تفسیر:المیزان جلد۱۳ بخش۸: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
خط ۱۰۹: خط ۱۰۹:
<span id='link63'><span>
<span id='link63'><span>


==بحث روايتى (رواياتى در ذيل برخى آيات گذشته ) ==
==بحث روايتى: (رواياتى در ذيل برخى آيات گذشته) ==
در كافى به سند خود از ابى عمروزبيرى از امام صادق (عليه السلام ) روايت كرده كه در تفسير جمله : ((انّ هذاالقرآن يهدى للّتى هى اقوم (( فرموده است : كلمه ((يهدى (( به معناى ((يدعو(( است ، يعنى اين قرآن دعوت مى كند.
در كافى، به سند خود، از ابى عمرو زبيرى، از امام صادق «عليه السلام» روايت كرده كه در تفسير جمله: «إنَّ هَذَا القُرآنَ يَهدِى لِلَّتِى هِىَ أقوَم» فرموده است: كلمۀ «يَهدِى» به معناى «يَدعُو» است. يعنى اين قرآن دعوت مى كند.
ودر تفسير عياشى از فضيل بن يسار از ابى جعفر (عليه السلام ) روايت كرده كه در ذيل آيه ((انّ هذا القرآن ...((، فرموده : مقصود از للّتى هى اقوم ولايت است وبه آن دعوت مى كند.
 
مؤ لف : اين روايت از باب جرى وتطبيق كلى بر مصداق است ، ممكن هم هست كه مقصود از آن ، كمال معارف دينى باشد كه نزد امام است ، و بخواهد بفرمايد: قرآن به سوى آن دين كامل ومعارف كامله دينى كه نزد امام است دعوت مى كند، مؤ يد اين احتمال اين است كه در بعضى از روايات دارد: قرآن به سوى امام هدايت مى كند.
و در تفسير عياشى، از فضيل بن يسار، از ابى جعفر «عليه السلام» روايت كرده كه در ذيل آيه: «إنَّ هَذَا القُرآنَ...» فرموده: مقصود از «لِلَّتِى هِىَ أقوَم»، ولايت است و به آن دعوت مى كند.
در روايت ابى الجارود از ابى جعفر (عليه السلام ) نقل كرده كه در ذيل آيه ((وكلّ انسان الزمناه طائره فى عنقه (( مى فرمود: چه خيرش وچه شرش با اواست ، هر جا كه باشد وبه هيچ وجه نمى تواند از آن جدا شود، تا روزى كه كتابش را كه همان اعمال وكرده هاى اواست به دستش ‍ بدهند.
 
مؤلف: اين روايت، از باب جرى و تطبيق كلّى بر مصداق است. ممكن هم هست كه مقصود از آن، كمال معارف دينى باشد كه نزد امام است، و بخواهد بفرمايد: قرآن به سوى آن دين كامل و معارف كامله دينى كه نزد امام است، دعوت مى كند. مؤيّد اين احتمال، اين است كه در بعضى از روايات دارد: «قرآنريال به سوى امام هدايت مى كند».
 
در روايت ابى الجارود، از ابى جعفر «عليه السلام» نقل كرده كه در ذيل آيه: «وَ كُلُّ إنسَانٍ ألزَمنَاهُ طَائِرَهُ فِى عُنُقِهِ» مى فرمود: چه خيرش و چه شرّش، با اوست، هر جا كه باشد، و به هيچ وجه نمى تواند از آن جدا شود، تا روزى كه كتابش را، كه همان اعمال و كرده هاى اوست، به دستش ‍ بدهند.
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۳ صفحه : ۹۷ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۳ صفحه : ۹۷ </center>
ودر همان كتاب از زراره وحمران ومحمد بن مسلم از امام ابى جعفر و امام صادق (عليه السلام ) از معناى اين آيه سؤ ال شد، فرمودند: مقصود از كتابى كه در قيامت به گردن هر كسى است ، همان مقدراتى است كه برايش تقدير كرده اند.
و در همان كتاب، از زراره و حمران و محمد بن مسلم، از امام ابى جعفر و امام صادق «عليهما السلام»، از معناى اين آيه سؤال شد. فرمودند: مقصود از كتابى كه در قيامت به گردن هر كسى است، همان مقدراتى است كه برايش تقدير كرده اند.
ونيز در همان كتاب از خالد بن يحيى از امام صادق (عليه السلام ) نقل كرده كه در تفسير جمله : ((اقرء كتابك ...(( فرمود: بنده تمامى آنچه را كه كرده بياد مى آورد، وبا آنچه كه در آن كتاب ضبط شده مطابق مى بيند، آنچنان كه گوئى همين الان آن عمل را انجام داده است ، آنگاه مى گويد: ((يا ويلتنا ما لهذا الكتاب لايغادر صغيرة ولاكبيرة الااحصيها - واى بر ما اين چه كتابيست كه از هيچ كوچك وبزرگى (از اعمال ما) چشم پوشى نكرده ، وهمه را برشمرده .
 
