الفتح ٢٨

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۸:۳۳ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

او کسی است که رسولش را با هدایت و دین حق فرستاده تا آن را بر همه ادایان پیروز کند؛ و کافی است که خدا گواه این موضوع باشد!

|او كسى است كه پيامبر خود را با هدايت و آيين درست [به سوى مردم‌] فرستاد تا آن را بر همه اديان پيروز گرداند، و گواهى خدا [بر حقانيت پيامبر] كفايت مى‌كند
اوست كسى كه پيامبر خود را به [قصد] هدايت، با آيين درست روانه ساخت، تا آن را بر تمام اديان پيروز گرداند و گواه‌بودن خدا كفايت مى‌كند.
او خدایی است که رسول خود را با هدایت (قرآن) و دین حق فرستاد تا آن را بر همه ادیان دنیا غالب گرداند و (بر حقیقت این سخن) گواهی خدا کافی است.
اوست که پیامبرش را با هدایت و دین حق فرستاد تا آن را بر همه ادیان پیروز کند، و کافی است که خدا [بر وقوع این حقیقت] گواه باشد.
اوست كه پيامبرش را به هدايت و دين حق فرستاد تا آن دين را بر همه اديان پيروز گرداند. و خدا شهادت را كافى است.
او کسی است که پیامبرش را با هدایت و دین حق فرستاده است، تا آن را بر همه ادیان پیروز گرداند، و خداوند گواهی را بس‌
اوست كه پيامبرش را با رهنمونى [به راه راست‌] و دين حق فرستاد تا آن را بر همه دينها چيره گرداند، و خدا گواهى بسنده است- بر صدق پيامبرش-.
خدا است که پیغمبر خود را همراه با رهنمون و آئین راستین (اسلام به سوی جملگی مردمان) روانه کرده است تا آن را بر همه‌ی آئینها پیروز گرداند. کافی است که خدا گواه (این چنین سخن و مسأله‌ای) باشد.
اوست کسی که پیامبر خود را به (تمامی) هدایت، با آیین پای‌برجای راستا، و سرشار از حق روانه ساخت، تا آن را بر تمام ادیان پیروز گرداند و گواه بودن خدا کافی بوده است.
او است آنکه فرستاد پیمبر خود را به رهبری و کیش حقّ تا چیره گرداندش بر کیشها همگی و بس است خدا گواهی‌


الفتح ٢٧ آیه ٢٨ الفتح ٢٩
سوره : سوره الفتح
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٦
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«لِیُظْهِرَهُ عَلَی الدِّینِ کُلِّهِ ...»: (نگا: توبه / ، صف / . «کَفی بِاللهِ شَهِیداً»: (نگا: نساء / و عنکبوت / ).


تفسیر

نکات آیه

۱- خداوند، فرستنده رسول خویش (محمد(ص))، با دو ارمغانِ هدایت و دین حق (هو الذى أرسل رسوله بالهدى و دین الحقّ)

۲- هدایت خلق در مسیر بایسته زندگى و ارائه قوانین حق، دو هدف مهم رسالت پیامبر(ص) (أرسل رسوله بالهدى و دین الحقّ)

۳- حق، پایه و محور احکام و قوانین دین اسلام (أرسل رسوله بالهدى و دین الحقّ)

۴- قوانین حق شریعت، تبلور هدایت الهى نسبت به خلق (أرسل ... بالهدى و دین الحقّ) عطف «دین الحقّ» بر «الهدى» ممکن است عطف تفسیرى باشد.

۵- ارشاد و راهنمایى در پرتو قوانین حق، داراى ثمربخشى* (أرسل رسوله بالهدى و دین الحقّ لیظهره) برداشت بالا بدان احتمال است که هدایت امرى علاوه بر دین حق باشد; یعنى، هدایت، راهنمایى و ارشاد در کنار قوانین حق، مکمل یکدیگر بوده و آثار بایسته را در پى دارند.

۶- تعلّق اراده الهى، بر غلبه و پیروزى دین اسلام بر تمامى ادیان (هو الذى أرسل ... لیظهره على الدین کلّه)

۷- وجود رهبرى، نظام هدایت گرى و قوانین بایسته، راز پیروزى نهایى اسلام بر سایر ادیان (بالهدى و دین الحقّ لیظهره على الدین کلّه)

۸- آرمان غلبه قوانین حق (دین اسلام) بر سایر ادیان و قوانین جهان، آرمانى بس بزرگ (أرسل ... لیظهره على الدین کلّه) از این که خداوند، غلبه اسلام بر سایر ادیان را به عنوان هدف عالى فرستادن رسول بیان داشته است; مطلب بالا استفاده مى شود.

