الإسراء ٥٥

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۴:۵۹ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

پروردگار تو، از حال همه کسانی که در آسمانها و زمین هستند، آگاهتر است؛ و (اگر تو را بر دیگران برتری دادیم، بخاطر شایستگی توست،) ما بعضی از پیامبران را بر بعضی دیگر برتری دادیم؛ و به داوود، زبور بخشیدیم.

|و پروردگار تو به [احوال‌] هر كس كه در آسمان‌ها و زمين است داناتر است. و به تحقيق بعضى از انبيا را بر بعضى برترى بخشيديم، و به داود زبور داديم
و پروردگار تو به هر كه [و هر چه‌] در آسمانها و زمين است داناتر است. و در حقيقت، بعضى از انبيا را بر بعضى برترى بخشيديم و به داوود زبور داديم.
و خدای تو به آن که در آسمانها و زمین است داناتر (و به قابلیت هر موجودی آگاه‌تر) است، و همانا ما بعضی از انبیاء را بر بعضی دیگر برتری دادیم و به داوود زبور را عطا کردیم.
و پروردگارت به هر که [و هر چه] در آسمان ها و زمین است، داناتر است. و به یقین برخی از پیامبران را بر برخی دیگر برتری دادیم وبه داود زبور عطا کردیم.
و پروردگار تو به آنچه در آسمانها و زمين است آگاه‌تر است. بعضى از پيامبران را بر بعضى ديگر برترى نهاديم و به داود زبور را داديم.
و پروردگار تو به هر آنکه در آسمانها و زمین هست، داناتر است، و به راستی بعضی از پیامبران را بر بعضی دیگر برتری بخشیده‌ایم، و به داوود زبور عطا کرده‌ایم‌
و پروردگار تو به آنچه در آسمانها و زمين است داناتر است، و هر آينه برخى از پيامبران را بر برخى برترى نهاديم و به داوود زبور داديم.
پروردگارت از (احوال همه‌ی) مردمان و چیزهائی که در آسمانها و زمینند آگاه‌تر (از هر کسی) است (و می‌داند چه کسانی را از میان توده‌ی مردم به پیغمبری برمی‌گزیند). ما برخی از پیغمبران را بر برخی دیگر برتری داده‌ایم، و (از جمله) به داود زبور عطاء نموده‌ایم (و او را بدان افتخار بخشیده و بالاتر از بعضی انبیاء قرار داده‌ایم. به تو نیز قرآن ارمغان کرده و خاتم و سرآمد همه‌ی پیغمبرانت ساخته‌ایم).
و پروردگارت به هر که در آسمانها و زمین است (از همگان) داناتر است. و به‌راستی بعضی از پیامبران بزرگ را بر بعضی (از ایشان) بی‌گمان برتری بخشیدیم، و داوود را زبور دادیم.
و پروردگارت داناتر است بدانکه در آسمانها است و زمین و همانا برتری دادیم بعض پیمبران را بر بعضی و دادیم به داود زبور را


الإسراء ٥٤ آیه ٥٥ الإسراء ٥٦
سوره : سوره الإسراء
نزول : ٢ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٩
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«زَبُوراً»: نام کتاب آسمانی داود است (نگا: نساء / .

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- پروردگار عالم نسبت به احوال همه موجودات آسمانها و زمین، از خود آنها داناتر و آگاهتر است. (و ربّک أعلم بمن فى السموت و الأرض)

۲- پیامبر(ص)، تحت توجه و پرورش ویژه خداوند قرار داشت. (و ربّک أعلم بمن فى السموت و الأرض) با توجه به اینکه خداوند ربّ همه موجودات است و در آیه قبل نیز خود را «ربّ» همه انسانها معرفى کرد; ولى در این آیه «ربّ» به ضمیر مفرد مخاطب - که مقصود از آن پیامبر(ص) است - اضافه شده و این حکایت از آن دارد که آن حضرت، تحت توجه و پرورش خاص خداوند قرار داشت.

۳- ربوبیت خداوند، مقتضى علم و آگاهى او به همه موجودات آسمانها و زمین است. (ربّک أعلم بمن فى السموت و الأرض)

۴- جهان آفرینش، داراى آسمانهاى متعدد است. (السموت)

۵- در آسمانها، همچون زمین، موجوداتى باشعور زندگى مى کنند. (أعلم بمن فى السموت و الأرض) استعمال «من» - که غالباً براى موجودات ذى شعور اطلاق مى گردد - در آیه فوق، مى تواند مشعر به نکته یاد شده باشد.

