يوسف ٧

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۴:۵۳ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

در (داستان) یوسف و برادرانش، نشانه‌ها (ی هدایت) برای سؤال‌کنندگان بود!

به راستى در ماجراى يوسف و برادرانش براى سؤال كنندگان عبرت‌هاست
به راستى در [سرگذشتِ‌] يوسف و برادرانش براى پُرسندگان عبرتهاست.
همانا در حکایت یوسف و برادرانش برای دانش طلبان و اهل تحقیق عبرت و حکمت بسیار مندرج است.
بی تردید [در داستان] یوسف و برادرانش نشانه هایی [از ربوبیّت، رحمت و لطف خدا] برای مردم کنجکاو است.
در داستان يوسف و برادرانش براى آنان كه از آن پرسيده‌اند عبرتهاست.
به راستی در داستان یوسف و برادرانش برای پرسندگان عبرتهاست‌
براستى در [سرگذشتِ‌] يوسف و برادرانش نشانه‌ها- نشانه‌هاى قدرت و حكمت خداوند يا هدايت- و عبرتها براى پرسندگان است.
در (سرگذشت) یوسف و برادرانش دلائل و نشانه‌هائی (بر قدرت خدا و مرحمت او به بندگان باایمانش) است برای کسانی که پرسندگان (و مشتاقان آگاهی) از آن می‌باشند.
به‌راستی و درستی در (سرگذشت) یوسف و برادرانش برای پرسندگان نشانه‌هایی بوده‌است.
همانا در یوسف و برادرانش آیتهائی است برای پرسش‌کنندگان‌


يوسف ٦ آیه ٧ يوسف ٨
سوره : سوره يوسف
نزول : ١١ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٨
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«فِی یُوسُفَ»: در سرگذشت یوسف. مضاف محذوف است.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- داستان یوسف و برادرانش ، حاوى نشانه ها و آیاتى فراوان از ربوبیت خدا و علم و حکمت او (إن ربک علیم حکیم. لقد کان فى یوسف و إخوته ءایت للسائلین) «آیات» به معناى نشانه هاست و چون در جمله «لقد کان ...» بیان نشده است که داستان یوسف و برادرانش نشانه چه حقیقت و یا حقایقى مى تواند باشد و به عبارت دیگر، متعلق «آیات» ذکر نشده است، مى توان گفت متعلق آن، حقایق مطرح شده در آیه قبل است که از جمله آنها ربوبیت، علم و حکمت خداوند است (إن ربک علیم حکیم).

۲- خداوند ، انسانها را به تأمل در سرگذشت یوسف(ع) و برادرانش ترغیب کرده است. (لقد کان فى یوسف و إخوته ءایت للسائلین) حرف لام در «لقد» نشانه قسم مقدر و «قد» نیز براى تأکید است. هدف از تأکید و سوگند خداوند بر اینکه در داستان یوسف و برادرانش آیاتى براى پرسش کنندگان است ، ترغیب انسانها به تأمل در آن داستان مى باشد.

۳- پرسش مردم از پیامبر(ص) درباره سرگذشت یوسف(ع) (لقد کان فى یوسف و إخوته ءایت للسائلین)

۴- پیدایش سؤالهایى درباره علم و حکمت خداوند و امتیازات یوسف(ع) ، باعث طرح داستان یوسف(ع) در قرآن (إن ربک علیم حکیم. لقد کان فى یوسف و إخوته ءایت للسائلین)

۵- سرگذشت یوسف(ع) بیانگر دلیل و علت برگزیده شدنش از ناحیه خدا ، یاد دادن تعبیر رؤیا و تحلیل حوادث به او و اعطاى نعمت کامل به وى است. (یجتبیک ربک و یعلمک ... لقد کان فى یوسف و إخوته ءایت للسائلین) برداشت فوق ، ناظر به این مطلب است که متعلق کلمه «آیات»، «اجتبا و گزینش یوسف(ع) و...» باشد که از جمله هاى «کذلک یجتبیک ربک و ...» به دست مى آید.

۶- تنها جویندگان حقیقت و پژوهشگران وادى معرفت ، به نشانه هاى ربوبیت خدا و علم و حکمت او در داستان یوسف پى خواهند برد. (لقد کان فى یوسف و إخوته ءایت للسائلین) بدیهى است که داستان یوسف(ع) و برادرانش، حاوى آیات و نشانه هاست ، چه پرسشگرى باشد یا نباشد. بنابراین حرف لام در «للسائلین» لام انتفاع است و «للسائلین» گویاى این است که پرسشگران و محققان ، از آن داستان سود مى برند.

۷- سرگذشت انسانها ، شکل دهنده ماهیت و حقیقت آنهاست. (لقد کان فى یوسف و إخوته ءایت للسائلین) نیاوردن کلمه «قصة» در جمله «لقد کان فى یوسف ...» - با اینکه مراد از آن «فى قصة یوسف ...» است - مى تواند اشاره به این معنا باشد که سرگذشت انسانها ، شکل دهنده ماهیت آنان است ; یعنى ، انسان همان سرگذشت اوست.

۸- طرح پرسش و آن گاه مراجعه به قرآن براى پاسخ یابى ، توصیه خداوند به انسانها (لقد کان فى یوسف و إخوته ءایت للسائلین)

موضوعات مرتبط

  • آیات خدا: ۱
  • انسان: حقیقت انسان ۷; نقش سرنوشت انسان ۷
  • برادران یوسف: تدبر در فرجام برادران یوسف ۲
  • برگزیدگان خدا: ۵
  • پرسش: اهمیت پرسش ۸
  • حق طلبان: حق طلبان و قصه یوسف(ع) ۶
  • خدا: پرسش از حکمت خدا ۴; پرسش از علم خدا ۴; تشویقهاى خدا ۲; توصیه هاى خدا ۸; نشانه هاى حکمت خدا ۱; نشانه هاى ربوبیت خدا ۱; نشانه هاى علم خدا ۱
  • ذکر: فلسفه ذکر قصه یوسف(ع) ۴
  • شخصیت: عوامل مؤثر درشخصیت ۷
  • شناخت: منابع شناخت ۸
  • قرآن: تعالیم قرآن ۸; رجوع به قرآن ۸
  • محمد(ص): پرسش از محمد(ص) ۳
  • یوسف(ع): آیات خدا در قصه یوسف(ع) ۶; اتمام نعمت بر یوسف(ع) ۵; پرسش از فضایل یوسف(ع) ۴; پرسش از قصه یوسف(ع) ۳; تشویق به تدبردر قصه یوسف(ع) ۲; تعالیم قصه یوسف(ع) ۶; حکمت خدا در قصه یوسف(ع) ۶; دانش تحلیل حوادث یوسف(ع) ۵; دانش تعبیر رؤیاى یوسف(ع)۵; ربوبیت خدا در قصه یوسف(ع) ۶; علم خدا در قصه یوسف(ع) ۶; عوامل برگزیدگى یوسف(ع) ۵; قصه یوسف(ع) ۵; ویژگیهاى قصه یوسف(ع) ۱

منابع