الشعراء ٢٢٣

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۵:۱۰ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

آنچه را می‌شنوند (به دیگران) القا می‌کنند؛ و بیشترشان دروغگو هستند!

شنيده‌هاى [خويش‌] را القا مى‌كنند و بيشترشان دروغگويند
كه [دزدانه‌] گوش فرا مى‌دارند و بيشترشان دروغگويند،
گوش فرا می‌دهند (تا حرف مؤمنان و قوای قدسی را ربوده و به اتباع خود برسانند) و اکثرشان دروغ می‌گویند (و اندک راست آنها هم برای شبهه کاری و فساد و فتنه انگیزی است).
که گوش [بر القائات و اغواگری های شیطان] می سپرند، و بیشتر شیطان ها دروغگویند،
گوش فرا مى‌دهند و بيشترينشان دروغگويانند.
گوش فرا می‌دهند و بیشترینه آنان دروغگو هستند
[ديوان‌] شنيدنيها [ى دروغ‌] را القا مى‌كنند و بيشترشان دروغگويند.
(به شیاطین) گوش فرا می‌دهند، و بیشترشان دروغگویند (و از پیش خود چیزهائی به هم می‌بافند).
که (دزدانه) گوش‌هاشان را (برای شنیدن وحی) فرا می‌افکنند و بیشترشان دروغگویانند.
که فرادهند گوش را و بیشتر ایشانند دروغگویان‌


الشعراء ٢٢٢ آیه ٢٢٣ الشعراء ٢٢٤
سوره : سوره الشعراء
نزول : ٣ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٥
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«یُلْقُونَ السَّمْعَ»: گوش فرا می‌دهند. شنیده‌های خود را به دیگران القاء می‌کنند و می‌رسانند. «وَ أَکْثَرُهُمْ کَاذِبُونَ»: بیشترشان دروغگویند. مراد این است که کاهنان و غیبگویان مطلقاً دروغگویند، ولی سخنان دروغ خود را در لابلای سخنان و واژه‌های صحیح پنهان و بیان می‌دارند.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - شیاطین، القاگر شنوده هاى خویش به منحرفان، به گونه اى دروغ و خلاف واقع (یلقون السمع و أکثرهم کذبون) ضمایر جمع در «یلقون»، «أکثرهم» و «کاذبون» مى تواند به شیاطین بازگردد. بر این مبنا «سمع» مصدر به معناى مفعول است. «واو» در «و أکثرهم» حالیه و تقدیر آن چنین مى باشد: «یلقى الشیاطین على هؤلاء المنحرفین مسموعاتهم و الحال أن أکثرهم (أکثر الشیاطین) کاذبون فى ما یلقونه; شیاطین، شنوده هاى خود را بر آن منحرفان القا مى کنند; در حالى که بیشترشان (بیشتر شیاطین) در آنچه القا مى کنند، دروغ مى گویند».

۲ - انسان هاى دروغ پرداز و آلوده به گناه، گوش سپرده به القائات دروغین شیاطین (على کلّ أفّاک أثیم . یلقون السمع و أکثرهم کذبون) برداشت یاد شده مبتنى بر این نکته است که ضمیر «یلقون» به «کلّ أفّاک» باز گردد و «یلقون السمع» کنایه از این باشد که آنها تمامى اندیشه و حواس خویش را در اختیار شیاطین مى گذارند. گفتنى است که بر این مبنا ضمیر جمع در «أکثرهم کاذبون» مى تواند به شیاطین بازگردد; یعنى، منحرفان تمام اندیشه و حواس خویش را در اختیار شیاطین مى گذارند; اما بیشتر شیاطین، اخبار دروغ تحویلشان مى دهند.

۳ - تلاش خطاکاران فاسد، براى شایعه پراکنى و القاى باورهاى دروغین خود به مردم (کلّ أفّاک أثیم . یلقون السمع و أکثرهم کذبون) ضمایر جمع در آیه یاد شده، همگى مى تواند به «کلّ أفّاک» باز گردد و «السمع» نیز مصدر به معناى مفعول باشد; یعنى، «یلقى هؤلاء المنحرفون مسموعاتهم على الناس و الحال أنّ أکثرهم کاذبون فیما یلقونه; این دسته از کژاندیشان، شنیده هاى خود را در میان مردم مى پراکنند، در حالى که بیشتر آنان جز دروغ به خورد مردم نمى دهند».

۴ - امکان دست یافتن شیاطین به بعضى از اخبار پنهان (یلقون السمع و أکثرهم کذبون) در صورتى که ضمیر «یلقون» و «أکثرهم» به شیاطین بازگردد، احتمال مى رود که مراد از «یلقون السمع» استراق سمع شیاطین از مکالمات فرشتگان باشد. در این صورت مفهوم «و أکثرهم کاذبون» چنین مى شود: آنان گاه گاهى مى توانند حوادث آینده را بفهمند; ولى معمولاً دروغ مى گویند.

موضوعات مرتبط

  • دروغگویان: رهبر دروغگویان ۲
  • شیاطین: استراق سمع شیاطین ۴; القائات شیاطین ۱; پیروان شیاطین ۲; دروغگویى شیاطین ۱، ۲
  • فاسدان: دروغگویى فاسدان ۳; شایعه پراکنى فاسدان ۳; شبهه افکنى فاسدان ۳
  • گناهکاران: دروغگویى گناهکاران ۳; رهبر گناهکاران ۲; شایعه پراکنى گناهکاران ۳; شبهه افکنى گناهکاران ۳

منابع