گمنام

تفسیر:المیزان جلد۱۳ بخش۱۱: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
خط ۸۰: خط ۸۰:
<span id='link86'><span>
<span id='link86'><span>


==كلام مجمع البيان در معناى آيه (ولاتقف ما ليس لك به علم ) ونقد آن ==
و در مجمع البيان، در معناى جملۀ «وَ لَا تَقفُ مَا لَيسَ لَكَ بِهِ عِلمٌ» گفته است:  
ودر مجمع البيان در معناى جمله ((ولاتقف ما ليس لك به علم (( گفته است : يعنى چيزى را كه نشنيدى به دروغ نگوشنيدم ، وچيزى را كه نديده اى مگوديده ام ، وچيزى را كه علم ندارى مگواطلاع دارم (نقل از ابن عباس وقتاده ) وبعضى گفته اند: يعنى دنبال سر ديگران حرفى نزن وقتى اشخاص از نزد شما مى گذرند بدگوئيشان مكن (نقل از حسن ) و بعضى گفته اند يعنى شهادت دروغ مده (نقل از محمد بن حنفيه )
 
ليكن مطلب اين است كه آيه شريفه ، عام است وشامل هرگفتار ويا كردار ويا تصميمى كه بدون علم باشد مى شود، گوئى اينكه خداى سبحان فرموده است هيچ حرفى مزن مگر اينكه علم داشته باشى كه زدنش جائز است ، وهيچ عملى انجام مده مگر آنكه علم داشته باشى كه انجام آن جائز است ، وهيچ عقيده اى را معتقد مشومگر بعد از آنكه يقين كنى كه اعتقاد به آن جايز است
يعنى چيزى را كه نشنيدى، به دروغ نگو شنيدم، و چيزى را كه نديده اى، مگو ديده ام، و چيزى را كه علم ندارى، مگو اطلاع دارم. (نقل از ابن عباس و قتاده). و بعضى گفته اند: يعنى دنبال سر ديگران حرفى نزن، وقتى اشخاص از نزد شما مى گذرند، بدگویی شان مكن. (نقل از حسن). و بعضى گفته اند: يعنى شهادت دروغ مده. (نقل از محمّد بن حنفيه).
 
ليكن مطلب اين است كه آيه شريفه، عام است و شامل هر گفتار و يا كردار و يا تصميمى كه بدون علم باشد، مى شود. گویى اين كه خداى سبحان فرموده است: «هيچ حرفى مزن، مگر اين كه علم داشته باشى كه زدنش جایز است، و هيچ عملى انجام مده، مگر آن كه علم داشته باشى كه انجام آن جایز است، و هيچ عقيده اى را معتقد مشو، مگر بعد از آن كه يقين كنى كه اعتقاد به آن جايز است».
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۳ صفحه : ۱۳۲ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۳ صفحه : ۱۳۲ </center>
مؤ لف : ليكن اين حرف اشكال دارد، زيرا عموميتش بيش از مفاد آيه است ، آيه از پيروى چيزى نهى مى كند كه بدان علم نداشته باشيم ، نه اينكه پيروى از هر گفتار وكردار واعتقاد را نهى كرده باشد مگر تنها در صورتى كه علم به آن داشته باشيم ، ومعلوم است كه دومى اعم از اولى است .
مؤلف: ليكن اين حرف اشكال دارد. زيرا عموميتش، بيش از مفاد آيه است. آيه از پيروى چيزى نهى مى كند كه بدان علم نداشته باشيم، نه اين كه پيروى از هر گفتار و كردار و اعتقاد را نهى كرده باشد، مگر تنها در صورتى كه علم به آن داشته باشيم، و معلوم است كه دومى، اعم از اولى است.
واما آن معانى ووجوهى كه در آغاز كلام خود از ابن عباس وقتاده نقل كرد، جا داشت آن را در تفسير ((انّ السّمع والبصر والفوآد...(( نقل كند نه در تفسير ((لاتقف ما ليس لك به علم (( كه معلل است ، تا به پاره اى از مصاديق تعليل اشاره بشود.
 
و اما آن معانى و وجوهى كه در آغاز كلام خود، از ابن عباس و قتاده نقل كرد، جا داشت آن را در تفسير «إنَّ السَّمعَ وَ البَصَرَ وَ الفُؤآد...» نقل كند، نه در تفسير «لَا تَقفُ مَا لَيسَ لَكَ بِهِ عِلمٌ»، كه معلل است، تا به پاره اى از مصاديق تعليل اشاره بشود.
<span id='link87'><span>
<span id='link87'><span>
==نهى از تكبر وگردن فرازى كردن ==
==نهى از تكبر وگردن فرازى كردن ==
«'''وَ لاتَمْشِ فى الاَرْضِ مَرَحاً إِنَّك لَن تخْرِقَ الاَرْض وَ لَن تَبْلُغَ الجِْبَالَ طولاً'''»:
«'''وَ لاتَمْشِ فى الاَرْضِ مَرَحاً إِنَّك لَن تخْرِقَ الاَرْض وَ لَن تَبْلُغَ الجِْبَالَ طولاً'''»:
۱۳٬۸۰۸

ویرایش