۶- مرتبه و مقام معنوى انبیا، متفاوت بوده و برخى از آنان بر بعضى دیگر برترى دارند. (و لقد فضّلنا بعض النبیّن على بعض)

۷- اعطاى فضیلت بیشتر به برخى از انبیا از جانب خداوند، بر اساس علم او به شایستگى و لیاقت آنان است. (و ربّک أعلم بمن ... و لقد فضّلنا بعض النبیّن على بعض)

۸- پیامبر(ص)، از زمره انبیاى برتر و برگزیده خداوند است. (و لقد فضّلنا بعض النبیّن على بعض) ذکر «و لقد فضّلنا بعض ...» پس از ذکر برخوردهاى مشرکان با پیامبر(ص) و سؤالهاى آنان احتمال دارد پاسخ سؤال مقدرى باشد و یا جواب اشکالى باشد که مشرکان درباره شخصیت پیامبر(ص) مطرح مى کرده اند.

۹- خداوند، به داوود(ع) کتاب آسمانى «زبور» را اعطا کرد. (و ءاتینا داود زبورًا)

۱۰- حضرت داوود(ع)، از زمره انبیاى برتر و برگزیده خداوند (و لقد فضّلنا بعض النبیّن على بعض و ءاتینا داود زبورًا) از اینکه خداوند، پس از ذکر برترى برخى از انبیا بر بعضى دیگر، از حضرت داوود(ع) سخن به میان آورده است، مى تواند از باب ذکر خاص پس از عام، مشعر به نکته یاد شده باشد.

روایات و احادیث

۱۱- «عن رسول الله(ع) قال: إنى کنت أوّل من أقرّ بربّى جلّ جلاله و أوّل من أجاب حیث أخذ الله میثاق النبیین...;[۱] از رسول خدا(ص) روایت شده است که فرمود: من اولین کسى بودم که اقرار به پروردگارم - جلّ جلاله - کردم و اولین پاسخ دهنده بودم آن گاه که خداوند از پیامبران پیمان مى گرفت...».

۱۲-«[النبى(ص)] قال: ... أمّا العشرون: أنزل الزبور على داود فى عشرین یوماً خلون من شهر رمضان و ذلک قوله فى القرآن: «و آتینا داود زبوراً»...;[۲] [پیامبر(ص)] فرمود: ... اما بیست ... مقصود بیستم ماه رمضان است که در آن زبور بر داوود نازل شد و این سخن خدا در قرآن است که مى فرماید: و آتینا داود زبوراً...».

موضوعات مرتبط

  • آسمان: تعدد آسمان ها ۴; موجودات باشعور آسمان ها ۵
  • انبیا: تفاوت انبیا ۶; زمینه تفضل به انبیا ۷; مراتب انبیا ۶، ۷; مقامات انبیا ۶، ۱۰; منشأ تفاوت انبیا ۷
  • برگزیدگان خدا ۸، ۱۰:
  • خدا: آثار ربوبیت خدا ۳; آثار علم خدا ۷; ربوبیت خدا ۲; زمینه علم غیب خدا ۳; علم غیب خدا ۱
  • داود(ع): برگزیدگى داود(ع) ۱۰; کتاب داود(ع) ۱۲; مقامات داود(ع) ۱۰
  • زبور: زبور از کتب آسمانى ۹; وقت نزول زبور ۱۲
  • لیاقت: نقش لیاقت ۷
  • مؤمنان: اولین مؤمن ۱۱
  • محمد(ص): ایمان محمد(ص) ۱۱; برگزیدگى محمد(ص) ۸; فضایل محمد(ص) ۱۱; مربى محمد(ص) ۲; مقامات محمد(ص) ۸

منابع

  1. علل الشرایع، ص ۱۲۴، ح ۱، ب ۱۰۴; نورالثقلین، ج ۳، ص ۱۷۵، ح ۲۵۵.
  2. اختصاص مفید، ص ۴۷; بحارالأنوار، ج ۹، ص ۳۴۱- ، ح ۲۰.