گمنام

تفسیر:المیزان جلد۱۴ بخش۳۸: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
خط ۱۳۶: خط ۱۳۶:


==اشاره به مفاد كلى سوره حج ==
==اشاره به مفاد كلى سوره حج ==
اين سوره مشركين را مخاطب قرار داده ، اصول دين و انذار و تخويف را به ايشان خاطر نشان مى سازد، همچنانكه در سوره هاى نازل شده قبل از هجرت مشركين مورد خطابند. اين سوره سياقى دارد كه از آن بر مى آيد مشركين هنوز شوكت و نيرويى داشته اند.
اين سوره، مشركان را مخاطب قرار داده، اصول دين و انذار و تخويف را به ايشان خاطرنشان مى سازد، همچنان كه در سوره هاى نازل شده قبل از هجرت، مشركان مورد خطاب اند. اين سوره، سياقى دارد كه از آن بر مى آيد مشركان هنوز شوكت و نيرويى داشته اند.
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۴ صفحه ۴۷۷ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۴ صفحه ۴۷۷ </center>
و نيز مؤمنين را به امثال نماز، حج ، عمل خير، اذن در قتال و جهاد مخاطب قرار داده ، و آيات آن داراى سياقى است كه مى فهماند مؤمنين جمعيتى بوده اند كه اجتماعشان تازه تشكيل شده ، و روى پاى خود ايستاده، و مختصرى عده و عده و شوكت به دست آورده اند.
و نيز مؤمنان را به امثال نماز، حج، عمل خير، اذن در قتال و جهاد مخاطب قرار داده، و آيات آن داراى سياقى است كه مى فهماند مؤمنان جمعيتى بوده اند كه اجتماعشان تازه تشكيل شده، و روى پاى خود ايستاده، و مختصرى عِدّه و عُدّه و شوكت به دست آورده اند.


با اين بيان به طور قطع بايد گفت كه اين سوره در مدينه نازل شده ، چيزى كه هست نزول آن در اوايل هجرت و قبل از جنگ بدر بوده است . و غرض سوره بيان اصول دين است ، البته با بيانى تفصيلى كه مشرك و موحد هر دو از آن بهره مند شوند. و نيز فروع آن ، ولى بيانش در فروع به طور اجمال است، و تنها مؤمنين موحد از آن استفاده مى كنند، چون تفاصيل احكام فرعى در روزگارى كه اين سوره نازل مى شده هنوز تشريع نشده بود، و به همين جهت در اين سوره كليات فروع دين از قبيل نماز و حج را بيان كرده است.
با اين بيان، به طور قطع بايد گفت كه: اين سوره در مدينه نازل شده. چيزى كه هست، نزول آن در اوايل هجرت و قبل از جنگ بدر بوده است.  


و از آنجايى كه دعوت مشركين به اصول دين توحيد از طريق انذار صورت مى گرفته ، و نيز وادارى مؤمنين به اجمال فروع دين به لسان امر به تقوى بوده ، و قهرا سخن از روز قيامت به ميان آمده ، لذا گفتار را در آن فراز بسط داده ، و در آغاز سوره ، زلزله روز قيامت - كه از علامتهاى آن است و به وسيله آن زمين ويران شده ، و كوهها فرو مى ريزد - را خاطر نشان ساخته است .
و غرض سوره بيان اصول دين است، البته با بيانى تفصيلى كه مشرك و موحد، هر دو از آن بهره مند شوند. و نيز فروع آن، ولى بيانش در فروع به طور اجمال است، و تنها مؤمنان موحد از آن استفاده مى كنند. چون تفاصيل احكام فرعى در روزگارى كه اين سوره نازل مى شده، هنوز تشريع نشده بود، و به همين جهت، در اين سوره، كليات فروع دين از قبيل نماز و حج را بيان كرده است.


بيان آيات تهديد به قيامت كه زلزله اش «شئ عظيم» است
و از آن جايى كه دعوت مشركان به اصول دين توحيد از طريق انذار صورت مى گرفته، و نيز وادارى مؤمنان به اجمال فروع دين به لسان امر به تقوا بوده، و قهرا سخن از روز قيامت به ميان آمده، لذا گفتار را در آن فراز بسط داده، و در آغاز سوره، زلزله روز قيامت - كه از علامت هاى آن است و به وسيله آن زمين ويران شده و كوه ها فرو مى ريزد - را خاطرنشان ساخته است.
 
==بيان آيات تهديد به قيامت كه زلزله اش «شئ عظيم» است==


«'''يَا أَيُّهَا النَّاس اتَّقُوا رَبَّكمْ إِنَّ زَلْزَلَةَ الساعَةِ شىْءٌ عَظِيمٌ'''»:
«'''يَا أَيُّهَا النَّاس اتَّقُوا رَبَّكمْ إِنَّ زَلْزَلَةَ الساعَةِ شىْءٌ عَظِيمٌ'''»:
۱۴٬۱۹۵

ویرایش