الأنبياء ٣١

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۵:۰۵ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

و در زمین، کوه‌های ثابت و پابرجایی قرار دادیم، مبادا آنها را بلرزاند! و در آن، درّه‌ها و راه‌هایی قرار دادیم تا هدایت شوند!

|و در زمين كوه‌هايى استوار نهاديم تا زمين آنان را نلرزاند، و در آن راه‌هايى فراخ پديد آورديم تا راه خود را بيابند
و در زمين كوههايى استوار نهاديم تا مبادا [زمين‌] آنان [=مردم‌] را بجنباند، و در آن راههايى فراخ پديد آورديم، باشد كه راه يابند.
و در روی زمین کوههای استوار قرار دادیم تا خلق را از اضطراب زمین حفظ کند، و نیز راهها در کوه و جاده‌های پهناور در زمین برای هدایت و راهیابی مردم مقرر فرمودیم.
و در زمین کوه های استوار پدید آوردیم تا زمین آنان را نلرزاند، و در آن راه هایی فراخ و گشاده قرار دادیم تا [به سوی اهداف خود] راه یابند.
و بر زمين كوه‌ها بيافريديم تا نلرزاندشان. و در آن راه‌هاى فراخ ساختيم، باشد كه راه خويش بيابند.
و در زمین کوههای استوار افکنده‌ایم تا ایشان را نجنباند و در آن راههایی گشاده پدید آوردیم باشد که راه یابند
و در زمين كوه‌هاى استوار گران آفريديم تا نلرزاندشان و در آن- در زمين يا در ميان كوه‌ها- راه‌هاى فراخ قرار داديم، باشد كه [در سفرها به مقاصد خود] راه يابند.
ما در زمین کوههای استوار و ریشه‌داری پدید آورده‌ایم تا زمین انسانها را مضطرب نسازد و توازن آنان را به هم نزند (و کوهها از فشار گدازه‌ها و گازهای درونی، و حرکات پوسته‌ی زمین، و از وزش تند بادها، تا حدّ زیادی جلوگیری کنند)، و در لابلای کوهها راههای گشادی به وجود آورده‌ایم، تا این که (پیوند انسانها به وسیله‌ی سلسله جبالها از هم نگسلد و به مقصدشان) راهیاب گردند (و با دیدن این آثار به ذات آفریدگار پی ببرند).
و در زمین کوه‌هایی استوار نهادیم تا مبادا (زمین) آنان [:مردمان] را سرنگون سازد، و در آن راه‌های سراشیب فراخ پدید آوردیم، شاید راه یابند.
و نهادیم در زمین لنگرهائی نبادا کج شود بدیشان و نهادیم در آن شکافها و راه‌هائی شاید راهبری شوند


الأنبياء ٣٠ آیه ٣١ الأنبياء ٣٢
سوره : سوره الأنبياء
نزول : ٦ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٥
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«رَوَاسِیَ»: جمع رَاسِیَة، کوههای استوار و پابرجا. از آنجا که این گونه کوهها در زیر باهم پیوند دارند، چه بسا این واژه اشاره به این پیوستگی ریشه‌ای کوهها داشته که اثر عمیقی در جلوگیری از لرزشهای زمین دارد. «أَن تَمِیدَ بِهِمْ»: تا ایشان را نلرزاند و توازنشان را به هم نزند (نگا: نحل / ). «فِجَاجاً»: جمع فَجّ، راه گشاد (نگا: حجّ / ). این واژه مفعول (جَعَلْنا) و واژه (سُبُلاً) بدل آن است. برخی هم (فِجَاجاً) را که در معنی صفت (سُبُلاً) است، حال آن دانسته‌اند (نگا: نوح / ). «یَهْتَدُونَ»: راهیاب شوند به یکتاپرستی و کمال قدرت و حکمت الهی. راهیاب شوند به مصالح و مقاصد زندگی.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- آفرینش کوه هاى استوار براى جلوگیرى زمین از لرزاندن و جنباندن انسان ها است. (و جعلنا فى الأرض روسى أن تمید بهم ) «رسا» به معناى «ثَبَت» و «رَسَخ» است و به کوه ها از آن جهت که خود راسخ و استواراند و مانع اضطراب و لرزش زمین مى شوند، «رواسى» گفته مى شود. «مید» (مصدر «تمید») به معناى اضطراب و حرکت به سمت هاى گوناگون است.

۲- پیدایش کوه ها، پس از آفرینش زمین بوده است. * (و جعلنا فى الأرض روسى أن تمید بهم ) ظاهر آن است که قرار دادن شىء در ظرفى فرع وجود ظرف است; بنابراین قرار دادن کوه ها در زمین بیانگر تأخر پیدایش کوه ها از پیدایش خود زمین است.

۳- آفرینش دره ها و راه هاى وسیع و فراخ، به منظور راه یابى انسان است. (و جعلنا فیها فجاجًا سبلاً لعلّهم یهتدون ) «فجّ» به معناى راه هاى وسیع میان دو کوه است که شامل دره ها و راه هاى کوهستانى مى شود و «سبل» به مطلق راه ها اطلاق مى گردد.

۴- اهمیت و نقش حیاتى کوه ها و راه هاى طبیعى براى زندگى انسان ها (و جعلنا فى الأرض روسى أن تمید بهم ... سبلاً لعلّهم یهتدون )

۵- توجه به آفرینش کوه ها، راه ها و دره ها، راهى براى رسیدن به توحید است. (و جعلنا فى الأرض روسى ... لعلّهم یهتدون ) متعلق «یهتدون» در آیه ذکر نشده است; ولى به قرینه این که مخاطبان آیات شریفه مشرکان اند و این آیات در صدد اثبات توحید است، برداشت یاد شده قابل استفاده است.

۶- افعال خداوند، حکمت آمیز است. (و جعلنا فى الأرض روسى أن تمید بهم ... سبلاً لعلّهم یهتدون ) از این که خداوند فرمود: ما کوه ها را به منظور محافظت زمین از لرزش و اضطراب و راه هاى فراخ را براى راه یابى انسان آفریدیم، به دست مى آید که کارهاى خداوند هدف دار و حکمت آمیز است.

موضوعات مرتبط

  • توحید: زمینه توحید ۵
  • خدا: حکمت در افعال خدا ۶
  • دره ها: فواید دره ها ۳
  • ذکر: آثار ذکر خلقت دره ها ۵; آثار ذکر خلقت راهها ۵; آثار ذکر خلقت کوهها ۵
  • راهها: اهمیت راهها ۴; فواید راهها ۳; نقش راهها ۴
  • راهیابى: نشانه هاى راهیابى ۳
  • زمین: تاریخ زمین ۲; موانع لرزش زمین ۱
  • کوهها: اهمیت کوهها ۴; تاریخ خلقت کوهها ۲; فواید کوهها ۱; نقش کوهها ۴

منابع