الإسراء ٣٢

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۴:۵۸ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

و نزدیک زنا نشوید، که کار بسیار زشت، و بد راهی است!

|و به زنا نزديك مشويد به درستى كه آن فحشا و راهى بد است
و به زنا نزديك مشويد، چرا كه آن همواره زشت و بد راهى است.
و هرگز به عمل زنا نزدیک نشوید، که کاری بسیار زشت و راهی بسیار ناپسند است.
و نزدیک زنا نشوید که کاری بسیار زشت و راهی بد است.
و به زنا نزديك مشويد. زنا، كارى زشت و شيوه‌اى ناپسند است.
و به زنا نزدیک مشوید که آن ناشایستی و بی‌روشی است‌
و گرد زنا مگرديد، كه آن كارى زشت و راهى بد است.
و (با انجام عوامل و انگیزه‌های زنا) به زنا نزدیک نشوید که زنا گناه بسیار زشت و بدترین راه و شیوه است.
و به زنا نزدیک مشوید، (که) آن همواره (گناهی) تجاوزگر و راهی بد (در زندگی بشر) بوده است.
و نزدیک نشوید زنا را که بوده است آن فحشائی (ناشایستی) و چه زشت است آن راه‌


الإسراء ٣١ آیه ٣٢ الإسراء ٣٣
سوره : سوره الإسراء
نزول : ٨ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٠
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«لا تَقْرَبُوا الزِّنَا»: زنا نکنید. به عوامل قرب زنا و مقدّمات آن از قبیل: چشم‌چرانی، بی‌حجابی، خلوت با اجنبی، رفتن به کانونهای فساد، نگاه به کتابها و فیلمهای آلوده ... نزدیک نشوید. «فَاحِشَةً»: گناه زشت و کاملاً آشکار (نگا: آل‌عمران / نساء / و و ، اعراف / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- زنا، ممنوع و حرام است. (و لاتقربوا الزنى)

۲- پرهیز از هرگونه زمینه اى که موجب کشیده شدن انسان به زنا شود، لازم و واجب است. (و لاتقربوا الزنى) اینکه خداوند، به جاى «لاتزنوا» «(زنا نکنید) فرمود: «لاتقربوا الزنى» (به زنا نزدیک نشوید)، مى تواند براى توجه دادن به این نکته باشد که نه تنها عمل زنا ممنوع است; بلکه باید از عملى که در نهایت منجر به ارتکاب آن مى شود و از زمینه هاى گرایش به فحشاست، نیز پرهیز کرد.

۳- لزوم اجتناب انسان از زمینه هاى ابتلا به فحشا و گناهان بسیار زشت و بد فرجام (و لاتقربوا الزنى إنه کان فحشة و ساء سبیلاً) جمله «إنه کان فاحشة و ...» تعلیل براى نهى «لاتقربوا» است; یعنى، زنا چون فحشا و بد عاقبت است، لازم الاجتناب است، پس باید از فحشا و هر گناهى که عاقبت سوء دارد، پرهیز کرد.

۴- زنا، عملى بس زشت و پلید و راهى بس ناشایست در ارضاى غریزه جنسى (إنه کان فحشة و ساء سبیلاً) «فاحشة» به سخن و رفتارى مى گویند که زشتى آن بسیار است (مفردات راغب).

۵- زنا، عملى شایع و رایج در میان اعراب جاهلى [پیش از اسلام] (و لاتقربوا الزنى إنه کان فحشة و ساء سبیلاً)

۶- زشتى و پلیدى زنا، امرى نهفته در وجدان همه انسانهاى طول تاریخ (إنه کان فحشة و ساء سبیلاً) جمله اسمیه «إنه کان فاحشة و ساء سبیلاً» دلالت بر ثبوت و استمرار دارد و در ضمن تعلیلى است براى نهى «لاتقربوا الزنى». افزودن این تعلیل، براى برانگیختن مردم و مخاطبان جهت عمل به «لاتقربوا» است. چنین امرى هم، وقتى تأثیربخش خواهد بود که خود مردم بدى آن را بفهمند و اطلاق تعلیل، بد بودن آن را در نزد مردم مى رساند.

۷- عمل ناشایست زنا، داراى فرجامى بد و ناگوار براى فرد و جامعه (و ساء سبیلاً) از جمله «راههاى بد» راهى است که منتهى الیه و فرجام آن، ناشایست باشد. بنابراین «ساء سبیلاً» مى تواند مشعر به این معنا باشد که: زنا نه تنها خود فاحشه است; بلکه راهى است بد که فرجام و پیامد آن براى فرد و جامعه نیز، بد و ناپسند است.

