، و دارد به كسى كه به «لهو الحديث» گوش مى دهد، مى گويد: به اين حقايق گوش كن، نه به لهو الحديث.
<span id='link198'><span>
<span id='link198'><span>
==نكوهش كسى كه براى منصرف ساختن مردم از حقائق و معارف قرآن، به ترويج لهو الحديث مى پرداخته ==
==نكوهش كسى كه براى منصرف ساختن مردم از حقائق و معارف قرآن، به ترويج لهو الحديث مى پرداخته ==
«'''وَ مِنَ النَّاسِ مَن يَشترِى لَهْوَ الْحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَن سبِيلِ اللَّهِ بِغَيرِ عِلْمٍ وَ يَتَّخِذَهَا هُزُواً ...'''»:
«'''وَ مِنَ النَّاسِ مَن يَشترِى لَهْوَ الْحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَن سبِيلِ اللَّهِ بِغَيرِ عِلْمٍ وَ يَتَّخِذَهَا هُزُواً ...'''»:
۱۴٬۱۲۲

ویرایش