البقرة ١٩٥

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۴:۳۰ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

و در راهِ خدا، انفاق کنید! و (با ترک انفاق،) خود را به دست خود، به هلاکت نیفکنید! و نیکی کنید! که خداوند، نیکوکاران را دوست می‌دارد.

و در راه خدا انفاق كنيد، و خود را به دست خود به هلاكت نيفكنيد، و نيكى كنيد كه خدا نيكوكاران را دوست دارد
و در راه خدا انفاق كنيد، و خود را با دست خود به هلاكت ميفكنيد، و نيكى كنيد كه خدا نيكوكاران را دوست مى‌دارد.
و (از مال خود) در راه خدا انفاق کنید (لیکن نه به حد اسراف)، و خود را به مهلکه و خطر در نیفکنید، و نیکویی کنید که خدا نیکوکاران را دوست می‌دارد.
و در راه خدا انفاق کنید و [با ترک این کار پسندیده، یا هزینه کردن مال در راه نامشروع] خود را به هلاکت نیندازید، ونیکی کنید که یقیناً خدا نیکوکاران را دوست دارد.
در راه خدا انفاق كنيد و خويشتن را به دست خويش به هلاكت ميندازيد و نيكى كنيد كه خدا نيكوكاران را دوست دارد.
و در راه خدا هزینه کنید و خودتان را به دستان خویش به کام هلاکت نیندازید، و نیکی کنید که خداوند نیکوکاران را دوست دارد
در راه خدا هزينه كنيد و [با ترك اين هزينه‌] خود را به دست خويش به هلاكت ميفكنيد، و نيكويى كنيد كه خدا نيكوكاران را دوست دارد.
و در راه خدا انفاق (و بذل مال) کنید و (با ترک انفاق)، خود را با دست خویش به هلاکت نیفکنید، و نیکی کنید (در کشتن و یاری ستمدیده و جنگ و ...) همانا خداوند نیکوکاران را دوست می‌دارد.
و در راه خدا انفاق کنید و با دست خود (خود یا دیگران را) به هلاکت میفکنید و نیکی کنید (که) خدا به‌راستی نیکوکاران را دوست می‌دارد.
و ببخشید در راه خدا و خود را با دست خود به پرتگاه نیفکنید و نکوئی کنید که خدا دوست دارد نکوکاران را


البقرة ١٩٤ آیه ١٩٥ البقرة ١٩٦
سوره : سوره البقرة
نزول : ٩ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٧
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«أَنفِقُوا»: ببخشید. بذل و بخشش کنید. صرف مال کنید. «لا تُلْقُوا»: میندازید. میفکنید. «أَیْدِی»: جمع ید، دستها. نفسها. «لا تُلْقُوا بِأَیْدِیکُمْ إِلَی التَّهْلُکَةِ»: با دست خود، خویشتن را به هلاکت میندازید. خود را به هلاکت میندازید. حرف (بِ) می‌تواند زائد، یا غیرزائد بشمار آید. «التَّهْلُکَةِ»: هلاک و نابودی. هر چیزی که منتهی به مرگ شود. «أَحْسِنُوا»: نیک رفتار کنید، در شیوه عبادت و معامله با اسیران و یاری مستمندان و غیره، نیکوکاری کنید.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - انفاق و رفع نیازهاى جامعه اسلامى وظیفه اى بر عهده اهل ایمان (و أنفقوا)

۲ - تأمین هزینه هاى جهاد از وظایف اهل ایمان است. (قتلوا فى سبیل اللّه ... و أنفقوا فى سبیل اللّه) از مصارف انفاق مطرح شده در آیه - به قرینه آیات گذشته - تأمین هزینه هاى جهاد است.

۳ - ارزش انفاق و تأمین هزینه هاى جهاد، به «در راه خدا بودن» آن است. (و أنفقوا فى سبیل اللّه)

۴ - حرمت خودکشى و انتخاب طریق و روشى که به هلاکت آدمى مى انجامد. (و لاتلقوا بأیدیکم إلى التهلکة)

۵ - ترک انفاق و خوددارى از تأمین هزینه هاى جهاد، زمینه ساز هلاکت ترک کنندگان انفاق و از عوامل سقوط جامعه است. (و أنفقوا فى سبیل اللّه و لاتلقوا بأیدیکم إلى التهلکة) جمله «لاتلقوا ...» را مى توان با مسأله تأمین هزینه هاى جهاد (أنفقوا فى سبیل اللّه) معنا کرد و مى توان آن را در ارتباط با خود جهاد و مبارزه (قاتلوا فى سبیل اللّه) دانست و نیز مى توان آن را بیانى براى آداب انفاق شمرد. برداشت فوق ناظر به وجه اول است; یعنى، هزینه هاى جهاد را تأمین کنید و با ترک آن خویشتن را به هلاکت نیفکنید.

۶ - ترک جهاد و دفاع، موجب هلاکت و سقوط جامعه اسلامى است. (قتلوا فى سبیل اللّه ... و لاتلقوا بأیدیکم إلى التهلکة) در برداشت فوق جمله «لاتلقوا ...» در ارتباط با جمله «قاتلوا فى سبیل اللّه» معنا شده است.

۷ - انفاق باید در حدى باشد که به درماندگى انفاق کننده منجر نشود. * (أنفقوا فى سبیل اللّه و لاتلقوا بأیدیکم إلى التهلکة) برداشت فوق بر این اساس است که: جمله «و لاتلقوا ...» بیانگر محدوده انفاق و تذکر آدابى از آن باشد; یعنى، انفاق کنید ولى نه آن اندازه که خود بیچاره و درمانده شوید.