باز در همان كتاب از حمران از ابى جعفر (عليه السلام ) نقل كرده كه جمله ((امرنا مترفيها(( را ((امّرنا(( با تشديد قرائت كرد، كه به معناى ((كثرنا(( مى باشد وفرمود: من آن را بدون تشديد نخوانده ام .
و نيز، در همان كتاب، از خالد بن يحيى، از امام صادق «عليه السلام» نقل كرده كه در تفسير جمله: «إقرَء كِتَابَكَ...» فرمود:  
مؤ لف : ودر حديثى ديگر از حمران از آنجناب آمده كه جمله مزبور را به معناى ((بزرگانشان را دستور داديم (( تفسير فرموده .
 
ودر جمله : ((ويدع الانسان بالشّرّ...(( ودر آيه : ((وجعلنا اللّيل و النّهار آيتين ...(( در تفسير آيه ((وكلّ انسان الزمناه طائره ...(( از طرق شيعه وسنى از رسول خدا (صلى اللّه عليه وآله وسلم ) وعلى (عليه السلام ) وسلمان وغير سلمان رواياتى آمده كه چون مورد تاييد كتاب وسنت نبود ودليل عقل هم آن را تاييد نمى كرد وسند معتبرى هم نداشت لذا از مطرح كردن آنها خوددارى نموديم .
بنده، تمامى آنچه را كه كرده، به ياد مى آورد، و با آنچه كه در آن كتاب ضبط شده، مطابق مى بيند، آن چنان كه گویى همين الآن آن عمل را انجام داده است. آنگاه مى گويد: «يَا وَيلَتَنَا مَا لِهَذَا الكِتَابِ لَا يُغَادِرُ صَغِيرَةً وَ لَا كَبِيرَةً إلّا أحصَيهَا: واى بر ما! اين چه كتابی است كه از هيچ كوچك و بزرگى (از اعمال ما) چشم پوشى نكرده و همه را برشمرده.
 
باز، در همان كتاب، از حمران، از ابى جعفر «عليه السلام» نقل كرده كه جملۀ «أمَرنَا مُترَفِيهَا» را «أمَّرنَا» با تشديد قرائت كرد، كه به معناى «كثرنَا» مى باشد و فرمود: من آن را بدون تشديد نخوانده ام.
مؤلف: و در حديثى ديگر، از حمران، از آن جناب آمده كه جملۀ مزبور را به معناى «بزرگانشان را دستور داديم» تفسير فرموده.
 
و در جملۀ «وَ يَدعُ الإنسَانُ بِالشَّرِّ...»، و در آيه: «وَ جَعَلنَا اللَّيلَ وَ النَّهَارَ آيَتَين...»،  در تفسير آيه «وَ كُلُّ إنسَانٍ ألزَمنَاهُ طَائِرَهُ...»، از طرق شيعه و سنّى، از رسول خدا «صلى اللّه عليه و آله و سلم» و على «عليه السلام» و سلمان و غير سلمان رواياتى آمده كه چون مورد تأييد كتاب و سنّت نبود و دليل عقل هم آن را تأييد نمى كرد و سند معتبرى هم نداشت، لذا از مطرح كردن آن ها خوددارى نموديم.
<span id='link64'><span>
<span id='link64'><span>
==گفتارى در چند فصل پيرامون قضاء ==
==گفتارى در چند فصل پيرامون قضاء ==
<span id='link65'><span>
<span id='link65'><span>