الأعراف ١٧٩

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۵:۱۲ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

به یقین، گروه بسیاری از جن و انس را برای دوزخ آفریدیم؛ آنها دلها [= عقلها] یی دارند که با آن (اندیشه نمی‌کنند، و) نمی‌فهمند؛ و چشمانی که با آن نمی‌بینند؛ و گوشهایی که با آن نمی‌شنوند؛ آنها همچون چهارپایانند؛ بلکه گمراهتر! اینان همان غافلانند (چرا که با داشتن همه‌گونه امکانات هدایت، باز هم گمراهند)!

همانا بسيارى از جنيان و آدميان را [گويى‌] براى دوزخ آفريده‌ايم، [چرا كه‌] دل‌هايى دارند كه با آن فهم نمى‌كنند و چشم‌هايى دارند كه با آن نمى‌بينند، و گوش‌هايى دارند كه با آن نمى‌شنوند. آنها چون چهارپايانند بلكه گمراه‌ترند، و آنان غافلانند
و در حقيقت، بسيارى از جنّيان و آدميان را براى دوزخ آفريده‌ايم. [چرا كه‌] دلهايى دارند كه با آن [حقايق را] دريافت نمى‌كنند، و چشمانى دارند كه با آنها نمى‌بينند، و گوشهايى دارند كه با آنها نمى‌شنوند. آنان همانند چهارپايان بلكه گمراه‌ترند. [آرى،] آنها همان غافل‌ماندگانند.
و محققا بسیاری از جن و انس را برای جهنم آفریدیم، چه آنکه آنها را دلهایی است بی‌ادراک و معرفت، و دیده‌هایی بی‌نور و بصیرت، و گوشهایی ناشنوای حقیقت، آنها مانند چهارپایانند بلکه بسی گمراه‌ترند، آنها همان مردمی هستند که غافل‌اند.
و مسلماً بسیاری از جنّیان و آدمیان را برای دوزخ آفریده ایم [زیرا] آنان را دل هایی است که به وسیله آن [معارف الهی را] در نمی یابند، و چشمانی است که توسط آن [حقایق و نشانه های حق را] نمی بینند، و گوش هایی است که به وسیله آن [سخن خدا و پیامبران را] نمی شنوند، آنان مانند چهارپایانند بلکه گمراه ترند؛ اینانند که بی خبر و غافل [ازمعارف و آیات خدای] اند.
براى جهنم بسيارى از جن و انس را بيافريديم. ايشان را دلهايى است كه بدان نمى‌فهمند و چشمهايى است كه بدان نمى‌بينند و گوشهايى است كه بدان نمى‌شنوند. اينان همانند چارپايانند حتى گمراه‌تر از آنهايند. اينان خود غافلانند.
و به راستی بسیاری از جن و انس را برای دوزخ آفریده‌ایم [چرا که‌] دلهایی دارند که با آن در نمی‌یابند، و دیدگانی دارند که با آن نمی‌بینند، و گوشهایی دارند که با آن نمی‌شنوند، اینان همچون چارپایانند، بلکه گمراه‌تر، اینان غافلانند
و هر آينه بسيارى از پريان و آدميان را براى دوزخ بيافريديم- سرانجامشان به دوزخ مى‌رسد-، [زيرا] دلهايى دارند كه به آن [حق را] در نمى‌يابند و چشمهايى دارند كه به آن [حق را] نمى‌بينند، و گوشهايى دارند كه به آن [حق را] نمى شنوند. اينان بسان چارپايانند بلكه گمراه‌ترند همينانند غافلان.
ما بسیاری از جنّیان و آدمیان را آفریده و (در جهان) پراکنده کرده‌ایم که سرانجام آنان دوزخ و اقامت در آن است. (این بدان خاطر است که) آنان دلهائی دارند که بدانها (آیات رهنمون به کمالات را) نمی‌فهمند، و چشمهائی دارند که بدانها (نشانه‌های خداشناسی و یکتاپرستی را) نمی‌بینند، و گوشهائی دارند که بدانها (مواعظ و اندرزهای زندگی‌ساز را) نمی‌شنوند. اینان (چون از این اعضاء چنان که باید سود نمی‌جویند و منافع و مضارّ خود را از هم تشخیص نمی‌دهند) همسان چهارپایانند و بلکه سرگشته‌ترند (چرا که چهارپایان از سنن فطرت پا فراتر نمی‌گذارند، ولی اینان راه افراط و تفریط می‌پویند). اینان واقعاً بی‌خبر (از صلاح دنیاو آخرت خود) هستند.
بی‌گمان بسیاری از جنیان و آدمیان را بی‌چون برای دوزخ (در اثر اعمالشان) نمایان ساخته‌ایم (چرا که) دل‌هایی دارند که با آنها (حقایق را) دریافت نمی‌کنند و چشمانی دارند که با آنها نمی‌بینند و گوش‌هایی دارند که با آنها نمی‌شنوند. آنان همانند چهارپایان بلکه گمراه‌ترند. (آری،) ایشان (هم) اینان غافلانند.
و همانا بیافریدیم برای دوزخ بسیاری از پری و آدمی را آنان را است دلهائی که درنیابند بدانها و آنان را است دیدگانی که نبینند بدانها و آنان را است گوشهائی که نشنوند بدانها آنانند مانند دامها بلکه گمراه‌تر آنانند ناآگاهان‌