۸ - انسان، موجودى برخوردار از اختیار انتخاب راه نجات یا هلاکت خویش (و لاتلقوا بأیدیکم إلى التهلکة) آوردن کلمه «بأیدیکم» (با دستان خویش) رساى به این است که آدمى در نجات و هلاکت خویش، برخوردار از انتخاب و اختیار است.

۹ - انفاق در راه خدا و تأمین نیازهاى مالى جهاد، نشانه تقواپیشگى و خداترسى است. (واتقوا اللّه ... و أنفقوا فى سبیل اللّه) بیان مسأله انفاق پس از امر به تقوا، مى تواند اشاره به این معنا باشد که از مصادیق تقوا، انفاق کردن در راه خداست.

۱۰ - انفاق در راه خدا و تأمین نیازهاى جهاد، در پى دارنده حمایت و امدادهاى الهى است. (و اتقوا اللّه و اعلموا أن اللّه مع المتقین. و أنفقوا فى سبیل اللّه)

۱۱ - مسلمانان باید مردمى نیکوکار باشند. (و أحسنوا)

۱۲ - اهل ایمان، باید اعمال و وظایف الهى خویش (جهاد، دفاع، انفاق و ...) را به صورت نیکوى آن انجام دهند. (قتلوا فى سبیل اللّه ... و أنفقوا فى سبیل اللّه ... و أحسنوا)

۱۳ - خداوند دوستدار نیکوکاران است. (إن اللّه یحب المحسنین)

۱۴ - انجام کارها و وظایف الهى به صورت نیکوى آن، موجب جلب محبّت خداوند است. (و أحسنوا إن اللّه یحب المحسنین)

۱۵ - تحریک عواطف از روشهاى قرآن براى ترغیب به انجام اعمال نیک (إن اللّه یحب المحسنین)

روایات و احادیث

۱۶ - از امام صادق(ع) روایت شده که فرمود: «لو ان رجلا أنفق ما فى یدیه فى سبیل اللّه ما کان أحسن و لاوفّق، ألیس یقول اللّه تعالى «و لاتلقوا بأیدیکم إلى تهلکة و أحسنوا إن اللّه یحب المحسنین»؟ یعنى المقتصدین;[۱] اگر شخصى تمام اموال خود را در راه خدا انفاق کند کار خوبى نکرده و موفق نبوده است. آیا خداوند نفرموده: «و لاتلقوا بأیدیکم إلى تهلکة و أحسنوا إن اللّه یحب المحسنین; در راه خدا انفاق کنید و خویشتن را با دست خویش به هلاکت نیندازید و کار نیک انجام دهید که خدا محسنین را دوست دارد»؟ و مراد از «محسنین» کسانى هستند که در زندگى، مقتصد و میانه رو هستند».

۱۷ - رسول خدا(ص) فرموده است: «طاعة السلطان واجبة و من ترک طاعة السلطان فقد ترک طاعة اللّه عز و جل و دخل فى نهیه إن اللّه عز و جل یقول: و لاتلقوا بأیدیکم إلى تهلکة;[۲] اطاعت از سلطان واجب است و هر کس پیروى از سلطان نکند، از خدا اطاعت نکرده و با نهى خداوند مخالفت کرده است. خداى عز و جل مى فرماید: خود را با دست خویش به هلاکت نیندازید».

موضوعات مرتبط

  • احسان: اهمیّت احسان ۱۱، ۱۲; تشویق به احسان ۱۵
  • احکام: ۴
  • ارزشها: ملاک ارزشها ۳
  • اطاعت: اطاعت از سلطان ۱۷
  • اعتدال: اهمیّت اعتدال ۱۶
  • انسان: اختیار انسان ۸; صفات انسان ۸
  • انفاق: آثار انفاق ۱۰; آثار ترک انفاق ۵; آداب انفاق ۱۲; ارزش انفاق ۳; اعتدال در انفاق ۱۶; انفاق در راه خدا ۳، ۹، ۱۰; اهمیّت انفاق ۱; محدوده انفاق ۷
  • ترس: نشانه هاى ترس از خدا ۹
  • تقوا: نشانه هاى تقوا ۹
  • تکلیف: آداب عمل به تکلیف ۱۲، ۱۴
  • جامعه: زمینه انحطاط جامعه ۵; عوامل انحطاط جامعه ۶
  • جامعه اسلامى: تأمین نیازهاى جامعه اسلامى ۱
  • جهاد: آثار ترک جهاد ۶; آداب جهاد ۱۲; امتناع از تدارک جهاد ۵; تدارکات جهاد ۲، ۳، ۹، ۱۰
  • خدا: زمینه امدادهاى خدا ۱۰
  • خودکشى: حرمت خودکشى ۴
  • دفاع: آثار ترک دفاع ۶; آداب دفاع ۱۲
  • سبیل اللّه: موارد سبیل اللّه ۳
  • عصیان: موارد عصیان ۱۷
  • عواطف: تحریک عواطف ۱۵
  • مؤمنان: تکلیف مؤمنان ۱۲; مسؤولیت مؤمنان ۱، ۲، ۱۲
  • محبّت: زمینه محبّت خدا ۱۴
  • محبوبان خدا: ۱۳
  • محرمات: ۴
  • محسنان: اعتدال محسنان ۱۶; محبوبیت محسنان ۱۳
  • مسلمانان: مسؤولیت مسلمانان ۱۱
  • هلاکت: زمینه هلاکت ۵

منابع

  1. تفسیر عیاشى، ج ۱، ص ۸۷، ح ۲۱۷; بحارالأنوار، ج ۹۳، ص ۱۶۸، ح ۱۲.
  2. امالى صدوق، ص ۲۷۷، ح ۲۰; نورالثقلین، ج ۱- ، ص ۱۸۰، ح ۶۳۸.