الأنبياء ٢٦

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۵:۰۵ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

آنها گفتند: «خداوند رحمان فرزندی برای خود انتخاب کرده است»! او منزه است (از این عیب و نقص)؛ آنها [= فرشتگان‌] بندگان شایسته اویند.

|و گفتند: خداى رحمان فرزندى گرفته است، منزّه است او، بلكه [فرشتگان و اوليا] بندگانى ارجمندند
و گفتند: «[خداى‌] رحمان فرزندى اختيار كرده.» منزّه است او. بلكه [فرشتگان‌] بندگانى ارجمندند،
و مشرکان گفتند که خدای رحمان دارای فرزند است، (حاشا) خدا پاک و منزه از آن است، بلکه (کسانی را که مشرکان فرزند خدا پنداشتند از فرشتگان و مسیح و عزیر) همه بندگان گرامی و مقرب خدا هستند.
و [مشرکان] گفتند: [خدایِ] رحمان فرشتگان را فرزند خود گرفته است. منزّه است او، [فرشتگان، فرزند خدا نیستند] بلکه بندگانی گرامی و ارجمندند.
و گفتند كه خداى رحمان صاحب فرزند است. منزه است او. بلكه آنان بندگانى گرامى هستند،
و گفتند که خداوند رحمان فرزندی برگزیده است، منزه است او، بلکه آنان [فرشتگان‌] بندگانی گرامی‌اند
و [مشركان‌] گفتند: خداى رحمان فرزندى گرفت. [نه،] او پاك و منزه است، بلكه [آن فرشتگان‌] بندگانى گرامى‌اند
(برخی از کفّار عرب) می‌گویند: خداوند رحمان فرزندانی (برای خود، به نام فرشتگان) برگزیده است (چرا که ملائکه دختران خدایند!). یزدان سبحان پاک و منزّه (از این گونه نقصها و عیبها) است. (فرشتگان فرزندان خدا نبوده و) بلکه بندگان گرامی و محترمی هستند (که به هیچ وجه از طاعت و عبادت و اجرا فرمان یزدان سرپیچی نمی‌کنند).
و گفتند: « (خدای) رحمان فرزندی برگرفته.‌» او منزّه است، بلکه (آنان) بندگانی گرامی شده‌اند.
و گفتند برگرفت خداوند مهربان فرزندی منزه است او بلکه بندگانند گرامی‌


الأنبياء ٢٥ آیه ٢٦ الأنبياء ٢٧
سوره : سوره الأنبياء
نزول : ٦ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٩
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«وَلَداً»: فرزندان. در اینجا مراد فرشتگان است (نگا: نحل / ). واژه «وَلَد»: برای مفرد و مثنّی و جمع و مذکّر و مؤنّث به کار می‌رود (نگا: بقره / .

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- فرزند اختیار کردن خداوند، عقیده و پندار مشرکان صدراسلام (و قالوا اتّخذ الرحمن ولدًا ) «إتخاذ» (مصدر «اتّخذ» و از باب افتعال) به معناى برگرفتن و انتخاب کردن، همراه با قبول و خشنودى است.

۲- ملائکه، فرزندان خداوند در پندار مشرکان (و قالوا اتّخذ الرحمن ولدًا ) متعلق «اتّخذ» حذف شده و تقدیر آن به قرینه «بل عباد مکرمون» چنین است: «و قالوا اتخذالرحمان من الملائکة ولداً; گفتند خداوند از میان فرشتگان فرزندى برگزید».

۳- رحمان، نامى شناخته براى خداوند در میان یکتاپرستان، مشرکان، مؤمنان و کافران (قالوا اتّخذ الرحمن ولدًا )

۴- منزه بودن خداوند رحمان، از انتخاب و برگزیدن فرزند (قالوا اتّخد الرحمن ولدًا سبحنه ) «سبحانه» مفعول مطلق براى فعل محذوف (چون «سبحوه») است.

