گمنام

تفسیر:المیزان جلد۱۳ بخش۳۲: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۶۷: خط ۶۷:


==اصحاب كهف ياران، حضرت مهدى «عج» هستند ==
==اصحاب كهف ياران، حضرت مهدى «عج» هستند ==
و در الدر المنثور است كه ابن مردويه از ابن عباس روايت كرده كه گفت : رسول خدا (صلى اللّه عليه وآله  و سلم) فرمود: اصحاب كهف، ياران مهدى اند.
و در الدر المنثور است كه ابن مردويه، از ابن عباس روايت كرده كه گفت: رسول خدا «صلى اللّه عليه و آله و سلم» فرمود: اصحاب كهف، ياران مهدى اند.


و در برهان از ابن الفارسى آورده كه گفت امام صادق (عليه السلام) فرموده : قائم (عليه السلام) از پشت كوفه خروج مى كند، با هفده نفر از قوم موسى كه به حق راه يافته و با حق عدالت مى كردند، و هفت نفر از اهل كهف و يوشع بن نون و ابودجانه انصارى و مقداد بن اسود و مالك اشتر كه اينان نزد آن جناب از انصار و حكام او هستند.
و در برهان، از ابن الفارسى آورده كه گفت: امام صادق «عليه السلام» فرموده: قائم «عليه السلام»، از پشت كوفه خروج مى كند، با هفده نفر از قوم موسى كه به حق راه يافته و با حق عدالت مى كردند، و هفت نفر از اهل كهف و يوشع بن نون و ابودجانه انصارى و مقداد بن اسود و مالك اشتر، كه اينان نزد آن جناب، از انصار و حكام او هستند.


و در تفسير عياشى از عبدالله بن ميمون از ابى عبدالله (عليه السلام) از پدرش از على بن ابى طالب روايت كرده كه فرمود: وقتى كسى به خدا سوگند مى خورد تا چهل روز مهلت ثنيا دارد،
و در تفسير عياشى، از عبدالله بن ميمون، از ابى عبدالله «عليه السلام»، از پدرش، از على بن ابى طالب روايت كرده كه فرمود: وقتى كسى به خدا سوگند مى خورد تا چهل روز مهلت ثنيا دارد،
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۳ صفحه : ۴۰۲ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۳ صفحه : ۴۰۲ </center>
براى اينكه قومى از يهود از رسول خدا (صلى اللّه عليه وآله وسلم ) از چيزى پرسش كردند حضرت بدون اينكه بگويد ((ان شاء الله (( و استثناء مزبور را به كلام خود ملحق سازد گفت فردا بيائيد تا جواب بگويم، به همين جهت چهل روز خداوند وحى را از آن حضرت قطع كرد، بعد از آن جبرئيل آمد و گفت: «و لاتقولن لشئ انى فاعل ذلك غدا الا ان يشاء اللّه و اذكر ربّك اذا نسيت».
براى اين كه قومى از يهود از رسول خدا «صلى اللّه عليه و آله و سلم»، از چيزى پرسش كردند. حضرت بدون اين كه بگويد «إن شاء الله» و استثناء مزبور را به كلام خود ملحق سازد، گفت: فردا بيایيد تا جواب بگويم. به همين جهت، خداوند، چهل روز وحى را از آن حضرت قطع كرد. بعد از آن جبرئيل آمد و گفت: «وَ لَا تَقُولَنَّ لِشَئٍ إنّى فَاعِلٌ ذَلِكَ غَداً إلّا أن يَشَاءَ اللّه وَ اذكُر رَبَّكَ إذَا نَسِيتَ».


مؤلف: كلمه: «ثنيا» - به ضمه ثاء وسكون نون ودر آخرش الف مقصوره - اسم است براى استثناء. و در معناى اين روايت روايات ديگرى نيز از امام صادق وامام باقر (عليه السلام) رسيده كه از بعضى آنها بر مى آيد كه مراد از سوگند وعده قطعى دادن وكلام مؤ كد آوردن است، همچنان كه استشهاد امام (عليه السلام) در اين روايت به كلام رسول خدا (صلى اللّه عليه وآله وسلم) با اين كه آن جناب سوگندى ياد نكرده بود كاملا دلالت بر اين معنا دارد. واما اين سؤ ال كه اگر كسى سوگندى ياد كند وان شاء الله هم بگويد، ولى پس از انعقاد سوگند آن را بشكند آيا حنث شمرده مى شود وكفاره به عهده اش مى آيد يا نه ، بحثى است فقهى.
مؤلف: كلمه: «ثنيا» - به ضمّه ثاء و سكون نون و در آخرش الف مقصوره - اسم است براى استثناء. و در معناى اين روايت، روايات ديگرى نيز، از امام صادق وامام باقر «عليهما السلام» رسيده، كه از بعضى آن ها بر مى آيد كه مراد از سوگند، وعده قطعى دادن و كلام مؤ كد آوردن است، همچنان كه استشهاد امام «عليه السلام» در اين روايت به كلام رسول خدا «صلى اللّه عليه و آله و سلم» با اين كه آن جناب سوگندى ياد نكرده بود، كاملا دلالت بر اين معنا دارد.  
 
و اما اين سؤال كه: اگر كسى سوگندى ياد كند و أن شاء الله هم بگويد، ولى پس از انعقاد سوگند، آن را بشكند، آيا حنث شمرده مى شود و كفاره به عهده اش مى آيد يا نه، بحثى است فقهى.
<span id='link269'><span>
<span id='link269'><span>
==گفتارى در چند فصل پيرامون اصحاب كهف و سرگذشت ايشان ==
==گفتارى در چند فصل پيرامون اصحاب كهف و سرگذشت ايشان ==
<span id='link270'><span>
<span id='link270'><span>
۱۳٬۷۰۳

ویرایش