الأنبياء ١٠٩

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۵:۰۵ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

اگر باز (روی گردان شوند، بگو: «من به همه شما یکسان اعلام خطر می‌کنم؛ و نمی‌دانم آیا وعده (عذاب خدا) که به شما داده می‌شود نزدیک است یا دور!

پس اگر روى برتافتند، بگو: به همه شما به طور يكسان اعلام كردم و من چه مى‌دانم آيا آنچه وعده داده مى‌شويد نزديك است يا دور
پس اگر روى برتافتند بگو: «به [همه‌] شما به طور يكسان اعلام كردم، و نمى‌دانم آنچه وعده داده شده‌ايد آيا نزديك است يا دور.»
و چنانچه کافران (از حق) رو گردانیدند به آنان بگو: من (بر حسب وظیفه رسالت) شما را یکسان آگاه کردم و دیگر نمی‌دانم که آن وعده روز سخت قیامت که به شما دادند دور یا نزدیک خواهد بود.
پس اگر روی برگرداندند بگو: من به شما به طور یکسان آگاهی و هشدار دادم، و نمی دانم آنچه شما را [از عذاب] به آن وعده داده اند، آیا نزدیک است یا دور؟
پس اگر رويگردان شدند، بگو: شما را خبر دادم تا همه در آگاهى يكسان باشيد. و من نمى‌دانم آنچه شما را وعده كرده‌اند نزديك است يا دور.
و اگر رویگردان شدند بگو همه‌تان را یکسان آگاه کردم، و خود نمی‌دانم که آیا آنچه به شما وعده داده شده است نزدیک است یا دور؟
پس اگر روى بگردانند بگو: من همه شما را يكسان آگاه كردم و هشدار دادم و نمى دانم كه آنچه وعده داده مى‌شويد- از عذاب و رستاخيز- نزديك است يا دور
اگر (در برابر سخنان روشنگر و سعادت‌بخش تو) پشت کردند و روی‌گردان شدند، بگو: همه‌ی شما را یکسان (از مأموریّت خود که تبلیغ رسالت بود) آگاه کردم و (چیزی را از کسی پنهان نداشتم. دیگر) نمی‌دانم آنچه (درباره‌ی پیروزی مؤمنان و شکست کافران، و حساب و کتاب و بهشت و دوزخ) به شما وعده داده می‌شود، (فرا رسیدن آن) نزدیک است یا دور.
پس اگر روی برتافتند بگو: «به همه‌ی شما - به گونه‌ای یکسان- (رستاخیز جهان را) اعلام کردم و نمی‌دانم آنچه وعده داده شده‌اید آیا نزدیک است یا دور.»
پس اگر پشت کردند بگو آگهیتان دادم یکسان و ندانم آیا نزدیک است یا دور آنچه وعده داده شوید


الأنبياء ١٠٨ آیه ١٠٩ الأنبياء ١١٠
سوره : سوره الأنبياء
نزول : ٦ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٥
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«آذَنتُکُمْ»: به شما اطّلاع دادم و باخبرتان کردم (نگا: فصّلت / ). «عَلَی سَوَآءٍ»: به طور یکسان. بدون استثناء. «إنْ»: نه! حرف نفی است.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- هشدار و انذار عمومى به مشرکان لجوج و روى گردانان از توحید، از وظایف پیامبراکرم(ص) (فإن تولّوا فقل ءاذنتکم على سواء) «إیذان» به معناى «اعلام» است و نوعاً در جایى استعمال مى شود که این اعلام همراه با نوعى تحذیر و هشدار باشد; یعنى، در معناى «انذار» به کار مى رود.

۲- پیامبراسلام(ص)، پیام الهى را به همه مردم رساند و حجت را بر یکایک آنان تمام کرد. (فإن تولّوا فقل ءاذنتکم على سواء)

۳- هشدار و انذار، وظیفه مبلغان الهى، پس از اتمام حجت و بیان حقایق الهى و روى گردانى مخالفان (فإن تولّوا فقل ءاذنتکم على سواء)

۴- پیامبر(ص)، مشرکان و کافران لجوج و حق ناپذیر را به جنگ و جهاد تهدید کرد. (فإن تولّوا فقل ءاذنتکم على سواء) برداشت یاد شده بر اساس یکى از احتمالاتى است که میان مفسران در باره این آیه مطرح است و آن این که جمله «آذنتکم على سواء» تهدید به جنگ و هشدار به جهاد است. مانند آیه «فانبذ إلیهم على سواء» (انفال (۸) آیه ۵۸).