۸- نهیها و نبایدهاى دین، مبتنى بر دفع مفاسد از انسانهاست. (إنه کان فحشة و ساء سبیلاً) پرداختن به تبیین علل و مفاسد عمل مورد نهى، مى تواند بیانگر این نکته باشد که: نبایدها و نهیهاى خداوند تابع مفاسد است.

۹- زشتى و قباحت زنا و بیراهه بودن آن در ارضاى طبیعى غریزه جنسى، ملاک حرمت آن است. (و لاتقربوا الزنى إنه کان فحشة و ساء سبیلاً) جمله «إنه کان فاحشة و ساء سبیلاً» به منزله تعلیل براى نهى است و مى تواند مفید معناى یاد شده باشد.

۱۰- تبیین پیامدهاى سوء اعمال ناپسند، و جدایى نهى از آنها از روشهاى هدایتى - تبلیغى قرآن (و لاتقربوا الزنى إنه کان فحشة و ساء سبیلاً)

روایات و احادیث

۱۱- «عن أبى جعفر(ع) قال: ... بعث الله محمداً و ... أنزل علیه فى سورة بنى اسرائیل بمکة ... و أنزل نهیاً عن أشیاء حذر علیها و لم یغلظ فیها و لم یتواعد علیها و قال:... «و لاتقربوا الزنا إنه کان فاحشة و ساء سبیلاً»... .;[۱] از امام باقر(ع) روایت شده است که فرمود:... خداوند حضرت محمد(ص) را برانگیخت و ... بر او آیاتى از سوره بنى اسرائیل را در مکه نازل فرمود ...[که در آن آیات]از چیزهایى که پرهیز از آنها لازم است; ولى در آن نهیها غلظت و شدت نشان نداده و بر ارتکاب موارد نهى وعید عذاب نداده است و فرمود: ... «و لاتقربوا الزنا إنه کان فاحشة و ساء سبیلاً»...».

۱۲- «عن أبى جعفر(ع) فى قوله: «و لاتقربوا الزنا إنه کان فاحشة» یقول: معصیة و مقتاً فإن الله یمقته و یبغضه قال: «و ساء سبیلاً» و هو أشد الناس عذاباً و الزنا من أکبر الکبائر;[۲] از امام باقر(ع) در باره یخن خدا « و لاتقربوا الزنا إنه کان فاحشة» روایت شده است که فرمود: خدا مى گوید:[زنا ]گناه و نفرت انگیز است; زیرا به شدت مورد تنفر و غضب الهى است [و درباره] «و ساء سبیلاً» فرمود: و زناکار عذابش از همه شدیدتر است و زنا از بزرگ ترین گناهان کبیره است».

موضوعات مرتبط

  • احکام ۱، ۲: فلسفه احکام ۱، ۲ ۸، ۹
  • انحراف جنسى: موارد انحراف جنسى ۴، ۹
  • انسان: فطریات انسان ۶
  • تبلیغ: روش تبلیغ ۱۰
  • جامعه: آسیب شناسى اجتماعى ۷
  • جاهلیت: رسوم جاهلیت ۵; زنا در جاهلیت ۵
  • خدا: نواهى خدا ۱۱
  • دین: تعالیم دین ۸
  • زنا: آثار زشتى زنا ۹; اجتناب از مقدّمات زنا ۲; احکام زنا ۱، ۲; حرمت زنا ۱; زشتى زنا ۴; زشتى زنا در تاریخ ۶; زیان اجتماعى ۷; زیان فردى زنا ۷; فرجام شوم زنا ۷; فطریّت زشتى زنا ۶; فلسفه حرمت زنا ۹; گناه زنا ۱۲; نهى از زنا ۱۱
  • عمل: زیان عمل ناپسند ۱۰; عمل ناپسند ۷
  • غریزه جنسى: ارضاى غریزه جنسى ۴
  • فحشا: اهمیت اجتناب از فحشا ۳
  • قرآن: هدایتگرى قرآن ۱۰
  • گناه: اهمیت اجتناب از گناه ۳; اهمیت اجتناب از مقدمات گناه ۳
  • گناهان کبیره ۱۲:
  • محرمات ۱: ملاک محرمات ۱ ۹
  • مفاسد: اهمیت دفع مفاسد ۸
  • واجبات ۲:
  • هدایت: روش هدایت ۱۰

منابع

  1. کافى، ج ۲، ص ۳۰، ح ۱; بحارالأنوار، ج ۶۶، ص ۸۷، ح ۳۰.
  2. نورالثقلین، ج ۳، ص ۱۶۱، ح ۱۸۸; بحارالأنوار، ج ۷۶، ص ۱۹، ح ۵.