تفسیر:المیزان جلد۱۵ بخش۳۱: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
خط ۱۷۲: خط ۱۷۲:


==نتيجه گيرى از سرگذشت موسى «ع» و فرعون ==
==نتيجه گيرى از سرگذشت موسى «ع» و فرعون ==
«'''إِنَّ فى ذَلِك لاَيَةً وَ مَا كانَ أَكْثرُهُم مُّؤْمِنِينَ وَ إِنَّ رَبَّك لهَُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ'''»:
«'''إِنَّ فى ذَلِك لاَيَةً وَ مَا كانَ أَكْثرُهُم مُّؤْمِنِينَ * وَ إِنَّ رَبَّك لهَُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ'''»:


از ظاهر سياق آيه و همچنين سياق داستانهاى آينده بر مى آيد كه مورد اشاره در «'''ذلك '''» مجموع جزئياتى است كه قرآن كريم از داستان موسى (عليه السلام ) از ابتداى بعثتش و دعوت فرعون و فرعونيان و نجات دادن بنى اسرائيل و غرق فرعون و لشكرش نقل كرده كه در همه اينها آيت و حجتى است كه بر توحيد خداى تعالى و يگانگى اش در ربوبيت و صدق رسالت موسى ، دلالت مى كند و هر كس كه در اين آيت تفكر كند به اين نتايج مى رسد.
از ظاهر سياق آيه و همچنين سياق داستان هاى آينده بر مى آيد كه مورد اشاره در «ذلك»، مجموع جزئياتى است كه قرآن كريم، از داستان موسى «عليه السلام»، از ابتداى بعثتش و دعوت فرعون و فرعونيان و نجات دادن بنى اسرائيل و غرق فرعون و لشكرش نقل كرده، كه در همه اين ها، آيت و حجتى است كه بر توحيد خداى تعالى، و يگانگى اش در ربوبيت، و صدق رسالت موسى، دلالت مى كند و هر كس كه در اين آيت تفكر كند، به اين نتايج مى رسد.


«'''و ما كان اكثرهم مؤمنين '''» - يعنى : ولى بيشتر اينان كه داستانشان را آورديم ايمان آور نبودند، با اينكه آيت ما واضح الدلاله بود.
«'''وَ مَا كَانَ أكثَرُهُم مُؤمِنِين '''» - يعنى: ولى بيشتر اينان كه داستانشان را آورديم، ايمان آور نبودند، با اين كه آيت ما، واضح الدلاله بود.


بنابراين ، اينكه بعد از ذكر هر يك از داستانهايى كه در اين سوره آورده مى فرمايد: «'''و ما كان اكثرهم مؤ منين '''» در حقيقت به منزله نتيجه گيرى و تطبيق شاهد بر مطلبى است كه برايش شاهد آورده ، گويا بعد از هر يك از داستانها كه ايراد كرده فرموده است : اين بود داستان اين قوم كه آيت خداى تعالى را متضمن بود، ولى بيشتر آن قوم ايمان آور نبودند، همچنان كه بيشتر قوم تو اى محمد(صلى اللّه عليه و آله ) ايمان آور نيستند، پس ديگر اين قدر اندوهناك مباش و غم ايشان را مخور، زيرا بشر تا بوده اينچنين بوده است ، هر امتى كه ما رسولى برايش فرستاديم تا به سوى توحيد ربوبيت دعوتشان كند، چنين بوده اند كه بيشترشان ايمان نمى آوردند.
بنابراين، اين كه بعد از ذكر هر يك از داستان هايى كه در اين سوره آورده، مى فرمايد: «وَ مَا كَانَ أكثَرُهُم مُؤمِنين»، در حقيقت به منزله نتيجه گيرى و تطبيق شاهد بر مطلبى است كه برايش شاهد آورده. گويا بعد از هر يك از داستان ها كه ايراد كرده، فرموده است:  


بعضى از مفسرين گفته اند: «'''ضمير در «اكثرهم» به قوم رسول خدا(صلى اللّه عليه و آله ) و مردم معاصرش بر مى گردد، و معناى آيه اين است كه در اين داستان كه ما از موسى (عليه السلام ) و قومش نقل كرديم آيتى است روشن ، و ليكن بيشتر قوم تو ايمان آور بدان نيستند. ولى اين تفسير خالى از بعد نيست و به نظر مى رسد كه از معناى آيه دور باشد».
اين بود داستان اين قوم، كه آيت خداى تعالى را متضمن بود، ولى بيشتر آن قوم ايمان آور نبودند، همچنان كه بيشتر قوم تو، اى محمّد، ايمان آور نيستند. پس ديگر اين قدر اندوهناك مباش و غم ايشان را مخور. زيرا بشر تا بوده، اين چنين بوده است. هر امتى كه ما رسولى برايش فرستاديم تا به سوى توحيد ربوبيت دعوتشان كند، چنين بوده اند كه بيشترشان، ايمان نمى آوردند.


و جمله «'''و ان ربك لهو العزيز الرحيم '''» تفسيرش در اول سوره گذشت .
بعضى از مفسران گفته اند: «ضمير در «أكثَرُهُم»، به قوم رسول خدا «صلى اللّه عليه و آله» و مردم معاصرش بر مى گردد، و معناى آيه، اين است كه در اين داستان كه ما از موسى «عليه السلام»و قومش نقل كرديم، آيتى است روشن، وليكن بيشتر قوم تو، بدان ايمان آور نيستند». ولى اين تفسير، خالى از بُعد نيست و به نظر مى رسد كه از معناى آيه دور باشد.
 
و جملۀ «وَ إنَّ رَبَّكَ لَهُوَ العَزِيزُ الرَّحِيم»، تفسيرش در اول سوره گذشت.
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۵ صفحه : ۳۸۹ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۵ صفحه : ۳۸۹ </center>
<span id='link267'><span>
<span id='link267'><span>