الأنبياء ١١٢

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۶:۵۲ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

(و پیامبر) گفت: «پروردگارا! بحق داوری فرما (و این طغیانگران را کیفر ده)! و پروردگار ما (خداوند) رحمان است که در برابر نسبتهای ناروای شما، از او استمداد می‌طلبم!»

[پيامبر] گفت: اى خداى من! به حق داورى كن [و ظالمان را كيفر ده‌]، و پروردگار ما خداى رحمان، در برابر آنچه توصيف مى‌كنيد، مورد استمداد است
گفت: «پروردگارا، [خودت‌] به حق داورى كن، و به رغم آنچه وصف مى‌كنيد، پروردگار ما همان بخشايشگر دستگير است.»
رسول گفت: الها، تو به حق (میان ما) حکم کن، و پروردگار ما همان خدای مهربان است و بر ابطال آنچه شما بر خلاف حق می‌گویید تنها از او یاری باید خواست.
[پیامبر] گفت: پروردگارا! [میان ما و مشرکان] به حق داوری کن و پروردگار ما مهربان است و [مؤمنان] بر خلاف واقعیتی که [شما مشرکان درباره پیروزی خود وشکست ما] وصف می کنید، از او یاری می خواهند.
گفت: اى پروردگار من، به حق داورى كن. و پروردگار ما بخشاينده است و به رغم آنچه مى‌گوييد همه از او يارى مى‌جويند.
گفت پروردگارا به حق حکم فرما، و پروردگار ما که خدای رحمان است در آنچه می‌گویید مددکار [ما]ست‌
[پيامبر] گفت: پروردگارا، به حق حكم كن. و پروردگار ما خداى رحمان است كه در برابر آنچه [او را به ناسزا] وصف مى‌كنيد از او يارى خواسته مى شود.
(پیغمبر پس از مشاهده‌ی این همه دوری و روگردانی مشرکان از پذیرش اسلام، رو به خدا کرد و عاجزانه) گفت: پروردگارا! دادگرانه (میان من و اینان) داوری کن (تا سرانجام، حال مؤمن و کافر یکسان نباشد. آن گاه روی سخن به مخالفان کرده و اظهار داشت:) پروردگار همه‌ی ما خداوند مهربان است و (سرتاپای وجودمان را رحمت الهی فرا گرفته است. و در برابر) نسبتهای ناروائی که (درباره‌ی اسلام و در مورد ذات پاک خدا) می‌زنید، تنها از او کمک و یاری خواسته می‌شود.
گفت: «پروردگارم! به حق داوری فرمای. و پروردگارمان (همان) رحمتگر بر آفریدگان است، (که) بر آنچه (خلاف حقیقت) توصیف می‌کنید، مورد درخواستِ یاری (یاوران حق) است.»
گفت پروردگارا حکم کن به حقّ و پروردگار ما خدای مهربان است یاری جسته بر آنچه می‌ستائید


الأنبياء ١١١ آیه ١١٢ الأنبياء ١١٣
سوره : سوره الأنبياء
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١١
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«اُحْکُمْ»: داوری فرما و کار را یکسره کن. «الْمُسْتَعَانُ»: کسی که از او استمداد خواسته می‌شود و طلب یاری و کمک می‌گردد. «تَصِفُونَ»: بیان می‌دارید (نگا: یوسف / و ، انبیاء / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- درخواست پیامبر(ص) از پروردگار در باره داورى به حق، بین خود و مشرکان و کافران حق ناپذیر (قل ربّ احکم بالحقّ )

۲- داورى هاى خدا، بر اساس و محور حق است. (ربّ احکم بالحقّ ) برداشت یاد شده بنابراین است که قید «بالحقّ» توضیحى باشد.

۳- پیامبر(ص) مواجه با اوج عناد و روى گردانى مشرکان و کافران بود. (قل ربّ احکم بالحقّ ) از این که رسول اکرم(ص) - با آن که پیامبرى بسیار مهربان و صبور بود - متوسل به دعا علیه مشرکان و کافران شده است، برداشت یاد شده قابل استفاده است.

۴- داورى عادلانه و برحق خداوند، از شؤون ربوبیت او است. (ربّ احکم بالحقّ )

۵- قضاوت و داورى برحق خداوند، برخاسته از علم و آگاهى همه جانبه او است. (إنّه یعلم الجهر من القول و یعلم ماتکتمون ... قل ربّ احکم)

۶- ربوبیت خداوند، مقتضى رحمت بى کران و یارى بخشى بندگان است. (و ربّنا الرحمن المستعان )

۷- پروردگار، داراى رحمت گسترده و کمک دهنده و مددکار است. (و ربّنا الرحمن المستعان ) «الرحمان» (صیغه مبالغه) به معناى کسى است که رحمت او بسیار است و «المستعان» اسم مفعول به معناى کسى است که از او طلبِ کمک شود. گفتنى است که هر دو خبر براى «ربّنا» مى باشند.

۸- مؤمنان، حتى پیامبران، نیازمند امداد خدا در تنگناها (قل ربّ احکم بالحقّ و ربّنا الرحمن المستعان)

۹- اتکا و اتکال پیامبر(ص) به پروردگار بخشنده در برابر تهدیدها، رجزخوانى ها و نسبت هاى نارواى مشرکان و کافران حق ستیز (و ربّنا الرحمن المستعان على ماتصفون) مقصود از توصیف در «ماتصفون»، ممکن است دوچیز باشد: ۱- تهدیدهایى که مشرکان و کافران داشته اند و خود را پیروز و مسلمانان را شکست خورده مى شمردند. ۲- نسبت هاى ناروایى که به پیامبر(ص) و قرآن مى دادند.

۱۰- شرک ورزى و انحراف از توحید، محور و اساس اختلاف پیامبر(ص) با مشرکان و کافران (قل ربّ ... على ماتصفون )

موضوعات مرتبط

  • استمداد: استمداد از مربى ۷
  • اسلام: تاریخ صدر اسلام ۳
  • انبیا: نیازهاى معنوى انبیا ۸
  • توکل: توکل بر خدا ۹
  • حق: اذیتهاى حق ناپذیران ۹; نقش حق ۲
  • خدا: آثار ربوبیت خدا ۶; آثار علم خدا ۵; حقانیت قضاوت خدا ۲، ۴; درخواست قضاوت خدا ۱; زمینه امدادهاى خدا ۶; زمینه رحمت خدا ۶; شؤون ربوبیت خدا ۴; عدالت خدا ۴; ملاک قضاوت خدا ۲، ۵; ویژگیهاى قضاوت خدا ۵
  • ربوبیت: شرایط ربوبیت ۷
  • کافران: اذیتهاى کافران ۹; دشمنى کافران ۳
  • مؤمنان: نیازهاى معنوى مؤمنان ۸
  • محمد(ص): اختلاف محمد(ص) با کافران ۱۰; اختلاف محمد(ص) با مشرکان ۱۰; اذیت محمد(ص) ۹; توکل محمد(ص) ۹; دشمنان محمد(ص) ۳; دعاى محمد(ص) ۱; قضاوت بین محمد(ص) و حق ناپذیران ۱; قضاوت بین محمد(ص) و کافران ۱; قضاوت بین محمد(ص) و مشرکان ۱
  • مشرکان: اذیتهاى مشرکان ۹; دشمنى مشرکان ۳
  • نیازها: نیاز به امدادهاى خدا ۸

منابع