گمنام

تفسیر:المیزان جلد۱۳ بخش۱۰: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۴: خط ۴:




۳ - قسم بعدى خطاء، آنست كه مانند قسم اول در اراده خطاء شود و ناشايسته را اراده كند، ولى اتفاقا خلاف آن از آب در آمده وكار نيكى انجام شود، چنين كسى در اراده اش ((مخطى (( ودر عملش ‍ ((مصيب (( است ، واورا براى اراده عمل زشت مذمّت كرده وعمل نيكش را ستايش نمى كنند.
۳ - قسم بعدى «خطاء»، آن است كه مانند قسم اول در اراده خطاء شود و ناشايسته را اراده كند، ولى اتفاقا خلاف آن از آب در آمده و كار نيكى انجام شود. چنين كسى در اراده اش «مُخطئ» و در عملش «مُصِيب» است، و او را براى اراده عمل زشت مذمّت كرده و عمل نيكش را ستايش نمى كنند.
وخلاصه سخن آنكه اگر كسى چيزى را اراده كند وخلاف آن را انجام دهد مى گويند ((اخطاء(( واگر همان چيزى را كه اراده كرده ، انجام دهد مى گويند ((اصاب (( گاهى هم به كسى كه كاربدى كرده ويا اراده بدى كرده مى گويند ((اخطا(( وتعبير معروف ((اصاب الخطاء و اخطاء الصواب واصاب الصواب واخطاء الخطاء(( از همين باب است ، و اين لفظ مشتركى است كه بطورى كه ملاحظه مى كنيد مردد ميان چند معنا است ، واين بر عهده دانشمند اهل تحقيق است كه در هر مورد كاملا جستجونموده ومعناى اين كلمه را معلوم نمايد.
 
و خلاصه سخن آن كه:
 
اگر كسى چيزى را اراده كند و خلاف آن را انجام دهد، مى گويند «أخطَأَ»، و اگر همان چيزى را كه اراده كرده، انجام دهد مى گويند «أصَابَ». گاهى هم به كسى كه كار بدى كرده و يا اراده بدى كرده، مى گويند «أخطَأَ» و تعبير معروف «أصَابَ الخَطَاء وَ أخطَأ الصَّواب و أصَابَ الصَوَابَ وَ أخطَأ الخَطَاء» از همين باب است.
 
و اين لفظ مشتركى است كه به طورى كه ملاحظه مى كنيد، مردد ميان چند معنا است، و اين بر عهده دانشمند اهل تحقيق است كه در هر مورد كاملا جستجو نموده و معناى اين كلمه را معلوم نمايد.
<span id='link76'><span>
<span id='link76'><span>
==نهى از فرزند كشى (چه دختر وچه پسر) از بيم فقر وگرسنگى كه در عرب رسم بوده ==
==نهى از فرزند كشى (چه دختر وچه پسر) از بيم فقر وگرسنگى كه در عرب رسم بوده ==
۱۴٬۱۱۵

ویرایش