گمنام

تفسیر:المیزان جلد۲۰ بخش۲۹: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
خط ۲۱۳: خط ۲۱۳:


==معناى اين كه فرمود: «آسمان شکافته و زمين كشيده مى شود» ==
==معناى اين كه فرمود: «آسمان شکافته و زمين كشيده مى شود» ==
إِذَا السمَاءُ انشقَّت
«'''إِذَا السمَاءُ انشقَّت'''»:
جمله اى است شرطيه كه جزايش حذف شده ، كه با بودن جمله «'''يا ايها الانسان انك كادح الى ربك كدحا فملاقيه '''» احتياجى به ذكر آن نبود، و تقدير آن : «'''اذا السماء انشقت لاقى الانسان ربه فيحاسبه و يجازيه على ما عمل - وقتى آسمان شكافته شد انسان پروردگارش را ملاقات مى كند، و پروردگارش طبق اعمالى كه كرده به حساب و جزاى او مى پردازد'''» مى باشد.
 
و «'''انشقاق آسمان '''» به معناى از هم گسيختن و متلاشى شدن آن است و اى خود يكى از مقدمات قيامت است ، و همچنين مد ارض كه در آيه سوم آمده و همچنين ساير علامتهايى كه ذكر شده ، چه در اين سوره و چه در ساير كلمات قرآن از قبيل تكوير شمس ، اجتماع شمس و قمر، فرو ريختن كواكب ، و امثال آن .
جمله اى است شرطيه كه جزايش حذف شده، كه با بودن جملۀ «يا أيُّهَا الإنسان إنّك كادحٌ إلى رَبّكَ كَدحاً فَمُلاقيه» احتياجى به ذكر آن نبود. و تقدير آن: «إذَا السّماءُ انشَقَّت لاقى الإنسانُ رَبَّهُ فَيُحاسبهُ وَ يُجازِيه عَلى مَا عَمل = وقتى آسمان شكافته شد، انسان پروردگارش را ملاقات مى كند و پروردگارش، طبق اعمالى كه كرده، به حساب و جزاى او مى پردازد» مى باشد.
وَ أَذِنَت لِرَبهَا وَ حُقَّت
 
ممكن است بپرسى «'''اذن دادن آسمان به خدا'''» چه معنا دارد؟ در پاسخ مى گوييم كلمه «'''اذن '''» در اصل لغت به معناى اجازه دادن نيست ، بلكه به معناى گوش دادن است ، و گوش دادن را هم كه «'''اذن '''» ناميده اند تعبيرى است مجازى از انقياد و اطاعت ، و كلمه «'''حقت '''» به معناى آن است كه آسمان در شنيدن و اطاعت فرمانهاى خدا حقيق و سزاوار مى شود.
و «انشقاق آسمان»، به معناى از هم گسيختن و متلاشى شدن آن است و اىن، خود يكى از مقدمات قيامت است. و همچنين «مدّ ارض» كه در آيه سوم آمده و همچنين ساير علامت هايى كه ذكر شده، چه در اين سوره و چه در ساير كلمات قرآن، از قبيل تكوير شمس، اجتماع شمس و قمر، فرو ريختن كواكب، و امثال آن.
و معناى آيه اين است كه آسمان مطيع و منقاد پروردگارش گشته ، حقيق و سزاوار شنيدن و اطاعت فرامين پروردگارش مى گردد.
 
وَ إِذَا الاَرْض مُدَّت
«'''وَ أَذِنَت لِرَبّهَا وَ حُقَّت'''»:
ظاهرا منظور از كشيده شدن زمين گشاد شدن آن است ، همچنان كه در جاى ديگر فرمود: «'''يوم تبدل الارض غير الارض '''».
 
وَ أَلْقَت مَا فِيهَا وَ تخَلَّت
ممكن است بپرسى «اذن دادن آسمان به خدا» چه معنا دارد؟ در پاسخ مى گوييم: كلمۀ «اذن» در اصل لغت به معناى اجازه دادن نيست، بلكه به معناى گوش دادن است، و گوش دادن را هم كه «اذن» ناميده اند، تعبيرى است مجازى از انقياد و اطاعت. و كلمۀ «حُقّت»، به معناى آن است كه آسمان در شنيدن و اطاعت فرمان هاى خدا، حقيق و سزاوار مى شود.
يعنى زمين آنچه از مردگان در جوف دارد بيرون مى اندازد، و خود را از آنچه دارد تهى مى سازد. بعضى گفته اند: مراد بيرون انداختن مرده ها و گنج ها است كما اينكه خداوند فرموده : «'''و اخرجت الارض اثقالها'''».
 
و معناى آيه اين است كه: آسمان مطيع و منقاد پروردگارش گشته، حقيق و سزاوار شنيدن و اطاعت فرامين پروردگارش مى گردد.
 
«'''وَ إِذَا الاَرْضُ مُدَّت'''»:
 
ظاهرا منظور از كشيده شدن زمين، گشاد شدن آن است. همچنان كه در جاى ديگر فرمود: «يَومَ تُبَدّلُ الأرض غَيرَ الأرض».
 
«'''وَ أَلْقَت مَا فِيهَا وَ تخَلَّت'''»:
 
يعنى زمين آنچه از مُردگان در جوف دارد، بيرون مى اندازد، و خود را از آنچه دارد، تهى مى سازد. بعضى گفته اند: مراد بيرون انداختن مُرده ها و گنج هاست، كما اين كه خداوند فرموده: «وَ أخرجت الأرضُ أثقالَها».
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۲۰ صفحه ۴۰۱ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۲۰ صفحه ۴۰۱ </center>
ولى بعضى گفته اند: معنايش اين است كه : آنچه در بطن خود دارد بيرون مى اندازد و خود را تهى مى كند از آنچه از كوهها و درياها كه در پشت خود دارد. و شايد وجه اول به ذهن نزديك تر باشد.
ولى بعضى گفته اند: معنايش اين است كه: آنچه در بطن خود دارد، بيرون مى اندازد و خود را تهى مى كند، از آنچه از كوه ها و درياها كه در پشت خود دارد. و شايد وجه اول به ذهن نزديك تر باشد.
وَ أَذِنَت لِرَبهَا وَ حُقَّت
 
ضميرهاى مونث همه به كلمه «'''ارض '''» برمى گردد، همچنان كه ضميرهاى مشابهى كه در آيه قبلى بود به كلمه «'''سماء'''» برمى گشت ، و معناى آيه گذشت .
«'''وَ أَذِنَت لِرَبّهَا وَ حُقَّت'''»:
 
ضميرهاى مؤنث، همه به كلمۀ «ارض» بر مى گردد، همچنان كه ضميرهاى مشابهى كه در آيه قبلى بود، به كلمۀ «سماء» بر مى گشت، و معناى آيه گذشت.
<span id='link270'><span>
<span id='link270'><span>


۱۴٬۱۱۵

ویرایش