آل عمران ٨٣

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۴:۳۵ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

آیا آنها غیر از آیین خدا می‌طلبند؟! (آیین او همین اسلام است؛) و تمام کسانی که در آسمانها و زمین هستند، از روی اختیار یا از روی اجبار، در برابرِ (فرمان) او تسلیمند، و همه به سوی او بازگردانده می‌شوند.

پس آيا آنها دينى جز دين الهى مى‌جويند؟ حال آن كه هر كه در آسمان‌ها و زمين است خواه ناخواه فرمانبردار اوست و همه به سوى او بازگردانده مى‌شوند. هم الفاسقون: پس آنان واقعا نافرمانند. تولّى (ولى): پشت كرد، رو گردانيد. فاسق: نافرمان، كسى كه از حوزه اطاعت
آيا جز دين خدا را مى‌جويند؟ با آنكه هر كه در آسمانها و زمين است خواه و ناخواه سر به فرمان او نهاده است، و به سوى او بازگردانيده مى‌شويد.
آیا کافران، دینی غیر دین خدا را می‌طلبند؟ و حال آنکه هر که در آسمانها و زمین است خواه ناخواه مطیع امر خداست و همه به سوی او رجوع خواهند کرد.
آیا [اهل کتاب پس از این همه دلایل روشن] غیر دین خدا را خواستارند؟ در حالی که هر که در آسمان ها وزمین است از روی رغبت یا کراهت در برابر او [و اراده و فرمانش] تسلیم است، وهمه به سوی او بازگردانده می شوند.
آيا دينى جز دين خدا مى‌جويند، حال آنكه آنچه در آسمانها و زمين است خواه و ناخواه تسليم فرمان او هستند و به نزد او بازگردانده مى شويد.
آیا دینی جز دین الهی را می‌جویند، حال آنکه هر آن کس که در آسمانها و زمین است خواه و ناخواه فرمانبردار او هستند، و به سوی او بازگردانده می‌شوند
آيا جز دين خدا مى‌جويند، و حال آنكه هر كه [و هر چه‌] در آسمانها و زمين است خواه و ناخواه او را گردن نهاده است، و همه به سوى او بازگردانده مى‌شوند.
آیا جز دین خدا را می‌جویند (که اسلام است)؟ ولی آنان که در آسمانها و زمینند از روی اختیار یا از روی اجبار در برابر او تسلیمند و به سوی او بازگردانده می‌شوند.
آیا پس دین غیر خدا را می‌جویند؟ حال آنکه هر که در آسمان و زمین است - خواه و ناخواه - سر به فرمان او نهاده‌اند و تنها سوی او باز گردانیده می‌شوند.
پس آیا جز دین خدا را خواهند و برای او اسلام آورده است هر که در آسمانها و زمین است خواه و ناخواه و به سوی او بازگردانیده می‌شوند


آل عمران ٨٢ آیه ٨٣ آل عمران ٨٤
سوره : سوره آل عمران
نزول : ٢ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٩
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«یَبْغُونَ»: طلب می‌کنند. می‌جویند. «طَوْعاً وَ کَرْهاً»: خواه و ناخواه. مطیعانه با اراده و اختیار، و مجبورانه در آفرینش و پیدایش. این دو مصدر در معنی اسم فاعل، یعنی طَآئِعینَ و کَارِهِینَ به کار رفته و حالند.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - انحراف اهل کتاب از دین خدا (ایمان به پیامبر اکرم (ص) و یارى آن حضرت) (افغیر دین اللّه یبغون) با توجّه به آیات قبل که درباره اهل کتاب بوده است; این آیه اشاره به آنان دارد.

۲ - عمل نمودن به میثاق الهى (ایمان به پیامبران و یارى کردن آنان)، دین خداوند است. (و اذ اخذ اللّه میثاق ... افغیر دین اللّه یبغون)

۳ - گرایش به دین، امرى فطرى است.* (افغیر دین اللّه یبغون) «بغى» به معناى طلب است. و فعل مضارع «یبغون» دلالت بر طلب و خواست مستمرّ دارد. بنابراین آیه شریفه فرض کرده که مردمان همواره در پى دین هستند.

۴ - ناسازگارىِ برگزیدن دین غیر خدا با حرکت نظام هستى (افغیر دین اللّه یبغون و له اسلم من فى السموات و الارض)

۵ - ایمان به پیامبر اکرم (ص) و یارى کردن آن حضرت، دین خداست. (ثم جاءکم رسول ... افغیر دین اللّه یبغون) بنابراینکه مراد از «رسول» در دو آیه قبل، پیامبر اکرم (ص) باشد.

