الأنبياء ٨١

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۵:۰۵ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

و تندباد را مسخّر سلیمان ساختیم، که بفرمان او بسوی سرزمینی که آن را پربرکت کرده بودیم جریان می‌یافت؛ و ما از همه چیز آگاه بوده‌ایم.

|و تندباد را مسخر سليمان كرديم كه به فرمان او به سوى سرزمينى كه در آن بركت نهاده بوديم روان مى‌گشت، و ما به هر چيزى آگاه بوديم
و براى سليمان، تندباد را [رام كرديم‌] كه به فرمان او به سوى سرزمينى كه در آن بركت نهاده بوديم جريان مى‌يافت، و ما به هر چيزى دانا بوديم.
و باد تند سیر صرصر را ما مسخر سلیمان گردانیدیم که به امر او بدان سرزمین (سرزمین شامات) که با برکت برای جهانیان کردیم حرکت می‌کرد، و ما به همه امور عالم داناییم.
و برای سلیمان، تندباد را رام و مسخّر کردیم که به فرمانش به سوی آن سرزمینی که در آن برکت نهادیم، حرکت می کرد و ما همواره به همه چیز داناییم.
و تندباد را مسخّر سليمان كرديم كه به امر او در آن سرزمين كه بركتش داده بوديم حركت مى‌كرد. و ما بر هر چيزى آگاهيم.
و برای سلیمان باد تندرو را [تسخیر کردیم‌] که به فرمان او به سرزمینی که آن را برکت داده بودیم روان می‌شد، و به هر چیزی دانا [و توانا]ییم
و باد تند و سخت را براى سليمان [رام كرديم‌] كه به فرمان او به سوى سرزمينى كه در آن بركت نهاده‌ايم- سرزمين شام- روان بود و ما به همه چيز دانا بوديم.
ما باد تند و سریع را فرمانبردار سلیمان کرده بودیم تا به فرمان او به سوی سرزمینی حرکت کند که پرخیر و برکتش ساخته بودیم. و (این، جای شگفت نیست، چرا که) ما بر هر چیزی آگاه و دانا بوده (و هستیم).
و برای سلیمان، بادِ وزان را - در حالی‌که به فرمان او سوی سرزمینی که در آن برکت نهاده بودیم جریان می‌یافت - مسخر کردیم. و ما به هر چیزی دانا بوده‌ایم.
و برای سلیمان باد را سخت وزنده روان می‌شد به فرمان او بسوی سرزمینی که برکت نهادیم در آن و بودیم به هر چیزی دانایان‌


الأنبياء ٨٠ آیه ٨١ الأنبياء ٨٢
سوره : سوره الأنبياء
نزول : ٦ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٦
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«عَاصِفَة»: تند باد. در اینجا مراد قوی و سریع‌السیر است، امّا خوش‌رَو و بی‌لرزش و آسایش‌بخش (نگا: ص / ). امروزه استفاده از جریان و فشار هوا به عنوان وسیله جابه‌جائی و حرکت برای همگان روشن و آشنا است. واژه (عاصِفَة) حال است. «بِأَمْرِهِ»: به فرمان سلیمان. طبق اراده او. «الأرْضِ الَّتِی ...»: مراد سرزمین شام است که مَقرّ فرماندهی سلیمان بوده است. ولی تنها مسیر بادهای مسخر، سرزمین مبارک شام نبوده، و بلکه به هرجا که سلیمان می‌خواسته است حرکت می‌کردند (نگا: ص / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- خداوند، تند بادها را براى سلیمان(ع) تسخیر و رام کرد. (و سخّرنا مع داود الجبال ... و لسلیمن الریح عاصفة تجرى بأمره ) «لسلیمان...» عطف بر عبارت «مع داود...» است; یعنى، «سخّرنالسلیمان الریح»

۲- حرکت تند بادها، با فرمان حرکت سلیمان(ع) انجام مى گرفت. (و لسلیمن الریح عاصفة تجرى بأمره )

۳- حرکت تند باد به سوى سرزمین سرشار از برکات الهى به فرمان سلیمان(ع) (تجرى بأمره إلى الأرض التى برکنا فیها )

۴- مسخر و رام بودن تندبادها در دست سلیمان(ع) و فرمان روایى ایشان بر آنها، معجزه آن حضرت و دلیل پیامبرى او (و لسلیمن الریح عاصفة ) نوع مفسران برآنند که این آیه و آیات دیگر، در مقام بیان معجزه هاى پیامبران گذشته و دلایل نبوت آنان است.

۵- برکت یافتن هر سرزمین، درگرو خواست و عنایت خدا است. (إلى الأرض التى برکنا فیها )

۶- تفاوت سرزمین ها از جهت ارزش، برکت و توجهات خداوند به آن (إلى الأرض التى برکنا فیها )

۷- تمامى هستى، در سیطره علم لایزال الهى است. (و کنّا بکلّ شىء علمین )

۸- مسخر گشتن تندباد و به فرمان درآمدن آن براى سلیمان(ع)، در پرتو اراده و علم گسترده الهى بود. (و لسلیمن الریح ... و کنّا بکلّ شىء علمین ) عبارت «بکلّ شىء عالمین» مى رساند که این کار، براساس قوانین علمى صورت گرفته و خداوند با علم گسترده خویش به آن قوانین، اراده کرده بود که تندباد تحت فرمان سلیمان قرار گیرد.

۹- رام کردن تندبادها و به فرمان درآوردن آنها براى سلیمان(ع)، کارى حکیمانه و عالمانه از سوى خداوند بود. (و لسلیمن الریح عاصفة ... و کنّا بکلّ شىء علمین )

۱۰- واگذارى امکانات و اختیارات به دیگران، نیازمند دانش و آگاهى متناسب با آنها است. (و لسلیمن الریح ... و کنّا بکلّ شىء علمین ) جمله «و کنّا بکلّ شىء عالمین» مى رساند که اعطاى قدرت تسخیر بادها به سلیمان(ع) برخاسته از علم و آگاهى خداوند بود. بنابراین مى توان استفاده کرد که هرگونه واگذارى قدرت و امکانات به دیگران، باید به جا براساس علم و آگاهى متناسب با آنها گیرد.

موضوعات مرتبط

  • امکانات مادى: شرایط اعطاى امکانات مادى ۱۰
  • باد: انقیاد باد ۲
  • خدا: آثار اراده خدا ۸; آثار علم خدا ۸; آثار لطف خدا ۵، ۶; آثار مشیت خدا ۵; اختصاصات خدا ۷; افعال خدا ۱; حکمت خدا ۹; علم خدا ۹; وسعت علم خدا ۷
  • سرزمینها: ارزش سرزمینها ۶ ;سرزمینهاى با برکت ۳; منشأ برکت سرزمینها ۵، ۶; منشأ تفاوت سرزمینها ۶
  • سلیمان(ع): اوامر سلیمان(ع) ۳; تسخیر باد براى سلیمان(ع) ۱، ۲، ۳، ۴، ۹; دلایل نبوت سلیمان(ع) ۴; فضایل سلیمان(ع) ۱، ۲، ۳; معجزه سلیمان(ع) ۴; منشأ تسخیر باد براى سلیمان(ع) ۸
  • علم: نقش علم ۱۰

منابع