۵- هشدار و انذار و یا توسل به قدرت در مسیر احقاق حق و پیاده کردن دین، باید پس از اتمام حجت و بیان حقایق دینى باشد. (و ما أرسلنک إلاّ رحمة للعلمین ... قل إنّما یوحى إلىّ ... فهل أنتم مسلمون . فإن تولّوا فقل ءاذنتکم على سواء)

۶- جهاد و توسل به قدرت در مسیر احقاق حق و پیاده کردن دین، پس از بیان حقایق دینى و کارساز نبودن آن، امرى جایز و مشروع است. (فإن تولّوا فقل ءاذنتکم على سواء)

۷- انذار پیامبر(ص)، جلوه اى از رحمت گسترده الهى بر جهانیان (و ما أرسلنک إلاّ رحمة ... فإن تولّوا فقل ءاذنتکم على سواء)

۸- تساوى انسان ها در اهداف تبلیغى پیامبر(ص) (فإن تولّوا فقل ءاذنتکم على سواء)

۹- لزوم نگرشى یکسان و پرهیز از تبعیض و تفاوت در دعوت مردم به دین (فقل ءاذنتکم على سواء )

۱۰- پیامبر(ص)، مشرکان و کافران حق ناپذیر را به عذاب الهى تهدید کرد. (إن أدرى أقریب أم بعید ما توعدون) برداشت یاد شده مبتنى بر این است که مقصود از «ماتوعدون»، عذاب الهى در دنیا و یا آخرت باشد.

۱۱- پیامبر(ص)، پیروزى اسلام را به مشرکان و کافران حق ناپذیر یادآور شد و شکستشان را به آنان هشدار داد. (و إن أدرى أقریب أم بعید ماتوعدون) برداشت یاد شده مبتنى بر این است که مقصود از «ماتوعدون» پیروزى اسلام و شکست جبهه شرک و کفر باشد. گفتنى است که جمله «أنّ الأرض یرثها عبادى الصالحون» در آیه ۱۰۵ مؤید همین دیدگاه است.

۱۲- پیامبر(ص)، آگاه نبودن خود از زمان دقیق وقوع عذاب الهى بر مشرکان و کافران لجوج و پیروزى قطعى مسلمانان بر آنان را به مردم اعلام کرد. (و إن أدرى أقریب أم بعید ماتوعدون) «إن» در «إن أدرى» نافیه است.

۱۳- محدودیت علم پیامبر(ص) نسبت به زمان وقوع عذاب بر مشرکان و کافران حق ناپذیر و زمان دقیق پیروزى قطعى مسلمانان بر آنان (إن أدرى أقریب أم بعید ماتوعدون)

۱۴- گرفتارآمدن مشرکان و کافران حق ناپذیر صدراسلام به عذاب، وعده پیشین الهى به آنان (ماتوعدون )

موضوعات مرتبط

  • احکام :۶
  • اسلام: پیروزى اسلام ۱۱
  • انسانها: تساوى انسانها ۸
  • تبلیغ: اتمام حجت در تبلیغ ۵; اجتناب از تبعیض در تبلیغ ۹; احکام تبلیغ ۶; روش تبلیغ ۹; هشدار در تبلیغ ۵
  • توحید: انذار معرضان از توحید ۱
  • جنگ: تهدید به جنگ ۴
  • جهاد: احکام جهاد ۶
  • حق: احکام احقاق حق ۶; انذار حق ناپذیران ۱۰، ۱۱; تهدید حق ناپذیران ۴; جهاد با حق ناپذیران ۴; روش احقاق حق ۵; شکست حق ناپذیران ۱۱; وقت عذاب حق ناپذیران ۱۲، ۱۳
  • خدا: نشانه هاى رحمت خدا ۷; وعیدهاى خدا ۱۴
  • دین: روش تبلیغ دین ۵; روش دعوت به دین ۹
  • عذاب: انذار از عذاب ۱۰
  • کافران: انذار کافران ۱۰، ۱۱; تهدید کافران ۴; جهاد با کافران ۴; شکست کافران ۱۱; عذاب کافران صدراسلام ۱۴; وقت عذاب کافران ۱۲، ۱۳
  • مبلغان: اتمام حجت مبلغان ۳; انذارهاى مبلغان ۳; مسؤولیت مبلغان ۳
  • محمد(ص): اتمام حجت محمد(ص) ۲; انذارهاى محمد(ص) ۱، ۷، ۱۰، ۱۱; اهداف محمد(ص) ۸; پیشگوییهاى محمد(ص) ۱۱; تبلیغ محمد(ص) ۲، ۸; تهدیدهاى محمد(ص) ۴; عمل به تکلیف محمد(ص) ۲; محدوده علم محمد(ص) ۱۲، ۱۳; مسؤولیت محمد(ص) ۱
  • مسلمانان: وقت پیروزى مسلمانان ۱۲، ۱۳
  • مشرکان: انذار مشرکان ۱، ۱۰، ۱۱; تهدید مشرکان ۴; جهاد با مشرکان ۴; شکست مشرکان ۱۱; عذاب مشرکان صدراسلام ۱۴; وقت عذاب مشرکان ۱۲، ۱۳

منابع