گمنام

تفسیر:المیزان جلد۱۸ بخش۱۸: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
 
خط ۲۱۴: خط ۲۱۴:
<span id='link159'><span>
<span id='link159'><span>


==غرض و مفاد كلى سوره مباركه جاثيه ==
==غرض و محتوای كلّى سوره مباركه جاثيه ==
غرض اين سوره دعوت عموم بشر است به دين توحيد، و پرهيز از عذابى كه از آن انذار مى كند. سوره ، نخست با مساءله توحيد آغاز مى شود، و سپس به تشريع شريعت براى رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله وسلم ) و اينكه بر آن جناب و بر عامه بشر لازم است از آن پيروى كنند اشاره نموده ، مى فرمايد: چون در پيش روى خود روزى را دارند كه در آن روز بر طبق اعمال صالحى كه انجام داده اند از ايمان و پيروى شريعت ، و بر طبق گناهانى كه كرده اند از اعراض از دين و غيره محاسبه خواهند شد. آنگاه پيشامدهايى را كه هر يك از اين دو طايفه در قيامت دارند ذكر مى كند.
غرض اين سوره، دعوت عموم بشر است به دين توحيد، و پرهيز از عذابى كه از آن انذار مى كند. سوره، نخست با مسأله توحيد آغاز مى شود و سپس، به تشريع شريعت براى رسول خدا «صلى اللّه عليه و آله و سلم» و اين كه بر آن جناب و بر عامه بشر لازم است از آن پيروى كنند، اشاره نموده، مى فرمايد:  
 
چون در پيش روى خود روزى را دارند كه در آن روز بر طبق اعمال صالحى كه انجام داده اند، از ايمان و پيروى شريعت، و بر طبق گناهانى كه كرده اند از اعراض از دين و غيره، محاسبه خواهند شد. آنگاه پيشامدهايى را كه هر يك از اين دو طايفه در قيامت دارند، ذكر مى كند.
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۸ صفحه : ۲۳۵ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۸ صفحه : ۲۳۵ </center>
البته در خلال اين بيانات انذار شديد و تهديد سختى به مستكبرين دارد كه از آيات خدا اعراض مى كنند. و نيز به كسانى كه هواى نفس خود را معبود خود گرفته اند و خدا آنان را گمراه كرد در عين اينكه به گمراهى خود عالم بودند، هشدار مى دهد. و از لطائفى كه در اين سوره آمده بيان معناى نوشتن نامه اعمال و استنساخ آن است .
البته در خلال اين بيانات، انذار شديد و تهديد سختى به مستكبران دارد كه از آيات خدا اعراض مى كنند. و نيز به كسانى كه هواى نفس خود را معبود خود گرفته اند و خدا آنان را گمراه كرد، در عين اين كه به گمراهى خود عالم بودند، هشدار مى دهد. و از لطایفى كه در اين سوره آمده، بيان معناى نوشتن نامه اعمال و استنساخ آن است.
اين سوره به شهادت سياق آياتش در مكه نازل شده . ولى بعضى از مفسرين آيه ((قل للذين امنوا...(( را از مكى بودن استثناء كرده اند، ولى هيچ دليل و شاهدى بر گفتار خود ندارند.
 
حم تَنزِيلُ الْكِتَبِ مِنَ اللَّهِ الْعَزِيزِ الحَْكِيمِ
اين سوره به شهادت سياق آياتش، در مكه نازل شده. ولى بعضى از مفسران، آيه «قُل لِلّذِينَ آمَنُوا...» را از مكّى بودن استثناء كرده اند، ولى هيچ دليل و شاهدى بر گفتار خود ندارند.
ظاهرا جمله ((تنزيل الكتاب (( از باب اضافه صفت به موصوف مى باشد. و كلمه ((تنزيل (( مصدر به معناى مفعول مى باشد. و جمله ((من اللّه (( جار و مجرورى است متعلق به تنزيل . و تمام اين جمله خبر است براى مبتداى حذف شده ؛ يعنى ((هذا((.
 
و معنايش اين است : اين كتابى است نازل شده از ناحيه خداى عزيز حكيم . ما در سابق در باره مفردات اين آيه بحث كرديم .
«'''حم * تَنزِيلُ الْكِتَابِ مِنَ اللَّهِ الْعَزِيزِ الحَْكِيمِ'''»:
 
ظاهرا جمله «تَنزِيلُ الكِتَاب» از باب اضافۀ صفت به موصوف مى باشد. و كلمه «تنزيل»، مصدر به معناى مفعول مى باشد. و جمله «مِنَ اللّه»، جار و مجرورى است متعلق به تنزيل. و تمام اين جمله خبر است براى مبتداى حذف شده؛ يعنى «هذا».
 
و معنايش اين است: اين كتابى است نازل شده از ناحيه خداى عزيز حكيم. ما در سابق، در باره مفردات اين آيه، بحث كرديم.




۱۳٬۶۷۱

ویرایش