مريم ٨

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۵:۰۲ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

گفت: «پروردگارا! چگونه برای من فرزندی خواهد بود؟! در حالی که همسرم نازا و عقیم است، و من نیز از شدّت پیری افتاده شده‌ام!»

گفت: پروردگارا! چگونه مرا پسرى خواهد بود حال آن كه زنم نازاست و من از پيرى به فرتوتى رسيده‌ام
گفت: «پروردگارا، چگونه مرا پسرى خواهد بود و حال آنكه زنم نازاست و من از سالخوردگى ناتوان شده‌ام؟»
زکریا (از فرط شوق و شگفتی و برای حصول اطمینان) عرض کرد: الها، مرا از کجا پسری تواند بود در صورتی که زوجه من نازاست و من هم از شدت پیری خشک و فرتوت شده‌ام؟!
گفت: پروردگارا! چگونه برایم پسری خواهد بود در حالی که همسرم نازا بوده است و خود نیز از پیری به فرتوتی رسیده ام؟!
گفت: اى پروردگار من، مرا از كجا پسرى باشد، حال آنكه زنم نازاينده است. و من خود در پيرى به فرتوتى رسيده‌ام.
گفت پروردگارا چگونه مرا پسری باشد، حال آنکه همسرم نازا است و خود نیز از پیری به فرتوتی و فرسودگی رسیده‌ام‌
گفت: پرودگارا، چگونه مرا پسرى باشد و حال آنكه زنم نازاست و من از پيرى به فرتوتى رسيده‌ام؟
(زکریّا) گفت: پروردگارا! چگونه مرا پسری خواهد بود با این که همسرم نازا است و من نیز به غایتِ پیری رسیده‌ام و افتاده و فرتوت شده‌ام؟
گفت: «پروردگارم! چه زمانی (و چگونه) مرا پسری خواهد بود؟ حال آنکه زنم نازا بوده، و من از سالخوردگی به‌راستی به ناتوانی و ناچاری رسیده‌ام‌؟»
گفت پروردگارا چگونه باشدم پسری و بوده است زنم نازا و بدرست رسیده‌ام از پیری خشکیدگی را


مريم ٧ آیه ٨ مريم ٩
سوره : سوره مريم
نزول : ٦ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٦
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«أَنَّی»: چگونه؟ این پرسش ناشی از شعف و خوشحالی از قُدوم فرزند است که زکریّا می‌خواهد با شیوه و نحوه تولّد آشنا شود و بفهمد که آیا خدا او و همسرش را به سن جوانی برمی‌گرداند و آن گاه چنین کاری صورت می‌پذیرد یا جز این. «عِتِیّاً»: مصدری از ماده (عُتُوّ) است، به غایت پیر شدن و خشکیده و افتاده گشتن.


تفسیر

نکات آیه

۱- بشارت فرزند به زکریا(ع) در روزگار پیرى و فرتوتى وى و نازایى همسر، براى او نویدى شگفت آور بود. (أنّى یکون لى غلم و کانت امرأتى عاقرًا و قد بلغت من الکبر عتیًّا) «أنّى»، یعنى چگونه و از چه راهى؟ (مصباح). «عتیّاً» جمع «عات» از ماده «عتوّ» (از حد گذشتن) است و مفاد جمله «قد بلغت...» این است که من از نظر پیرى به افرادى رسیده ام که در کهن سالى از حدّ گذشته اند. برخى اهل لغت «عتیّاً» را مصدر و به معناى خشک و انعطاف ناپذیر شدن مفاصل و استخوان ها دانسته اند (الکشاف). مفاد جمله دراین صورت این است که من از اثر پیرى به خشکیده شدن اعضاى بدنم رسیده ام.

۲- زکریا(ع)، مایل بود بداند چگونه على رغم مساعد نبودن شرایط طبیعى، داراى فرزند خواهد شد. (أنّى یکون لى غلم ... و قد بلغت من الکبر عتیًّا) تعبیر «أنّى یکون لى غلام» بیانگر اشتیاق زکریا به اطلاع یافتن بر چگونگى تحقق وعده الهى است، نه این که قدرت خداوند بر آن بعید شمرده باشد، او با توجه به موانع موجود، درخواست خود را مطرح کرده بود.