الأعراف ١٧٨ آیه ١٧٩ الأعراف ١٨٠
سوره : سوره الأعراف
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٣٤
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«ذَرَأْنَا»: آفریده‌ایم و در جهان پراکنده ساخته‌ایم. «لا یَفْقَهُونَ»: نمی‌فهمند. درک نمی‌کنند.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- جهنم، فرجام بسیارى از انسانها و جنیان (و لقد ذرأنا لجهنم کثیراً من الجن و الإنس)

۲- خداوند بسیارى از انسانها و جنیان را براى ورود به دوزخ آفرید. (و لقد ذرأنا لجهنم کثیراً من الجن و الإنس) «ذرأ» (مصدر ذرأنا) به معناى آفریدن است.

۳- خداوند رقم زننده سرنوشت و تعیین کننده فرجام انسانها و جنیان (و لقد ذرأنا لجهنم کثیراً من الجن و الإنس)

۴- جنیان همانند انسانها مکلف به تصدیق آیات الهى و انجام فرمانهاى او هستند. (و لقد ذرأنا لجهنم کثیراً من الجن و الإنس) با توجه به آیه قبل معلوم مى شود جنیانى به دوزخ خواهند رفت که آیات الهى را تکذیب کنند. بنابراین آنها موجوداتى هستند مکلف به تکالیف الهى و از جمله تکالیف آنها ایمان آوردن به آیات الهى است.

۵- جنیان، مانند انسانها، داراى ابزار ادراک (قلب، چشم و گوش) هستند. (لهم قلوب لایفقهون بها و لهم أعین لایبصرون بها و لهم ءاذان لایسمعون بها)

۶- بسیارى از انسانها و جنیان، على رغم داشتن قلب و ابزار درک، خویشتن را از فهم حقایق و معارف الهى محروم مى سازند. (لهم قلوب لایفقهون بها) جمله «لهم قلوب» (آنها قلب دارند) مى رساند که انسانها و جنیان گمراه ابزار درک دارند و جمله «لایفقهون بها» توضیح مى دهد که آنان از ابزار شناختى که در اختیار دارند بهره نمى گیرند.

۷- انسانها و جنیان داراى نقشى مؤثر در تعیین فرجام و سرنوشت خویش (دوزخى شدن و یا رهایى از آن) (لهم قلوب لایفقهون بها ... و لهم ءاذان لایسمعون بها) جمله «لایفقهون بها» و نظایر آن مى رساند که گمراهان به دلیل بهره نجستن از ابزار شناخت، به وادى گمراهى گرفتار شده اند و بنابراین خود مقصر هستند.

۸- بسیارى از انسانها و جنیان، على رغم برخوردارى از چشمهایى بینا و گوشهایى شنوا، خویشتن را از دیدن و شنیدن آیات الهى محروم مى سازند. (و لهم أعین لایبصرون بها و لهم ءاذان لایسمعون بها)

۹- گرفتار شدن به دوزخ نمود زیانکارى تکذیب کنندگان آیات الهى است. (فأولئک هم الخسرون. و لقد ذرأنا لجهنم کثیراً من الجن و الإنس) آیه مورد بحث مى تواند توضیح زیانى باشد که در ذیل آیه قبل براى گمراهان بیان شده است.

۱۰- عالمان دینى دنیادوست و هواپرست و تکذیب کنندگان آیات الهى، اهل دوزخند. (لکنه أخلد إلى الأرض و اتبع هوه ... و لقد ذرأنا لجهنم کثیراً) برداشت فوق مقتضاى ارتباط آیه مورد بحث با آیات پیشین است.

۱۱- جهنم فرجام انسانها و جنیانى است که خود را از درک معارف و حقایق دین محروم ساخته اند. (و لقد ذرأنا لجهنم ... لهم قلوب لایفقهون بها)

۱۲- تکذیب کنندگان آیات الهى، در محروم بودن از درک معارف الهى مانند چارپایانند. (أولئک کالأنعم) همسانى گمراهان تکذیب کننده آیات با چهارپایان و به اصطلاح «وجه شبه»، به دلیل جمله «لایفقهون بها و ... » (محرومیت از درک معارف الهى) است.

