الفرقان ٣٦

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۵:۰۸ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

و گفتیم: «به سوی این قوم که آیات ما را تکذیب کردند بروید!» (امّا آن مردم به مخالفت برخاستند) و ما به شدّت آنان را درهم کوبیدیم!

|پس گفتيم: به سوى قومى برويد كه آيات ما را تكذيب كردند پس ما آنان را به سختى هلاك نموديم
پس گفتيم: «هر دو به سوى قومى كه نشانه‌هاى ما را به دروغ گرفتند برويد.» پس [ما] آنان را به سختى هلاك نموديم.
آن گاه گفتیم که رو به جانب آن قوم که آیات ما را تکذیب کردند روید. پس آنها را (پس از تکذیب آن دو) سخت هلاک گردانیدیم.
پس گفتیم: هر دو به سوی گروهی که آیات ما را تکذیب کردند، بروید. [آن گروه در برابر حق لجاجت و تکبّر ورزیدند] در نتیجه آنان را به شدت درهم کوبیده و هلاک کردیم.
و گفتيم: نزد مردمى كه آيات ما را تكذيب كرده‌اند، برويد. و آن قوم را به سختى هلاك كرديم.
آنگاه گفتیم که به سوی قومی که آیات ما را دروغ انگاشتند بروید، آنگاه به کلی نابودشان کردیم‌
و گفتيم: برويد به سوى قومى كه آيات ما را دروغ انگاشتند پس آنان را بسختى هلاك كرديم.
گفتیم: هر دو نفر به سوی مردمانی بروید که آیات ما را تکذیب کرده‌اند (و نشانه‌های خدا را که در آفاق و انفس پخش است نادیده گرفته‌اند و تعلیمات انبیای پیشین را پشت گوش انداخته‌اند. موسی و هارون به پیش فرعون و فرعونیان رفتند و آنان آن دو را تکذیب کردند) پس ما ایشان را به شدّت هلاک و نابود کردیم.
پس گفتیم: «هر دو سوی قومی - که با نشانه‌های ما (همان‌ها و ما را) تکذیب کردند – بروید.» پس (ما) آنان [:تکذیب‌کنندگان] را در هلاکتی بسیار سخت سرنگون کردیم سرنگون کردنی.
پس گفتیم بروید بسوی قومی که دروغ پنداشتند آیتهای ما را پس سرنگون ساختیمشان سرنگونیی‌


الفرقان ٣٥ آیه ٣٦ الفرقان ٣٧
سوره : سوره الفرقان
نزول : ٦ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٩
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«کَذَّبُوا بِآیَاتِنَا ...»: مراد از (آیات) نشانه‌های خداشناسی موجود در گستره هستی، یا آیات کتابهای آسمانی پیشین، و یا معجزات نهگانه‌ای است که بر دست موسی انجام گرفته است. «فَدَمَّرْنَاهُمْ تَدْمِیراً»: ایشان را سخت هلاک ساختیم. این جمله جواب جمله مقدّر محذوفی بوده و در اصل چنین است: فَذَهَبَا إِلَیْهِم بِالرِّسَالَةِ فَکَذَّبُوهُمَا فَدَمَّرْنَاهُمْ تَدْمِیراً ... در اینجا علّت استحقاق عذاب فرعون و فرعونیان مورد نظر است، و چکیده‌ای از سرگذشت ایشان بدون در نظر گرفتن تقدم و تأخر زمانی مطالب حادثه، برای پیغمبر نقل می‌شود.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - موسى و هارون(ع) به فرمان خداوند، براى هدایت تکذیب کنندگان آیات و معجزات الهى، به جانب آنان فرستاده شدند. (فقلنا اذهبا إلى القوم الذین کذّبوا بأیتنا) مقصود از «القوم الذین کذّبوا» فرعون و قوم او (قبطیان) است و مراد از «آیاتنا» نشانه ها و معجزات الهى مى باشد نه آیات الهى در تورات; زیرا تورات پس از به هلاکت رسیدن فرعون و قوم او، براى بنى اسرائیل نازل گردید.

۲ - هارون، شریک و همتاى موسى(ع) در امر رسالت و تبلیغ فرعون و قوم او (و لقد ءاتینا موسى الکتب ... أخاه هرون وزیرًا. فقلنا اذهبا إلى القوم الذین کذّبوا بأیتنا)

۳ - به میان مردم رفتن و در متن جامعه بودن، شیوه موسى و هارون در دعوت و انجام رسالت الهى (فقلنا اذهبا إلى القوم الذین کذّبوا بأیتنا)

۴ - فرعون و قوم او، دعوت حضرت موسى و هارون(ع) را نپذیرفته و آیات و معجزات الهى را تکذیب کردند. (فقلنا اذهبا إلى القوم الذین کذّبوا بأیتنا فدمّرنهم تدمیرًا)

۵ - خداوند، فرعون و قومش را به خاطر تکذیب آیات الهى، دچار هلاکتى سخت و شگفت آور کرد. (الذین کذّبوا بأیتنا فدمّرنهم تدمیرًا) «تدمیر» (مصدر «دمّرنا») به معناى هلاک و نابود کردن است و «تدمیراً» - که مفعول مطلق براى «دمّرنا» است - براى تأکید معناى هلاکت و نوع شگفت آور آن است.

۶ - هلاکت فرعون و قومش، پس از اتمام حجت خدا با آنان به وسیله موسى و هارون(ع) بوده است. (فقلنا اذهبا إلى القوم الذین کذّبوا بأیتنا فدمّرنهم تدمیرًا)

۷ - تکذیب آیات خداوند و نپذیرفتن دعوت انبیا، در پى دارنده سقوط و نابودى جوامع بشرى (فقلنا اذهبا إلى القوم الذین کذّبوا بأیتنا فدمّرنهم تدمیرًا)

موضوعات مرتبط

  • آیات خدا: آثار تکذیب آیات خدا ۷; کیفر تکذیب آیات خدا ۵; مکذبان آیات خدا ۴; هدایت مکذبان آیات خدا ۱
  • اتمام حجت: آثار اتمام حجت ۶
  • انبیا: آثار تکذیب انبیا ۷
  • جامعه: آسیب شناسى اجتماعى ۷ ; عوامل انحطاط جامعه ۷; عوامل هلاکت جامعه ۷
  • فرعون: اتمام حجت بر فرعون ۶; حق ناپذیرى فرعون ۴; عوامل هلاکت فرعون ۵; هدایت فرعون ۲; هلاکت فرعون ۶
  • فرعونیان: اتمام حجت بر فرعونیان ۶; تاریخ فرعونیان ۴ ، ۵; حق ناپذیرى فرعونیان ۴; عوامل هلاکت فرعونیان ۵; هدایت فرعونیان ۲; هلاکت فرعونیان ۶
  • موسى(ع): اتمام حجت موسى(ع) ۶; تبلیغ موسى(ع) ۲; روش تبلیغ موسى(ع) ۳; مردمى بودن موسى(ع) ۳; مسؤولیت موسى(ع) ۱; مکذبان موسى(ع) ۴; وزیر موسى(ع) ۲; هدایتگرى موسى(ع) ۱; یاور موسى(ع) ۲
  • هارون(ع): اتمام حجت هارون(ع) ۶; روش تبلیغ هارون(ع) ۳; مردمى بودن هارون(ع) ۳; مسؤولیت هارون(ع) ۱; مکذبان هارون(ع) ۴; نقش هارون(ع) ۲; هدایتگرى هارون(ع) ۱
  • هلاکت: زمینه هلاکت ۶

منابع