المعارج ٢٥

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۵:۳۱ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

برای تقاضاکننده و محروم،

|براى سائل و محروم
براى سائل و محروم.
تا به فقیران سائل و فقیران آبرومند محروم رسانند.
برای درخواست کننده [تهیدست] و محروم [از معیشت و ثروت،]
براى گدا و محروم.
برای خواهنده و بی‌بهره‌
براى نيازمند خواهنده و بينواى درمانده
برای دادن به گدا و بی‌چیز.
برای سائل و محروم.
برای دریوزه و بینوا


المعارج ٢٤ آیه ٢٥ المعارج ٢٦
سوره : سوره المعارج
نزول : ٣ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٣
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«الْمَحْرُوم»: بی‌بهره از دارائی. بی‌چیز. مراد نیازمندی است که گدائی نمی‌کند و دست نیاز به سوی کسی دراز نمی‌نماید. کسی که درآمدش کفاف زندگیش را نمی‌کند.


تفسیر

نکات آیه

۱ - اختصاص دادن مقدار معیّنى از اموال خود به سائلان و محرومان جامعه، از ویژگى هاى مؤمنان و مسلمانان راستین است. (و الذین فى أمولهم ... للسائل و المحروم)

۲ - سائلان و محرومان جامعه، داراى حق در اموال توانگران و شریک ثروت آنان (و الذین فى أمولهم حقّ معلوم . للسائل و المحروم)

۳ - اولویت داشتن کمک به استمداد و درخواست کنندگان، بر دیگر محرومان جامعه (للسائل و المحروم) تقدیم ذکرى «سائل» بر «محروم»، مى تواند بیانگر تقدیم رتبى آن باشد.

۴ - لزوم انفاق و کمک به سائلان و محرومان جامعه، افزون بر پرداخت زکات و خمس (للسائل و المحروم) انفاق به سائلان و محرومان جامعه - همان گونه که مفسران یادآور شده اند - پیش از واجب شدن زکات و خمس مقرر شده است. از آن جایى که دلیل قاطعى بر نفى این فریضه و یا تبدیل آن به زکات و خمس به دست نیامده است; مى توان مطلب یاد شده را استفاده کرد.

۵ - تعدیل اقتصادى به نفع سائلان و محرومان جامعه و مخالفت با زراندوزى، سیاست اقتصادى اسلام (و جمع فأوعى ... إلاّ المصلّین ... و الذین فى أمولهم حقّ معلوم . للسائل و المحروم) دو آیه مورد بحث - که در توصیف مؤمنان است - در مقابل جمله «و جمع فأوعى» - که در وصف کافران توانگر بود - قرار دارد. از مجموع این توصیف ها، مى توان به مطلب یاد شده پى برد.

روایات و احادیث

۶ - «عن أبى عبداللّه(ع) فى قوله عزّوجلّ: «للسائل و المحروم» قال: المحروم المُحارَف الذى قد حُرِمَ کَدُّ یده فى الشراء و البیع;[۱] از امام صادق(ع) درباره سخن خداوند عزّوجلّ «للسائل و المحروم» روایت شده است که فرمود: «محروم» شخص بى بخت و روزى است که از تلاش خود در خرید و فروش بى بهره است [گویا راه روزى به روى او بسته شده است]».

موضوعات مرتبط

  • اقتصاد: اهمیت تعدیل اقتصادى ۵
  • ثروت اندوزى: نفى ثروت اندوزى ۵
  • ثروتمندان: شریک ثروتمندان ۲
  • خمس: اهمیت خمس ۴
  • زکات: اهمیت زکات ۴
  • فقرا: انفاق به فقرا ۱، ۳; اهمیت انفاق به فقرا ۴; تأمین منافع فقرا ۵; حقوق فقرا ۲
  • مؤمنان: انفاق مؤمنان ۱; صفات مؤمنان ۱
  • متکدیان: اولویت انفاق به متکدیان ۳; انفاق به متکدیان ۱; اهمیت انفاق به متکدیان ۴; تأمین منافع متکدیان ۵; حقوق متکدیان ۲
  • محروم: مراد از محروم ۶

منابع

  1. کافى، ج ۳، ص ۵۰۰، ح ۱۲; نورالثقلین، ج ۵، ص ۴۱۸- ، ح ۲۷.