۱۳- تکذیب کنندگان آیات الهى به دلیل بهره نگرفتن از ابزار شناخت معارف الهى از چارپایان بدترند. (بل هم أضل) حرف «بل» براى اضراب است که در این مورد به معناى انتقال از غرضى به غرض مهمتر مى باشد. در نتیجه مفاد «بل» این است که اگر چه تکذیب کنندگان مانند چهارپایان از درک آیات الهى محرومند، ولى چون از ابزارى براى شناخت آیات الهى بهره مند بودند که حیوانات فاقد آن هستند، باید آنان را از چهارپایان نیز فرومایه تر خواند.

۱۴- فهم حقایق و معارف دینى و حق بینى و حق شنوى، ملاک انسانیت و برترى انسان بر چهارپایان است. (أولئک کالأنعم)

۱۵- ناآگاهان به معارف الهى، بى خبران واقعى و مردمى غفلت زده اند. (أولئک هم الغفلون)

روایات و احادیث

۱۶- عن أبى جعفر(ع) فى قوله: «لهم قلوب لا یفقهون بها» اى طبع اللّه علیها فلا تعقل «و لهم أعین» علیها غطاء عن الهدى «لایبصرون بها و لهم آذان لایسمعون بها» اى جعل فى آذانهم وقرا فلن یسمعوا الهدى.[۱] از امام باقر(ع) در توضیح آیه «لهم قلوب ... » روایت شده است: خداوند بر دلهاى آنان مهر نهاده است، بدین سبب نمى فهمند. و بر چشم (باطن) آنان پوشش نهاده شده (راه) هدایت را نمى بینند. و گوش (باطن) آنها سنگینى گرفته (نداى) هدایت را نمى شنوند.

موضوعات مرتبط

  • آیات خدا: آثار تکذیب آیات خدا ۹ ; زیانکارى مکذبان آیات خدا ۹ ; کیفر تکذیب آیات خدا ۱۰ ; محرومان از فهم آیات خدا ۸، ۱۱، ۱۲ ; محرومیت از فهم آیات خدا ۶، ۸، ۱۱ ; مکذبان آیات خدا و چهارپایان ۱۲، ۱۳
  • ادراک: محرومان از ادراک ۸، ۱۱
  • ارزشگذارى: ملاکهاى ارزشگذارى ۱۴
  • انسانیت: ملاک انسانیت ۱۴
  • انسان: ها در جهنم ۱ ; انسان هاى محروم از ادراک ۶ ; برترى انسان بر چهارپایان ۱۴ ; عوامل مؤثر در سرنوشت انسان ۷ ; فرجام انسان ۳ ; فلسفه خلقت انسان ۲ ; منشأ سرنوشت انسان ۳
  • ایمان: به آیات خدا ۴
  • جبر و اختیار:۷
  • جنبندگان: بدترین جنبندگان ۱۳
  • جنیان: ادراک جنیان ۵، ۶ ; تکالیف جنیان ۴ ; جنیان در جهنم ۱ ; جنیان محروم از ادراک ۶، ۸، ۱۱ ; چشم جنیان ۵، ۸ ; عوامل مؤثر در سرنوشت جنیان ۷ ; فرجام جنیان ۳ ; فلسفه خلقت جنیان ۲ ; قلب جنیان ۵، ۶ ; گوش جنیان ۵، ۸ ; مسؤولیت جنیان ۴ ; منشأ سرنوشت جنیان ۳
  • جهنم: موجبات جهنم ۹، ۱۰، ۱۱
  • جهنمیان:۱، ۹، ۱۰، ۱۱
  • حق‌شناسى: اهمیت حق‌شناسى ۱۴
  • خدا: افعال خدا ۳ ; اوامر خدا ۴ ; خالقیت خدا ۲
  • دنیاطلبى: کیفر دنیاطلبى ۱۰
  • دین: اهمیت علم دین ۱۳، ۱۴ ; جاهلان به تعالیم دین ۱۵
  • سعادت: عوامل سعادت ۷
  • شقاوت: عوامل شقاوت ۷
  • شناخت: ابزار شناخت ۱۳
  • علماى دین: دنیاطلب ۱۰ ; علماى دین هواپرست ۱۰
  • غافلان:۱۵
  • قرآن: تشبیهات قرآن ۱۲
  • هواپرستى: کیفر هواپرستى ۱۰

منابع

  1. تفسیر قمى، ج ۱، ص ۲۴۹ ; نورالثقلین، ج ۲، ص ۱۰۳، ح ۳۷۰.