گمنام

تفسیر:المیزان جلد۱۴ بخش۳۱: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
خط ۹۸: خط ۹۸:
<span id='link281'><span>
<span id='link281'><span>


==بيان حال و وصف ملائكه ، كه نه آلهه بل عباد مكرمون خدايند ==
==ملائکه، فرزندان خدا نیستند، بلکه بندگانی دارای کرامت اند==
«'''وَ قَالُوا اتخَذَ الرَّحْمَانُ وَلَداً سبْحَانَهُ بَلْ عِبَادٌ مُّكْرَمُونَ'''»:
«'''وَ قَالُوا اتَّخَذَ الرَّحْمَانُ وَلَداً سُبْحَانَهُ بَلْ عِبَادٌ مُّكْرَمُونَ'''»:
 
از ظاهر سياق بر مى آيد كه اين جمله، حكايت كلام بت پرستان است كه مى گفتند: «ملائكه، فرزندان خدا هستند». و به همين جهت، مراد از «عِبَادٌ مُكرَمِين» نيز، ملائكه است، و خداى تعالى با جملۀ «سُبحَانَهُ»، خود را منزه از فرزند داشتن كرده. بعد با اضراب حال ملائكه را بيان كرده كه بندگانى مكرمند، و چون جملۀ «لَا يَسبِقُونَهُ بِالقَول...» در آيه بعدى، بيان كمال عبوديت ملائكه از حيث آثار، و صفاى آن از حيث خواص است، و نيز چون قبلا آنان را «عباد» ناميد، در نتيجه مراد از «اكرام ملائكه»، اكرامشان به خاطر همان عبوديت بوده، نه به غير آن.


از ظاهر سياق بر مى آيد كه اين جمله حكايت كلام بت پرستان است كه مى گفتند، ملائكه فرزندان خدا هستند، و به همين جهت مراد از ((عباد مكرمين (( نيز ملائكه است ، و خداى تعالى با جمله ((سبحانه (( خود را منزه از فرزند داشتن كرده ، بعد با اضراب حال ملائكه را بيان كرده كه بندگانى مكرمند، و چون جمله ((لا يسبق ونه بالقول ...(( در آيه بعدى بيان كمال عبوديت ملائكه ، از حيث آثار، و صفاى آن از حيث خواص است ، و نيز چون قبلا آنان را عباد ناميد، در نتيجه مراد از اكرام ملائكه ، اكرامشان به خاطر همان عبوديت بوده نه به غير آن ، بنابراين برگشت معنا به اين مى شود كه ملائكه بندگانى هستند دارنده حقيقت معناى بندگى ،
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۴ صفحه ۳۸۷ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۴ صفحه ۳۸۷ </center>
دليلش هم اين است كه آثار عبوديت كامل از عبوديتشان مشاهده مى شود، و آن اين است كه هرگز در سخن از خدا سبقت نمى گيرند.
بنابراين، برگشت معنا به اين مى شود كه: ملائكه بندگانى هستند دارنده حقيقت معناى بندگى. دليلش هم اين است كه آثار عبوديت كامل از عبوديتشان مشاهده مى شود و آن، اين است كه هرگز در سخن، از خدا سبقت نمى گيرند.


پس مراد از اينكه ملائكه را عباد خواند، با اينكه تمامى موجودات داراى شعور، همه عباد و بندگانند، خواست به آنان بفهماند كه عبوديتى كه دارند خدا به ايشان كرامت كرده ، و اين موهبت ، عطيه اى است الهى ، پس خود را جز بنده نمى بينند، و اين نظير مخلص (به كسر لام (( براى خدا است ، كه وقتى كسى چنين شد، خدا هم در مقابل ، او را مخلص (به فتح لام ) براى خود قرار مى دهد چيزى كه هست فرق ميان كرامت ملائكه و كرامت بشر - هر چند كه در هر دو موهبتى است - اين است كه اين موهبت را به بشر از راه اكتساب مى دهند، ولى به ملائكه بدون اكتساب ، (دقت فرماييد)
پس مراد از اين كه ملائكه را عباد خواند، با اين كه تمامى موجودات داراى شعور، همه عباد و بندگانند، خواست به آنان بفهماند كه عبوديتى كه دارند، خدا به ايشان كرامت كرده و اين موهبت، عطيه اى است الهى. پس خود را جز بنده نمى بينند، و اين نظير مخلِص (به كسر لام) براى خدا است، كه وقتى كسى چنين شد، خدا هم در مقابل، او را مخلَص (به فتح لام) براى خود قرار مى دهد.
 
چيزى كه هست، فرق ميان كرامت ملائكه و كرامت بشر - هرچند كه در هر دو موهبتى است - اين است كه اين موهبت را به بشر از راه اكتساب مى دهند، ولى به ملائكه بدون اكتساب. (دقت فرماييد).
<span id='link282'><span>
<span id='link282'><span>
==اراده و عمل ملائكه تابع اراده خداوند است ==
==اراده و عمل ملائكه تابع اراده خداوند است ==
«'''لا يَسبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَ هُم بِأَمْرِهِ يَعْمَلُونَ'''»:
«'''لا يَسبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَ هُم بِأَمْرِهِ يَعْمَلُونَ'''»:
۱۴٬۱۲۷

ویرایش