۶ - تسلیم در برابر خداوند، حقیقت دین (افغیر دین اللّه یبغون و له اسلم من فى السّموات)

۷ - تمامى موجودات داراى شعور، خواسته یا ناخواسته، در برابر خدا تسلیم هستند. (افغیر دین اللّه یبغون و له اسلم من فى السّموات طوعاً و کرهاً) با توجّه به کلمه «من» که براى ذوى العقول است، مقصود، موجودات باشعورند.

۸ - وجود موجوداتى داراى شعور در آسمانها  و له اسلم من فى السموات و الارض

۹ - تسلیم در برابر خداوند، همسویى با روند حرکت کلّى نظام هستى است. (و له اسلم من فى السّموات و الارض طوعاً و کرهاً)

۱۰ - حاکمیت قوانین الهى بر نظام هستى (و له اسلم من فى السّموات و الارض)

۱۱ - تسلیم همه موجودات در برابر خداوند، دلیل لزوم پذیرش دین و تسلیم انسان در برابر او (افغیر دین اللّه یبغون و له اسلم من فى السّموات و الارض)

۱۲ - بازگشت قهرى تمامىِ موجودات به سوى خداوند (و الیه یرجعون)

۱۳ - توجّه به رجوع قهرى تمامى موجودات به سوى خداوند، زمینه اى براى پذیرش دین خداوند (افغیر دین اللّه ... و الیه یرجعون) جمله «و الیه ... » به منزله دلیلى است براى لزوم پذیرش دین خداوند، که از جمله «افغیر دین ... » به دست مى آید.

روایات و احادیث

۱۴ - توحید تکوینى تمام موجودات باشعور (و له اسلم من فى السّموات و الارض طوعاً و کرهاً) امام صادق (ع) درباره آیه فوق فرمود: هو توحید هم للّه عزّ و جل.[۱]

۱۵ - تسلیم و اعتراف اصحاب یمین به ربوبیّت الهى از روى رغبت; و اعتراف اصحاب شمال با کراهت، در عالم ذرّ (و له اسلم من فى السّموات و الارض طوعاً و کرهاً) امام صادق (ع): ... فخلق تربة آدم ... فقبض قبضة من کتفه الایمن فخرجوا الذر ... فقال لهم جمیعا الست بربّکم؟ قال اصحاب الیمین بلى طوعاً و قال اصحاب الشّمال بلى کرهاً ... فذلک قوله تعالى «و له اسلم من فى السّموات و الارض طوعاً و کرهاً».[۲]

۱۶ - تسلیم فرشتگان، در برابر خداوند (و له اسلم من فى السّموات) رسول اللّه (ص) درباره آیه فوق فرمود: اما من فى السّموات فالملائکة.[۳]

موضوعات مرتبط

  • آخرت: آثار ایمان به آخرت ۱۳
  • آفرینش: شعور در آفرینش ۷ ; قانونمندى آفرینش ۱۰ ; آفرینش و اطاعت ۱۱
  • اطاعت: ۱۱
  • انبیا: ۲
  • اهل کتاب: گمراهى اهل کتاب ۱ ; محمّد (ص) و اهل کتاب ۱
  • ایمان: ۱۳ ایمان به انبیا ۲ ; ایمان به محمّد (ص) ۱، ۵ ; ایمان و عمل ۱۳
  • تسلیم: تسلیم به خدا ۶، ۷، ۹، ۱۱، ۱۵، ۱۶
  • تکوین و تشریع: ۴، ۹
  • توحید: ۱۴
  • حیات: حیات در آسمان ۸
  • خدا: حاکمیت خدا ۱۰ ; ربوبیت خدا ۱۵ ; عهد خدا ۲ ; بازگشت به خدا ۱۲، ۱۳
  • دین: پذیرش دین ۴، ۱۱، ۱۳ ; حقیقت دین ۲، ۶ ; گرایش به دین ۳
  • عالم ذر: اصحاب شمال در عالم ذر ۱۵ ; اصحاب یمین در عالم ذر ۱۵
  • عمل: ۱۳
  • گرایشهاى فطرى: ۳
  • محمّد (ص): ۱، ۵
  • معاد: ۱۲
  • ملائکه: ۱۶
  • موجودات: توحید موجودات ۱۴ ; فرجام موجودات ۱۲

منابع

  1. توحید صدوق، ص ۴۶، ح ۷، ب ۲ ; نورالثقلین، ج ۱، ص ۳۶۰، ح ۲۲۰.
  2. علل الشرایع، ص ۴۲۵، ح ۶، ب ۱۶۱ ; تفسیر برهان، ج ۱، ص ۲۹۵، ح ۱.
  3. الدر المنثور، ج ۲، ص ۲۵۴.