۳- زکریا(ع)، موهبت فرزند را از جلوه هاى ربوبیت خداوند براى خویش مى دانست. (قال ربّ أنّى یکون لى غلم)

۴- دانش و علم پیامبران، محدود است. (قال ربّ أنّى یکون لى غلم)

۵- پرسش از افعال خداوند و شگفتى از آن، با مقامات بلند برگزیدگان الهى منافاتى ندارد. (قال ربّ أنّى یکون لى غلم)

۶- اولیاى خداوند در اجابت خواسته هاى خود، همواره چشم انتظار معجزه و امور خارق العاده نیستند. (قال ربّ أنّى یکون لى غلم) زکریا با آن که به قدرت مطلق خداوند ایمان داشت، در کیفیت اجابت دعایش به توجیه قانع کننده اى دست نیافت، تا آن جا که حیرت زدگى خود را با جمله «أنّى یکون لى غلام» ابراز کرد. این نشان مى دهد که او درصدد یافتن توجیهى بود که با اسباب و علل متعارف سازگار باشد وگرنه همه چیز را با قدرت خداوند امکان پذیر مى دانست.

۷- زکریا(ع)، هنگام بشارت تولد یحیى(ع)، همسرى سال خورده داشت که از آغاز زندگى نازا بود. (و کانت امرأتى عاقرًا) فعل «کانت» در آیه، با بیان دیرینه بودن نازایى، اشاره به گذشت زمان باردارى نیز دارد.

۸- زکریا(ع) در زمان دریافت بشارت تولد یحیى(ع)، در نهایت پیرى و از کف دادن قواى جنسى و شهوانى قرار داشت. (و قد بلغت من الکبر عتیًّا)

۹- زکریا(ع)، در مقام تکلم با خداوند به شیوه اى مؤدّبانه، سخن مى گفت. (قد بلغت من الکبر عتیًّا) جمله «قد بلغت...» کنایه از ناتوانى بر آمیزش جنسى است.

۱۰- لزوم رعایت ادب در گفتار با خداوند (و قد بلغت من الکبر عتیًّا)

۱۱- زکریا(ع)، محرومیت از فرزند را در دوران جوانى خود و همسرش، تنها ناشى از نازایى همسر خویش مى دانست. (و کانت امرأتى عاقرًا و قد بلغت من الکبر عتیًّا) اختصاص وصف «نازایى» به همسر زکریا، گویاى برداشت یاد شده است.

موضوعات مرتبط

  • انبیا: محدوده علم انبیا ۴
  • اولیاءالله: انتظارات اولیاءالله ۶
  • برگزیدگان خدا: پرسش برگزیدگان خدا ۵
  • پیرى: زایمان در پیرى ۸
  • خدا: آداب گفتگو با خدا ۹، ۱۰; پرسش از افعال خدا ۵; تعجب از افعال خدا ۵; نشانه هاى ربوبیت خدا ۳
  • زکریا(ع): ادب زکریا(ع) ۹; بشارت به زکریا(ع) ۱; بى فرزندى زکریا(ع) ۱۱; بینش زکریا(ع) ۳، ۱۱; پرسش زکریا(ع) ۱; پیرى زکریا(ع) ۱، ۸; پیرى همسر زکریا(ع) ۷; تعجب زکریا(ع) ۱; خواسته هاى زکریا(ع) ۲; زکریا(ع) هنگام بشارت یحیى(ع) ۸; عقیمى همسر زکریا(ع) ۱، ۷، ۱۱; فرزنددارى زکریا(ع) ۱، ۲; قصه زکریا(ع) ۷، ۸; گفتگوى زکریا(ع) با خدا ۹; نعمتهاى زکریا(ع) ۳
  • نعمت: نعمت فرزند ۳

منابع