۵- برگرفتن فرزند، نقص و کاستى براى معبود و ناسازگار با مقام الوهیت (قالوا اتّخد الرحمن ولدًا سبحنه) تنزیه خداوند رحمان از انتخاب فرزند، بیانگر این نکته است که فرزندگزینى، نقص و کاستى براى معبود بودن و ناسازگار با مقام الوهیت است.

۶- رحمت گسترده الهى، ناسازگار با داشتن فرزند (قالوا اتّخذ الرحمن ولدًا سبحنه) «رحمان» صیغه مبالغه است و دلالت بر شدت و گستردگى رحمت دارد. ذکر این صفت از میان دیگر اوصاف خداوند، مى تواند بیانگر برداشت یاد شده باشد.

۷- فرشتگان، بندگان مقرب و مکرم خداوند هستند. (بل عباد مکرمون )

۸- عبودیت فرشتگان، مایه قرب و کرامت آنان به درگاه الهى است. (بل عباد مکرمون ) از توصیف فرشتگان به «عباد» (بندگان) برداشت یاد شده به دست مى آید.

۹- عبودیت، عامل دستیابى به مقام کرامت و قرب الهى است. (بل عباد مکرمون )

۱۰- عبودیت، مقامى ارجمند و جایگاهى رفیع (بل عباد مکرمون ) خداوند متعال در توصیف، تمجید و تکریم فرشتگان، عبودیت آنان را یادآور شده است و این مطلب مى رساند که عبودیت، مقامى رفیع و ارجمند است.

روایات و احادیث

۱۱- «عن أمیرالمؤمنین(ع) فى خطبة تعرف بالأشباح قال: ثمّ خلق سبحانه لإسکان سماواته ... خلقاً بدیعاً من ملائکته ...لایدّعون أنهم یخلقون شیئاً معه ممّا إنفرد به «بل عباد مکرمون . لایسبقونه بالقول و هم بأمره یعملون» جعلهم اللّه فیما هنالک أهل الأمانة على وحیه; از امیرالمؤمنین(ع) نقل شده است که آن حضرت در ضمن خطبه اى معروف به اشباح فرمودند: آن گاه خداى سبحان براى جاى دادن در آسمان هاى خود ... آفریده هاى بدیعى از فرشتگان خود را آفرید ... آنان ادعا ندارند که در معیت خدا چیزى را آفریده باشند که آفرینش آن در انحصار او بوده است «بل عباد مکرمون...» خدا آنان را در آن جا اهل امانت بر وحى خود قرار داده است».[۱]

موضوعات مرتبط

  • اسماء و صفات: صفات جلال ۴، ۶
  • الوهیت: الوهیت و فرزنددارى ۵
  • تقرب: عوامل تقرب ۹
  • خدا: آثار رحمت خدا ۶; خدا و فرزند ۴; خدا و ملائکه ۲; موانع فرزنددارى خدا ۶ نامهاى خدا ۳
  • رحمان: معروفیت رحمان ۳
  • عبودیت: آثار عبودیت ۹; ارزش مقام عبودیت ۱۰; اهمیت مقام عبودیت ۱۰
  • عقیده: عقیده به فرزندارى خدا ۱، ۲
  • کرامت: عوامل کرامت ۹
  • مشرکان: عقیده باطل مشرکان ۲; عقیده باطل مشرکان صدراسلام ۱
  • مقربان :۷
  • ملائکه: آثار عبودیت ملائکه ۸; امانتدارى ملائکه ۱۱; تقرب ملائکه ۷; عبودیت ملائکه ۷; عوامل تقرب ملائکه ۸; عوامل تکریم ملائکه ۸; فضایل ملائکه ۷; کرامت ملائکه ۷; نقش ملائکه ۱۱

منابع

  1. نهج البلاغه، خطبه ۹۱; بحارالأنوار، ج ۷۴- ، ص ۳۲۰، ح ۱۷.