۹- اسلام، دین جهانى و رسالت پیامبراکرم(ص)، رسالتى همگانى است. (أرسل رسوله ... لیظهره على الدین کلّه)

۱۰- نوید الهى به پیامبر(ص) در شرایط سخت رسالت، درباره جهانى شدن پیام و قوانین مکتب آن حضرت (هو الذى أرسل رسوله بالهدى ... لیظهره) با توجه به این که آیه شریفه در شرایطى بر پیامبر(ص) نازل شده که مشرکان مکه، مانع ورود مسلمانان به مسجد الحرام بودند; برداشت بالا قابل استفاده است.

۱۱- تحقق وعده خداوند، به ورود پیروزمندانه مسلمانان به مکه، گواه تحقق پذیرى وعده او در غلبه اسلام بر تمامى ادیان * (لتدخلنّ المسجد الحرام ... هو الذى أرسل رسوله ... لیظهره على الدین کلّه) خداوند در آیه قبل، به مؤمنان وعده داد که با ایمنى وارد مکه خواهند شد و این وعده تحقق یافت. حال در این آیه، نوید داده است که اسلام نه بر مشرکان مکه; بلکه بر تمامى ادیان غلبه خواهد کرد و این وعده، همانند وعده پیشین تحقق پذیر خواهد بود.

۱۲- خداوند، والاترین گواه بر حقانیت رسالت پیامبر(ص) و غلبه اسلام بر سایر ادیان (هو الذى أرسل رسوله ... لیظهره على الدین کلّه و کفى باللّه شهیدًا) تعبیر «کفى باللّه شهیداً» محتواى این آیه را تأکید کرده است.

۱۳- ایمان به خداوند، مقتضى اعتماد کامل بر وعده ها و گواهى او* (و کفى باللّه شهیدًا) خداوند، پس از وعده به پیروزى اسلام بر سایر ادیان، فرمود: «و کفى...». این جمله ممکن است بیانگر این باشد که اگر شما به مقام الوهیت ایمان دارید، لازمه آن، اعتماد به گواهى او است.

موضوعات مرتبط

  • آرزو: آرزوى پسندیده ۸; آرزوى پیروزى اسلام ۸
  • اسلام: جهانشمولى اسلام ۹، ۱۰; حتمیت پیروزى اسلام ۱۱; حقانیت اسلام ۳; عوامل پیروزى اسلام ۷; گواهان پیروزى اسلام ۱۲; منشأ پیروزى اسلام ۶; ویژگیهاى اسلام ۹
  • اعتماد: اعتماد به گواهى خدا ۱۳; اعتماد به وعده هاى خدا ۱۳
  • انسان: اهمیت هدایت انسان ها ۲
  • ایمان: آثار ایمان به خدا ۱۳
  • بشارت: بشارت گسترش اسلام ۱۰
  • تبلیغ: زمینه تأثیر تبلیغ ۵
  • حق: اهمیت حق ۳
  • خدا: آثار اراده خدا ۶; بشارتهاى خدا ۱۰; حقانیت وعده هاى خدا ۱۱; گواهى خدا ۱۲; نشانه هاى هدایتگرى خدا ۴
  • دین: آثار حقانیت دین ۵; اهمیت دین ۲، ۷; حقانیت دین ۴
  • رهبرى: اهمیت رهبرى ۷
  • فتح مکه: آثار فتح مکه ۱۱
  • محمد(ص): بشارت به محمد(ص) ۱۰; جهانشمولى رسالت محمد(ص) ۹; حقانیت دین محمد(ص) ۱; سختى نبوت محمد(ص) ۱۰; فلسفه نبوت محمد(ص) ۲; گواهان حقانیت محمد(ص) ۱۲; منشأ نبوت محمد(ص) ۱; ویژگیهاى رسالت محمد(ص) ۹; هدایتگرى محمد(ص) ۱، ۲
  • مسلمانان: پیروزى مسلمانان ۱۱; ورود مسلمانان به مکه ۱۱
  • هدایت: اهمیت هدایت ۷

منابع