الفرقان ٣٢

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۷:۰۹ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

و کافران گفتند: «چرا قرآن یکجا بر او نازل نمی‌شود؟!» این بخاطر آن است که قلب تو را بوسیله آن محکم داریم، و (از این رو) آن را به تدریج بر تو خواندیم.

|و كسانى كه كافر شدند گفتند: چرا قرآن يكجا بر او نازل نشده است؟ اين گونه [فرستاديم‌] تا دل تو را به وسيله آن استوار گردانيم و آن را به تدريج بر تو خوانديم
و كسانى كه كافر شدند، گفتند: «چرا قرآن يكجا بر او نازل نشده است؟» اين گونه [ما آن را به تدريج نازل كرديم‌] تا قلبت را به وسيله آن استوار گردانيم، و آن را به آرامى [بر تو] خوانديم.
و باز (کافران جاهل) به اعتراض گفتند که چرا این قرآن (اگر از جانب خداست) یکجا برای رسول نازل نشد؟ ما آن را این چنین فرستادیم تا (تدریجا) تو را به آیات آن دل آرام کنیم و اطمینان قلب دهیم و (بدین سبب) آیات آن را بر تو مرتب به ترتیبی روشن و به آهستگی برخواندیم.
و کافران گفتند: چرا قرآن یک باره بر او نازل نشد؟ این گونه [قرآن را به تدریج نازل می کنیم] تا قلب تو را به آن استوار سازیم، و آن را بر تو با مهلت و آرامی خواندیم.
كافران گفتند: چرا اين قرآن به يكباره بر او نازل نمى‌شود؟ براى آن است كه دل تو را بدان نيرومندى دهيم و آن را به آهستگى و ترتيب فرو خوانيم.
و کافران گویند چرا قرآن یکباره بر او نازل نمی‌شود؟ بدین‌سان [نازل می‌شود] تا دل تو را به آن استوار داریم و آن را چنانکه باید و شاید بخوانیم‌
و كسانى كه كافر شدند گفتند: چرا قرآن بر او به يك بار فرو فرستاده نشد؟ اينچنين [فرستاديم‌] تا دل تو را بدان استوار و آرام گردانيم، و [از اين رو] آن را جدا جدا- برخى از پى برخى- و به آهستگى برخوانديم.
کافران می‌گویند: چرا قرآن بر او یکجا نازل نمی‌شود؟ (و چرا آیات آن تدریجاً و با فواصل مختلف زمانی نازل می‌گردد؟). همین گونه (ما قرآن را به صورت آیات جداگانه و بخش‌بخش می‌فرستیم) تا دل تو را (با اُنس بدان و حفظ آن) پابرجا و استوار بداریم، و آن را قسمت به قسمت و آرام آرام (توسّط جبریل، بر تو) فرو می‌خوانیم (تا آن را با دقّت بیاموزی و کم‌کم به خاطر سپاری).
و کسانی که کافر شدند، گفتند: «چرا قرآن یک‌جا بر او نازل نشده‌؟» این گونه (ما آن را به تدریج فرو فرستادیم) تا دل فروزانت را پای‌برجا نهیم و آن را بر تو به تدریج (به گونه‌ای دلربا) برخواندیم، خواندنی (زیبا).
و گفتند آنان که کفر ورزیدند چرا فرود آورده نشد بر او قرآن به یک بار بدینسان تا استوار سازیم بدان دلت را و به تدریج فرستادیمش تدریجی‌


الفرقان ٣١ آیه ٣٢ الفرقان ٣٣
سوره : سوره الفرقان
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٨
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«جُمْلَةً وَاحِدَةً»: به یکباره. یکجا. (جُمْلَةً) حال، و (واحِدَةً) صفت مؤکّده است. «کَذالِکَ»: بدین گونه. یعنی به همین گونه جداجدا و گاه‌گاه. «رَتَّلْناهُ تَرْتیلاً»: آن را جداجدا و کم‌کم فرو می‌خوانیم و پیاپی و منظّم نازل می‌گردانیم. نزول تدریجی قرآن از نظر تلقّی وحی، و ابلاغ به مردم، و اجرا قوانین آن در برنامه زندگی در مناسبتهای تاریخی و حوادثی که در مسیر انقلابی امّت اسلامی به وقوع می‌پیوندد، دارای اثرات عمیق‌تری است.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - تدریجى نازل شدن قرآن، بهانه و دستاویز کافران براى مخالفت با آن (و قال الذین کفروا لولا نزّل علیه القرءان جملة وحدة) مجموعه اشیاى به هم پیوسته و بدون فاصله از هم را «جمله» گویند. بنابراین «جملة» در آیه شریفه، به معناى «مجتمعاً» (باهم و دسته جمعى) مى باشد (مفردات راغب).

۲ - دسته جمعى و به یکباره نازل نشدن آیات قرآن بر پیامبر(ص)، دلیل وحى نبودن آن در دیدگاه کافران صدراسلام (و قال الذین کفروا لولا نزّل علیه القرءان جملة وحدة)

۳ - قرآن، نامى شناخته شده در عصر نزول براى مجموعه آیات نازل شده (لولا نزّل علیه القرءان جملة وحدة)

۴ - اطمینان قلب و آرامش خاطر یافتن پیامبر(ص)، فلسفه تدریجى نازل شدن قرآن کریم (و قال الذین کفروا لولا نزّل علیه القرءان جملة وحدة کذلک لنثبّت به فؤادک)

۵ - پیامبر(ص)، نیازمند به تقویت روحى و امداد الهى در انجام مسؤولیت خطیر پیامبرى (کذلک لنثبّت به فؤادک)

۶ - آیات قرآن، در عین تدریجى و با فاصله نازل شدن آنها، داراى بهترین نظم و انسجام (کذلک لنثبّت به فؤادک و رتّلنه ترتیلاً) «ترتیل» مصدر «رتّلنا» و از ریشه «رتل» (به معناى نظم و ترتیب زیبا و منسجم) است.

۷ - آیات قرآن، شمرده شمرده و آهسته آهسته بر پیامبر(ص) نازل شد. (و رتّلنه ترتیلاً)

۸ - ترسیم و ارائه آموزه هاى دین به صورت تدریجى و متناسب با شرایط و نیازها، روشى مؤثر و کارآمد در هدایت و تربیت (کذلک لنثبّت به فؤادک و رتّلنه ترتیلاً) برداشت یاد شده از آن جا است که قرآن کریم - که براى هدایت و تربیت انسان است - به صورت تدریجى و متناسب با شرایط و نیازها نازل شده بود.

موضوعات مرتبط

  • تربیت: تدریجى بودن تربیت ۸; روش تربیت ۸
  • قرآن: آثار نزول تدریجى قرآن ۱; بهانه جویى دشمنان قرآن ۱; تاریخ قرآن ۳; فلسفه نزول تدریجى قرآن ۴; قرآن در صدراسلام ۳; مکذبان وحیانیت قرآن ۲; نزول تدریجى قرآن ۲، ۶، ۷; نظم قرآن ۶; ویژگیهاى قرآن ۶
  • کافران: بهانه جویى کافران ۱; بهانه جویى کافران صدراسلام ۲; بینش کافران صدراسلام ۲
  • محمد(ص): سختى رسالت محمد(ص) ۵; عوامل آرامش محمد(ص) ۴; عوامل اطمینان محمد(ص) ۴; نیازهاى معنوى محمد(ص) ۵
  • نیازها: نیاز به امدادهاى خدا ۵; نیاز به تقویت روحیه ۵
  • هدایت: تدریجى بودن هدایت ۸; روش هدایت ۸

منابع