الروم ٣٧

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۵:۱۳ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

آیا ندیدند که خداوند روزی را برای هر کس بخواهد گسترده یا تنگ می‌سازد؟! در این نشانه‌هایی است برای گروهی که ایمان می‌آورند.

|آيا ندانسته‌اند كه [اين‌] خداست كه روزى را براى هر كه بخواهد فراخ مى‌كند يا تنگ مى‌گرداند؟ قطعا در اين [امر] براى مردمى كه ايمان مى‌آورند عبرت‌هاست
آيا ندانسته‌اند كه [اين‌] خداست كه روزى را براى هر كس كه بخواهد فراخ يا تنگ مى‌گرداند؟ قطعاً در اين [امر] براى مردمى كه ايمان مى‌آورند عبرتهاست.
آیا ندیدند که همانا خدا هر که را خواهد وسیع روزی کند و هر که را خواهد تنگ روزی گرداند؟ همانا در این امر ادله روشنی (از حکمت الهی) برای اهل ایمان پدیدار است.
آیا ندانسته اند که خدا رزق و روزی را برای هرکه بخواهد فراخ و گشاده قرار می دهد و [برای هر که بخواهد] تنگ می گیرد؟ یقیناً در این [برنامه] نشانه هایی است برای مردمی که ایمان دارند.
آيا نمى‌بينند كه خدا روزى هر كس را كه بخواهد فراوان مى‌كند يا او را تنگ روزى مى‌سازد؟ در اين عبرتهايى است براى مردمى كه ايمان مى‌آورند.
آیا ندانسته‌اند که خداوند بی‌گمان روزی را برای هر کس که بخواهد گشاده و [برای هر کس که بخواهد] تنگ می‌دارد، بی‌شک در این امر برای اهل ایمان مایه‌های عبرت است‌
آيا نديده‌اند كه خدا روزى را براى هر كه بخواهد فراخ و [يا] تنگ مى‌گرداند؟ همانا در اين [فراخى و تنگى‌] براى مردمى كه ايمان آورند نشانه‌ها و عبرتهاست.
آیا آنان نمی‌دانند که خداوند روزی را برای هر کس که بخواهد گسترده و فراخ و برای هر کس که بخواهد تنگ و کم می‌گرداند؟ (پس نباید نعمت دنیا انسان را مغرور، یا فقر وفاقه انسان را مأیوس سازد). قطعاً در این (افزایش و کاهش نعمتی که حکمت خدا مقتضی می‌داند) نشانه‌های آشکاری (و دلائل بارزی است بر این که کارها به دست دیگری) است، برای کسانی که (حق و حقیقت را) باور می‌دارند.
آیا و ندیدند که همواره خدا روزی را برای هر کس بخواهد فراخ می‌گرداند و (یا) تنگ می‌کند؟ بی‌گمان در این (جریان) برای گروهی که ایمان می‌آورند نشانه‌هاست.
آیا ندیدند که خدا فراخ گرداند روزی را برای هر که خواهد و تنگ سازد همانا در این است آیتهائی برای گروهی که ایمان آرند


الروم ٣٦ آیه ٣٧ الروم ٣٨
سوره : سوره الروم
نزول : ٩ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٨
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«یَبْسُطُ الرِّزْقَ ... وَ یَقْدِرُ»: (نگا: عنکبوت / ).


تفسیر

نکات آیه

۱ - تقدیر معیشت و روزى انسان ها، در اختیار خداوند است. (أَوَلم یروا أنّ اللّه یبسط الرزق لمن یشاء و یقدر)

۲ - مدیریت خداوند در تدبیر معیشت انسان ها، امرى روشن و قابل درک است. (أَوَلم یروا أنّ اللّه یبسط الرزق لمن یشاء و یقدر)

۳ - گشایش روزى، از مظاهر رحمت الهى بر آدمى است. (و إذا أذقنا الناس رحمة ... أَوَلم یروا أنّ اللّه یبسط الرزق)

۴ - زیادى و کمى روزى انسان ها، براساس مشیت و تقدیر خداوند است. (أنّ اللّه یبسط الرزق لمن یشاء و یقدر) «یقدر» - از مصدر «قدر» - به معناى «اندازه گیرى» و نیز «سخت گیرى» آمده است (مفردات راغب). در آیه، به قرینه «یبسط» (گسترش مى دهد) معناى دوم مراد است.

۵ - شادى و یأس بى جهت، به هنگام برخوردارى و تنگنا، با توجّه به خدادادى بودن امکانات، بى معنا است.    و إذا أذقنا الناس رحمة فرحوا بها ... و إن تصبهم سیّئة ... إذا هم یقنطون . أَوَلم یروا أنّ اللّه یبسط الرزق لمن یشاء و یقدر استفهام در «اَوَلم یروا» انکارى است; یعنى: «آنان، غفلت کردند و ندیدند.». بنابراین، استفاده مى شود که توجه به عامل اصلىِ بودن گشایش و تنگى اقتصادى، انسان را از حالت شادمانى و یأس بیجا، دور مى کند.

۶ - فزونى و کاستى یافتن رزق و روزى انسان ها، از آیات الهى براى مؤمنان است. (أنّ اللّه یبسط الرزق ... إنّ فى ذلک لأیت لقوم یؤمنون)

۷ - صاحبان ایمان، قبض و بسط هاى اقتصادى را، از آیات خداوند تلقى مى کنند. (أنّ اللّه یبسط الرزق ... إنّ فى ذلک لأیت لقوم یؤمنون)

موضوعات مرتبط

  • آیات خدا :۶، ۷
  • امکانات مادى: منشأ امکانات مادى ۵
  • انسان: تدبیر زندگى انسان ها ۲
  • خدا: تدبیر خدا ۲; مشیت خدا ۴; مقدرات خدا ۴; نشانه هاى رحمت خدا ۳
  • روزى: ازدیاد روزى ۶، ۷; تقدیر روزى ۴; کمى روزى ۶، ۷; منشأ ازدیاد روزى ۴; منشأ روزى ۱; منشأ کمى روزى ۴; وسعت روزى ۳
  • سرور: سرور ناپسند ۵
  • مؤمنان: بینش مؤمنان ۷
  • یأس: آثار یأس ۵; ناپسندى یأس ۵

منابع